Botrány

Újabb fővárosi ingatlanmutyi: Így menekült meg a budai emlékmű

2022. január 26. szerda 09:41

Az állam azonban közbelépett, elővásárlási jogával élve a patinás épületet és környezetét nem tudták áron alul eladni.

„A tárgyban jelzett ingatlan korábban a Gyermek- és Ifjúságvédelmi Ügyosztály vagyoni körébe tartozott. Néhány évvel ezelőtt az ingatlant a jogszabály szerint fel kellett becsültetni, mely szerint az értéke közel 1,5 milliárd forint volt” – olvasható a XII. kerületi Szilassy út 3 alatti, Haggenmacher-villa néven ismert ingatlanról szóló 2005-ös keltezésű levélben, amit Schiffer János akkori főpolgármester-helyettes jegyez.

A Magyar Nemzet által megszerzett levél perdöntő, mivel közel két évtizeddel később a Karácsony Gergely vezette főváros az évek óta növekvő ingatlanárak mellett is mindössze 400 millió forintért adta volna el a Normafa közelében lévő műemlék ingatlant, és amelyet Fürjes Balázs előterjesztésére végül az állam vesz meg, élve elővásárlási jogával.

„Nem lesz privatizáció, az állam él az elővásárlási jogával!” – idézte az Index Fürjes Balázs Facebookon közzétett bejegyzését. A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, aki egyben a kormánypártok képviselőjelöltje a kerületben, úgy fogalmazott: A műemlék eladásának szándéka óriási felháborodást váltott ki a Hegyvidéken. A lap cikke szerint Fürjes Balázs korábban ígéretet tett rá, hogy megmenti a Haggenmacher-villát, amelynek érdekében már a civilek, sőt még a XII. kerületi DK-s képviselő Élő Norbert is föllépett, civilek pedig petíciót indítottak a műemlék megmentésére. 

Fürjes Balázs politikus előterjesztést készített a kormánynak, amelyet elfogadva az állam él elővásárlási jogával, és biztosítja azt a bruttó 508 millió forintot, amelyet korábban vételárként a főváros kialkudott az ingatlan megvásárlására szerződő vevővel.

Az állam által megvásárolandó ingatlan jövőjéről fürjes Balázs azt írta: „Az Istenszeme fogadó közösségi hasznosításáról együtt döntünk! A tervezésbe bevonjuk a helyi önkormányzatot és természetesen a budaiakat is. Közösen találjuk ki majd, hogyan keltsük új életre ezt a valaha mesés villát és parkját, és hogy mire használjuk az épületegyüttest”.

Az állami közbeavatkozásnak köszönhetően így köztulajdonban maradhat a Haggenmacher-villa mintegy hétszáz négyzetméteres műemlék épülete, amelyet klasszicista stílusban építettek, és korábban Istenszeme néven fogadóként működött. A villában kialakított fogadóban szállt meg korábban Kossuth Lajos is, akit a közeli parkban fogtak el 1837-ben a betiltott Országgyűlési Tudósítások terjesztéséért.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagyon félti fia özvegyét Berki Krisztián édesanyja

vg.hu

Bombariadó volt közel száz iskolában ma reggel

borsonline.hu

Anyát és lányát gázolták el Baranyában: Annamária meghalt, a 12 éves Ramóna életéért harcolnak

vg.hu

Zelenszkij most Macronnak szólt be

ripost.hu

Itt a vége, Kulcsár Edina és Csuti komoly döntést hoztak gyerekeikről

travelo.hu

Bocsánatot kért a híres színész, amiért a Sixtus-kápolnában fotózkodott

life.hu

2022-ben is folytatódik a Procter and Gamble erdőtelepítési programja (x)

mindmegette.hu

HA ÍGY GRILLEZED A MARHAHÚST ÉS A ZÖLDSÉGEKET, TE LESZEL A KERTI SÜTÖGETÉS MESTERE! (x)

borsonline.hu

Most adta ki a riasztást meteorológiai szolgálat: veszélyes, ami jön

borsonline.hu

Kiadták a figyelmeztetést: borzalmas, ami órákon belül eléri az országot

További cikkek

Gyereklopás

Az udvarról rabolta el egy nő a miskolci hároméves kisfiút

Egészség

Rejtélyes betegség támadta meg a babát, saját szervezete fordult ellene