Háború

Cáfol Putyin tárgyalópartnere: Ez az egész komolytalan

MTI

Létrehozva: 2022.03.07.

A francia elnöki hivatal cáfolta hétfőn, hogy Emmanuel Macron államfő humanitárius folyosók megnyitását kérte Vlagyimir Putyin orosz elnöktől az ukrán városoknál. A francia államfő Putyin "erkölcsi és politikai cinizmusának" nevezte az orosz javaslatot.

"Az elnök a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartását, a civil lakosság védelmét és a segítség eljuttatását kérte, ahogy azt minden alkalommal megteszi" - jelezte az Élysée-palota. "A nemzetközi jog tiszteletben tartása a bombázások és az offenzíva leállítását jelenti. Azaz, mi nem kértünk folyosókat Oroszország irányába" - tette hozzá a francia elnöki forrás.

Vlagyimir Putyin és Emmanuel Macron vasárnap csaknem kétórás megbeszélést folytatott telefonon.

Az Élysée-palota szerint a hétfői orosz bejelentéssel Vlagyimir Putyin orosz elnök "a saját narratíváját erőlteti, miszerint ő az, akit megtámadtak, és az ukránok az agresszorok, miközben az oroszok menedéket biztosítanak".

Nem azonnali fenyegetésnek kitett folyosókra van szükség, nem álszent beszédre, amely azt üzeni, hogy azért védjük meg az embereket, hogy Oroszországba szállítsuk őket - fogalmazott Emmanuel Macron az LCI francia hírtelevíziónak adott interjúban. "Ez az egész komolytalan, erkölcsi és morális cinizmus, amelyet elfogadhatatlannak tartok" - tette hozzá a francia elnök.

"Oroszország Oroszország felé vezető humanitárius folyosók kialakításáért emel szót, de én nem ismerek túl sok ukránt, aki Oroszországban szeretne menedéket keresni. Ez álszentség" - hangsúlyozta Emmanuel Macron. "Az kell, hogy a humanitárius szereplők cselekedni tudjanak, teljes tűzszünet kell azért, hogy a védelemre szoruló nőket, gyereket, férfiakat ténylegesen védelem alá lehessen helyezni és ki lehessen őket hozni a konfliktuszónából" - mondta Emmanuel Macron.

Miután a "helyzet mindennap súlyosbodik" Ukrajnában, a francia elnök szerint "úgy kell megállítani a háborút, hogy magunk ne váljunk háborús féllé". Jelezte, hogy "Franciaország és szövetségesei folytatják a diplomáciai nyomásgyakorlást annak érdekében, hogy a háború minél gyorsabban véget érjen".

Az orosz védelmi minisztérium hétfő reggel azt közölte, hogy fegyvernyugvást hirdettek négy ukrán városnál - Kijevnél, Harkivnál, Szuminál és Mariupolnál -, humanitárius folyosót nyitva a polgári lakosság és a külföldi állampolgárok távozásához.

A tárca a döntést a katasztrofális humanitárius helyzettel indokolta, valamint azzal, hogy Emmanuel Macron az ügyben személyes kérést intézett Vlagyimir Putyinhoz.

A moszkvai katonai tárca részletesen leírta az útvonalakat, amelyeken a menekülők elhagyhatják a várost. Kijevből és Harkivból egy-egy folyosó vezet Fehéroroszország, illetve Oroszország felé, Mariupolból és Szumiból két-két út nyílik meg ukrán, illetve orosz területre. A védelmi minisztérium közölte, hogy az evakuálást egyebek között drónokról fogja ellenőrizni, és figyelmeztette az ukrán felet, hogy "ezúttal haszontalan és értelmetlen" lesz Moszkvát megvádolni a humanitárius művelet megszakításával. A tárca hangsúlyozta, hogy konkrét lépéseket várnak az ukrán hatóságoktól, valamint a felsorolt városok vezetésétől.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17138915_auto_resized.jpg
origo.hu

Kiderült az igazság Kucsera Gábor és Tápai Szabina házasságáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140063_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Súlyos baleset történt a Richter Cirkuszban: egy ember kizuhant a halálgömbből

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17138507_auto_resized.jpg
vg.hu

Ingatlan-kisajátítás: áll a bál Józsefvárosban – előkerült egy videó, ami mindent megváltoztat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139382_auto_resized.jpg
ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17129048_auto_resized.png
hirtv.hu

Megfenyegették a HírTV stábját Monfalconéban + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27171_resized.jpg?avcount=1713422411
origo.hu

Kiderült, ki Árpa Attila barátnője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713422411
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713422411
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17138337_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Első csókjukról vallott a TV2 csodás szerelmespárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27169_resized.jpg?avcount=1713422411
magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/UVRAEPj92Rde_reGPCrh9iaTrDIK_5_6dA-lS3Set-0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE1MGEzMWU5ODljMTRlNTg4MTE3ZmYyMjI4ZjBlOTk3.jpg
Házborzongató

Rommá égett a fiatal szerelmesek háza - Nyolcadik hónapban lévő kismama és párja maradt otthon nélkül

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/unOv5ayKkWjYdvGJze0GYnDOOo7N4uZBfbD7h8RnrKc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QzYWUyMzBkYzFmNzRhYzRiN2EwZWM0NjM4ZWRmMThm.jpg
dugó

Kilométeres torlódás Budapestnél - ma sem könnyű munkába jutni