Nagyapám még nevelt a háznál sertéseket, legalább ötöt-hatot, kettő-kettőt levágtunk a családnak és a barátoknak, a többit eladta, abból vette a következő malacokat. Sajnos ma már faluhelyen is alig tartanak jószágot, így a disznóvágásból már inkább látványosság lett.
A családi vágásokon engem csak a disznó balhátsó lábához engedtek a fogáskor, mondván csak az való nekem, mert a mellsőkkel csak táncolnék a jószágal. Volt benne igazság, de azért arra mindig nagyon ügyeltem, hogy legyen rajtam sapka.
A régi emlékek ellenére is nagyon vártam a győrvári fesztivált, ahol a böllérek mellett a pálinkaházak is megmérették magukat, több mint 200 párlattal és pálinkával benevezve a versenyre.
Hajnali hat, kezdés. A kispoharak szépen sorban kirakva a tálaló tálcára, malackák már érzik a vesztüket. Sivítva várják, hogy melyik csapathoz kerülnek. Még egy kis huzavona és kezdetét veszi a verseny, a tíztagú zsűri mindent lát és mindent pontoz, értékel. A megfogástól a pörzsölésen át a bontásig. Nagyon kell sietnük, mert a versenyzők igen gyorsak. Mire én is körbejárok, addigra már a segédek viszik is a csapatok sátrához a ládákat a szakszerűen bontott, darabolt disznó alkatrészekkel.
A csapatoknak először böllérmájat, utána egy szépen bontott csontnélküli kart kellett bevinni a zsűri sátrába, délben levest, utána pedig toroskáposztát. Szegény zsűritagok, mennyi Bilagitot szedtek be a nap végére?
Nem csak a ők lett jól lakatva, hanem a kilátogatok népes tábora is, kicsiktől a nagyokig. Minden standon jó szívvel kínálták a településre, tájegységre jellemző étkeket, a pogácsától kezdve a kolbászokon át a böllérmájig. És persze az elmaradhatatlan pálinkák. Ha, valaki ennek ellenére szomjas és éhes maradt, akkor minden bizonnyal vegetáriánus volt.
Egy fantasztikus nap volt, jövőre ismét.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.