Konyha

Világéletedben rosszul pucoltad a hagymát! Íme, a jó módszer

Létrehozva: 2022.02.03.

A hagyma szinte mindegyik ételnek egy alap hozzávalója, de elég körülményes bánni vele.

A főzés talán legkellemetlenebb része a hagyma pucolása és felszeletelése: a héj töredezik, apró darabokban elszakad, patakokban folynak a könnyeink. Egy kreatív videóból most megtudhatjuk, hogyan bánjunk el a hagymával, mielőtt az bánik el velünk.

A hagyma a benne lévő illóolajok miatt csípi a szemet és marja az orrnyálkahártyát, ezért, ha nem akarsz könnyezni a pucolása közben, ezeknek az aromáknak a kipárolgását kell mérsékelned.

  • Mielőtt elkezdenéd vágni a hagymát, mártsd hideg vízbe a kést, akkor a hagymában található illóolajok nem irritálják a szemet.
  • Az éles kés a hagymavágásnál is az egyik legjobb barátunk, a kés éle és a könny mennyisége ugyanis szinte fordítottan arányos.
  • A hagyma héját lepucolva és a pucér hagymát beáztatva állítólag megelőzhetjük a sírdogálást, mert a víz kimossa és elbontja az oldható szulfoxidot.
  • A hagymát pár perce fagyasztóba teszük aprítás előtt.
  • Szórd meg a vágódeszkát sóval.

 

SZELETELÉSI TECHNIKÁK

1. Fektesd a hagymát a vágódeszkára, rögzítsd az egyik kezeddel, és a kést minden vágásnál magad felé húzva szeleteld a hagymát.

2. Japán stílus: függőleges irányban, felülről lefelé ’ütögetve’ dolgozz.

3. Közeledve a végéhez (mindkét stílusnál), fordítsd meg a hagymát, fektesd el, és folytasd a szeletelést a végéig.

4. Western stílus (azaz nyugat-európai): úgy haladj, mint a gőzmozdony kerekét hajtó tengely, kissé körkörös irányban.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek