Nav

Ezért nyomoz a NAV: több mint hárommilliárd forintnyi járulékot nem fizetett be Iványi Gábor egyesülete

2022. február 22. kedd 13:57

Az adóhivatal azért tartott házkutatást az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai székházában, mert a szervezet a gyanú szerint a dolgozóktól 2015 és 2019 között rendszeresen levonta a járulékot, de azt nem fizette be.

Az egyesület évek óta törvénytelenül járt el, és ezzel nemcsak a költségvetést, de a saját alkalmazottait is megkárosította - tudatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A gyanú szerint csaknem 1300 alkalmazott után összességében hárommilliárd forint járulékot nem fizettek meg. Korábban Iványiéknak Demszky Gábor alatt is voltak érdekes ügyei. Akkor az általa vezetett Fővárosi Szociális Központ és Intézményei pénzügyi-szervezeti szabálytalanságaiért a főpolgármestertől csupán egy megrovásban részesült, „nevelő célzattal" - írta meg az Origó. 

A NYOMOZÁS JELENLEG RENDELKEZÉSÉRE ÁLLÓ ADATAIBÓL KIDERÜLT, HOGY 2015 ÉS 2019 KÖZÖTT AZ EGYESÜLET A MUNKAVÁLLALÓINAK A BRUTTÓ MUNKABÉRÉBŐL A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ-ELŐLEGET, A NYUGDÍJJÁRULÉKOT, VALAMINT AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI ÉS MUNKAERŐPIACI JÁRULÉKOT LEVONTA, AZONBAN AZ ADÓBEVALLÁSI ÉS ADÓBEFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGÉNEK NEM TETT ELEGET. 

Ezzel nemcsak a költségvetést érhette kár, hanem adott esetben az alkalmazottakat is - ismertette a NAV.

Egyébként maga az Oltalom tudatta a közösségi médiában, hogy a NAV 246 millió forintot követ el tőlük, legnagyobb részt járuléktartozás miatt. Azonban az adóhivatal további tizennégy intézménynél - amelynek fenntartója szintén a Magyar Evangéliumi Testvérközösség - is megállapította, hogy a munkavállalóik után nem fizettek járulékot, sőt bevallást sem nyújtottak be.  

A GYANÚ SZERINT CSAKNEM 1300 ALKALMAZOTT UTÁN ÖSSZESSÉGÉBEN HÁROMMILLIÁRD FORINT JÁRULÉKOT NEM FIZETTEK MEG. 

A munkáltató szabályszegésével amellett, hogy veszélybe kerülhet az érintett munkavállalók egészségügyi ellátása, nem fogják megkapni a teljes nyugellátást, függetlenül attól, hogy a nyugdíjjárulékot tőlük levonták.

A szervezet többször hivatkozott arra, hogy nem is áll szándékában adót fizetni, indokként pedig az Országgyűlés egy korábbi döntését jelölte meg. 

A NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL A HATÁLYOS JOGSZABÁLYOK ALAPJÁN JÁR EL, POLITIKAI KÉRDÉSEKBEN NEM FOGLAL ÁLLÁST. 

A pénzügyi nyomozók a büntetőeljárásban előírt szabályokat maradéktalanul betartva vizsgálták a szervezetet. "A házkutatás során bizonyítékot gyűjtöttek, amelyet az egyesület által összehívott tömeg próbált megakadályozni" - írta az adóhivatal.

A NAV az utóbbi egy-két évben nagy erőket összpontosít a feketefoglalkoztatás felszámolására, így nagy hatósági figyelem irányul azokra a munkáltatókra, amelyek nem jelentik be alkalmazottaikat vagy a közterheket nem fizetik meg megfelelően.

Rengeteg pénzt kaptak az Orbán-kormánytól

Az ügy hátteréhez érdemes feleleveníteni, hogy míg Iványi Gábor azt állítja, az Orbán Viktor vezette kormányok 2010 óta üldözik vallási közösségét, anyagilag ellehetetlenítik, a valóság az, hogy a lelkész által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület csak 2012-2020 között két és fél milliárd forint többlettámogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

Emlékezetes: az Országgyűlés 2018-ban fogadta el az új egyházi törvényt, a Jobbik az általános vitánál még támogatta a javaslatot, aztán vélhetően Gyurcsány Ferenc hatására nem szavazta meg. Az új törvény lehetőséget biztosított minden vallási közösségnek az egyszázalékos szja-felajánlások gyűjtésére. Iványi nyilatkozataiból mégis az következik, hogy vagy nem olvasta a törvényt, vagy nem érti, vagy szándékosan félremagyarázza azt.

Kérdés, hogy a magas állami támogatás mellett miért vannak súlyos anyagi gondjai az egyesületnek. A sajtóban megjelent információk szerint Iványiék közüzemi tartozásának mértéke országosan mintegy százmillió forint, a Dankó utcai intézményeknél további harmincmillió forint. 

ARRA MÁR KEVESEN EMLÉKEZNEK, HOGY A LELKÉSZNEK MÁR AZ SZDSZ-ES DEMSZKY GÁBOR ALATT IS VOLTAK ÉRDEKES ÜGYEI. AKKOR IVÁNYI AZ ÁLTALA VEZETETT FŐVÁROSI SZOCIÁLIS KÖZPONT ÉS INTÉZMÉNYEI PÉNZÜGYI-SZERVEZETI SZABÁLYTALANSÁGAIÉRT A FŐPOLGÁRMESTERTŐL CSUPÁN EGY MEGROVÁSBAN RÉSZESÜLT „NEVELŐ CÉLZATTAL".

 

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Halálos baleset Alcsútdoboznál, ketten meghaltak

origo.hu

Elhagyta a felesége az RTL Klub gyerekverő sorozatsztárját

borsonline.hu

Nincs megegyezés: Jolly szerint Suzy miatt kell albérletben élnie

hirtv.hu

Döbbenetes állítás: a szakértő szerint már nem látjuk élve Michael Schumachert

ripost.hu

Hat megyére adtak ki riasztást: ekkor érkezhet az enyhítő eső

ripost.hu

Nagyon komoly döntést hozott Schobert Norbi legkisebb gyereke

mindmegette.hu

11 könnyű tészta, ami 30 perc alatt elkészíthető a kánikulában

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

borsonline.hu

Egymásnak esett Suzy és Jolly a pénz miatt, kiderült, miért

borsonline.hu

Megrázó részletek a Dunában eltűnt 17 éves lányról: 7 éves húga végignézte, ahogy elmerül

borsonline.hu

Megszólalt a kivitelező cég, ez okozhatta az épületomlást a Jókai utcában

További cikkek

Szexi

Lefotózták, az erkélyen villant ki a barna hajú szépség szeméremdombja - fotó

Dráma

Megrázó részletek a Dunában eltűnt 17 éves lányról: 7 éves húga végignézte, ahogy elmerül