Pikáns hétvégi menü, amiért az egész család odalesz

Pikáns hétvégi menü, amiért az egész család odalesz

csípős
PUBLIKÁLÁS: 2022. február 20. 10:30
Egy-két csipetnyi csípős fűszer sokat dobhat az ételen, csak nem szabad túlzásba esni, hogy a végén mindenki meg tudja enni. Csili, gyömbér, curry, fokhagyma, bors – kinek-kinek ízlése szerint.

Leves

Pikáns édesburgonya-krémleves

Fotó: Pexels

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, őrölt bors
  • 3 édes burgonya
  • 8 dl csirkealaplé
  • csilipor
  • 4 szelet bacon
  • 1 ek olaj

Elkészítés: Az olajon megpirítjuk a vöröshagymát, öt perc múlva mehet mellé a fokhagyma, a só, az őrölt bors. Ezután lehúzzuk a tűzről. Az édesburgonyát meghámozzuk, megmossuk és kockákra vágjuk. Az alapléhez adjuk a serpenyőben pihenő hagymákat, és az édesburgonyát ebben a lében 27-30 perc alatt puhára főzzük. Turmix segítségével addig dolgozunk vele, amíg tökéletes krémleves állagot nem kapunk. Serpenyőben pirított bacon, csilipor és friss fűszernövény kerülhet a tetejére.

Főétel

Curry-s csirke kókusztejjel és rizzsel

Fotó: Unsplash

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézségi fok: 4

Hozzávalók (2 személyre):

  • 40 dkg filézett csirkemell
  • 5 dl kókusztej
  • napraforgóolaj
  • 2 tk szezámolaj
  • 4 ek világos szójaszósz
  • 4 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 4-5 centis gyömbér
  • 4 ek curry
  • 1 csili
  • 1 fahéjrúd
  • 1 ek cukor
  • só, bors
  • koriander vagy petrezselyem
  • 2 adag rizs
  • kurkuma

Elkészítés: A csirkemellet feldaraboljuk, félretesszük. Felforrósítjuk az olajat a serpenyőben, beletesszük az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a gyömbért. 1-2 perc pirítás után beletesszük a az egész fahéjat, a csilit és a curry-t. Ezekkel is átforgatjuk, 2-3 percig. Ha nagyon besűrűsödne, locsoljuk meg kis vízzel. Mikor kissé megpirult a curry és a csili, hozzáadjuk a csirkemellet, és együtt gyorsan forgatva, erős lángon 7-9 percig pirítjuk. Akkor jön hozzá a szójaszósz, mikor a csirke kifehéredik. Ezután hozzáöntjük a kókusztejet és a cukrot, visszavesszük a lángot annyira, hogy épp csak gyöngyözzön. Ekkor adjunk hozzá az aprított petrezselymet vagy koriandert. 20-30 perc alatt besűrűsödik a szósz, ilyenkor lehet hozzáadni a szezámolajat, sót, borsot ízlés szerint, egy percig még hagyjuk, hogy a szezámolaj íze eljusson mindenhová. Őrölt kurkumával ízesített rizs illik hozzá.

Kímélő megoldás

Penne all'arrabbiata

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre):

  • 50 dkg penne tészta
  • olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek paradicsompüré
  • 1 tk csiliszósz
  • oregánó
  • bazsalikom
  • só, bors
  • parmezánsajt

Elkészítés: Serpenyőben felhevítünk egy kevés olajat. Belenyomjuk a megpucolt fokhagymát, majd hozzáadjuk a paradicsompürét. Megsózzuk, megborsozzuk, ízlés szerint fűszerezzük a bazsalikommal és az oregánóval. Egy kevés vízzel felöntjük, és összeforraljuk. A végén ízesítjük a csípős csiliszósszal. Közben a tésztát kifőzzük a csomagoláson megadott utasítás szerint, leszűrjük, és összeforgatjuk egy kevés olívaolajjal, majd a paradicsomszósszal. Parmezánnal megszórva tálaljuk.

Desszert

Csilis csokis muffin

Fotó: Unsplash

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre):

  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 ek kakaópor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 csipet só
  • 15 dkg barna cukor
  • 1 ek csilipaprika
  • 2 tojás
  • 1 dl étolaj
  • 1.5 dl tej

Elkészítés: Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a darabokra tört étcsokoládét és a csilipaprikát. Ezután az olajat, a tojást és a tejet is összekeverjük, és a száraz keverékhez adjuk és összeforgatjuk. A muffinformát kibéleljük a papírkapszlikkal, és belekanalazzuk a masszát. Előmelegített sütőben, 200 fokon 20 percig sütjük. A tetejére mehet egy kis tejszín, és megszórhatjuk csiliporral.

A nagymama receptfüzetéből

Fokhagymás kenyér

Elkészítési idő: 15 perc

Nehézségi fok: 1

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 francia kenyér
  • 12.5 dkg vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet petrezselyemzöld
  • 1 csipet oregánó
  • 10 dkg trappista sajt

Elkészítés: A francia kenyeret felszeleteljük. A vajat serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, vigyázva, nehogy megégjen, és a többi fűszert is megforgatjuk a vajban. A kenyereket belemártogatjuk az így készült mártásba, sütőlemezre helyezzük, és megszórjuk sajttal. Forró sütőben pár perc alatt kész is.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.