Öt évig készülnek a bojlik a prémium csaligyártóknál

Öt évig készülnek a bojlik a prémium csaligyártóknál

friss
PUBLIKÁLÁS: 2022. február 11. 12:15
Több mint 700 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. A Bors hetente jelentkezik horgászrovatával, amellyel még több embert kívánunk kicsalni a tó- vagy folyópartra. Ezúttal a bojligyártással foglalkozunk.
K. D.

Sok horgász felkapja a fejét, amikor a boltok polcain megpillantja a csalik ízesítéseit, hiszen természetes környezetben ritkán találkoznak hazánk halai mangóval, lazaccal vagy épp barackkal. Bármennyire furcsának tűnik, a kopoltyúsok mégis imádják. Ráadásul mostanában egyre divatosabb a halas ízvilágot a gyümölcsössel keverni, így jönnek létre olyan kombinációk, mint mangó-barack és vajsav vagy ribizli-eper és májkivonat. De ki találja ki, mire kapnak a halak, és mennyi időbe telik, mire az ötlettől eljut egy termék a boltok polcaira?

Mester Jozef is szenvedélyes pecás, káprázatos halakat fog bojlijával Fotó: Bors

Hosszú folyamat

– Általában egy ember felel az újdonságok kitalálásáért. Minden az ő feladata, így az ízvilág és a recept kitalálása is hozzá tartozik. Miután elkészült a tökéletesnek vélt csali, utána hosszú tesztelési fázis következik. Több országban vannak horgászok, akiknek az a feladata, hogy valamennyi vízterületen, időjárási körülmények között próbálják ki a csalit. Egy-egy peca alkalmával feljegyzéseket készítenek, amiben még a víz pH-értékét is vizsgálják. Ezt a „naplót” pedig elküldik a z adott csaligyártó cégnek, ahol kielemzik. Azt nézik, hogy hideg vagy meleg vízben hatásos-e, emellett az sem mindegy, hogy természetes vagy mesterséges tavakban lehetünk-e eredményesek vele, esetleg folyókban. Ez a folyamat meglehetősen időigényes, négy-öt évet vesz igénybe, mire kikerül egy termék a boltok polcaira – fogalmazott a Borsnak Mester Jozef, a Starbaits magyarországi képviselője.

Desszertként tekint rá

Bár valóban a hal természetes táplálékként nem találkozik a különböző gyümölcsökkel, illetve tengeri állatokkal, a csalik elkészítéséhez olyan alapanyagokat használnak fel, amik nagy tápértékkel rendelkeznek, és életmódjukhoz passzol. Ilyen például a halliszt, rák és a kagyló.

Szeretik a különleges ízeket a halak Fotó: Bors

– Persze, tisztában vagyunk vele, hogy a barack, mangó, ananász nem terem a vízben, mégis fogós csalinak bizonyulnak. Ennek az az oka, hogy különleges ízélményt nyújt a halaknak, egyfajta desszertként tekintenek rá. De ne higgyük azt, hogy azt érzik, mint mi, ha elfogyasztunk egy barackot, ezek a bojlik sokkal jobban hasonlítanak a természetes táplálékukhoz, mint a gyümölcshöz – tette hozzá Jozef.

 

Garantált minőség

A legtöbb, prémium termékeket gyártó cég nem engedheti meg magának, hogy rontson a minőségen, így egy-egy bojlijukat akkor kénytelenek levenni a boltok polcai-ról, ha jelentősen megdrágulnak az alapanyagok, már nem tudják gazdaságosan előállítani a csalit.

Több évig horgásznak a tesztcsalikkal, mire az a boltok polcaira kerül Fotó: Bors

– Az egyik kedvenc bojlim is ennek esett áldozatául. Úgy felmentek az árak, hogy már nem érte meg legyártani. Arra gondosan ügyel a legtöbb cég, hogy más, rosszabb minőségű alapanyaggal ne pótolja, mert azt egy-egy horgász, valamint a halak is rögtön észreveszik. Máshogy viselkedik a vízben a bojli, kevésbé lesz csalogató. Nem kockáztathatják meg, hogy elveszítsék a hitelességüket – zárta Mester Jozef.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.