Világéletedben rosszul pucoltad a hagymát! Íme, a jó módszer

Világéletedben rosszul pucoltad a hagymát! Íme, a jó módszer

friss
PUBLIKÁLÁS: 2022. február 03. 11:00
A hagyma szinte mindegyik ételnek egy alap hozzávalója, de elég körülményes bánni vele.

A főzés talán legkellemetlenebb része a hagyma pucolása és felszeletelése: a héj töredezik, apró darabokban elszakad, patakokban folynak a könnyeink. Egy kreatív videóból most megtudhatjuk, hogyan bánjunk el a hagymával, mielőtt az bánik el velünk.

A hagyma a benne lévő illóolajok miatt csípi a szemet és marja az orrnyálkahártyát, ezért, ha nem akarsz könnyezni a pucolása közben, ezeknek az aromáknak a kipárolgását kell mérsékelned.

  • Mielőtt elkezdenéd vágni a hagymát, mártsd hideg vízbe a kést, akkor a hagymában található illóolajok nem irritálják a szemet.
  • Az éles kés a hagymavágásnál is az egyik legjobb barátunk, a kés éle és a könny mennyisége ugyanis szinte fordítottan arányos.
  • A hagyma héját lepucolva és a pucér hagymát beáztatva állítólag megelőzhetjük a sírdogálást, mert a víz kimossa és elbontja az oldható szulfoxidot.
  • A hagymát pár perce fagyasztóba teszük aprítás előtt.
  • Szórd meg a vágódeszkát sóval.

 

SZELETELÉSI TECHNIKÁK

1. Fektesd a hagymát a vágódeszkára, rögzítsd az egyik kezeddel, és a kést minden vágásnál magad felé húzva szeleteld a hagymát.

2. Japán stílus: függőleges irányban, felülről lefelé ’ütögetve’ dolgozz.

3. Közeledve a végéhez (mindkét stílusnál), fordítsd meg a hagymát, fektesd el, és folytasd a szeletelést a végéig.

4. Western stílus (azaz nyugat-európai): úgy haladj, mint a gőzmozdony kerekét hajtó tengely, kissé körkörös irányban.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.