Aktuális

Rejtélyes lény kísért Mátranovákon: Újra látták a Fanyűvőt?

Létrehozva: 2022.01.03.

Az 1600 fős Mátranovák egy magyar legenda helyszíne.

A nyolcvanas évek óta "látják" felbukkanni a Mátrában a fehér szőrű, hosszú végtagokat vonszoló, majomszerű lényt, legendája először helyi bányászok között terjedt el. A magyar jetinek is nevezett Fanyűvővel egy helyi férfi állítólag négyszer is találkozott, egyszer a kutyája támadt rá, vélték már helybéli, görnyedt hátú fafaragó mesternek is, de gyakran hallani éjszakai táborozók történeteit is, amikor a gyorsan felkapcsolt zseblámpa fénye elől iszkolt el az óriási, legalább kétméteres emberállat, ami a Fehérlófia című meséből kapta a nevét. A beszámolók többségében azonos a lény kinézete, valamint az, hogy az arca emberszerű, egyedül azt nem borítja szőr.

Ki kétkedéssel, ki félelemmel fogadja ezeket a történeteket, a Blikk mindenesetre most újabb észlelésről szerzett tudomást, miután egy fiatal tudós kereste fel a Blikk szerkesztőségét azzal, hogy nemrégiben találkoztak a furcsa lénnyel. Elmondása szerint térképész-geoinformatikus barátjával végeztek terepmunkát a Mátranovák melletti, Fehérszék nevű riolittufa képződménynél, azt vizsgálták, hogy az olvadó hó leve milyen módon erodálja a puha vulkanikus tufát. A helyszín dokumentálása közben megfagyott ereikben a vér.

Szokatlanul nagy csendben, beszélgetés nélkül dolgoztunk, talán azért, mert elég nyomasztó volt a hely. Folyamatosan olyan érzésünk volt, mintha figyelne minket valaki - kezdi a Blikknek horrorfilmek nyitányát idéző történetüket Karmos Balázs. Hideg, nyirkos idő volt, cipőjük átázott, nem volt túláradó jókedvük. Vagy egy háromnegyed órája lehettek a terepen, amikor "különös, bűzös szagot" kezdtek el érezni.

- Mint a mosatlan, pállott, zsíros haj, olyan volt, csak sokkal intenzívebb. Amikor már szinte elviselhetetlen volt a bűz, egyszer csak megláttunk valamit a szemünk sarkából, az egyik tufabucka tetején, egy koszosfehér foltot. Mint egy ülő, nagy kutya, olyan volt. Felkapta a fejét, valahogy furcsán, természetellenesen hátra hajtotta, cirregett egyet és felegyenesedett. Kaptuk a gépünket, hogy lefotózzuk a jelenést - mondja tovább Balázs, aki a készített fényképet el is küldte lapunknak. Az állat - vagy állatember? - azonban, mintha csak megérezte volna a hirtelen mozgást, Balázs elmondása szerint természetellenes gyorsasággal, mégis légies könnyedséggel, hatalmasakat lépve kezdett futni az erdő felé. Futás közben olyan hangokat adott ki, mint a szú a fában, "csak sokkal-sokkal hangosabban és hátborzongatóbban".

Mint a fiatalember mondja, viszonylag távol volt tőlük, nehéz volt kivenni a pontos alakját, ebben a fotó segített utólag. De az biztos, hogy nagyon hosszú végtagjai voltak.

- Többször is exponáltunk, de mivel erős zoomot kellet használni, nem volt könnyű elkapni, egy képen tudtuk megörökíteni. Ahogy eltűnt, a szag is csillapodott, de teljesen nem múlt el, egész hazaúton ott bujkált az orrunkban - emlékszik vissza a fiatal fotós, még hozzátéve, hogy hazafelé végig hallgattak, nem is mertek róla beszélni. Fogalmuk se volt ugyanis, mit láttak, csak azt tudták, hogy egy borzalmasan ijesztő élményen vannak túl.

-Azzal nyugtattuk magunkat, hogy csak egy furán járó, nagy, fehér kutya lehetett, de a gyors, cikázó mozgása és a rovarszerű lába nem hagyott nyugodni minket. Aztán én kerestem rá az interneten, hátha találok valamilyen információt, így jöttek szembe a korábbi észlelések a Fanyűvőről - mondja Balázs, aki azok alapján, most már egészen biztos benne, hogy azzal találkoztak.

 Fotót ide kattintva tekintheti meg. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168924_auto_resized.jpg
origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169044_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Zokogásban tört ki Rubint Réka, amikor észrevette, mi van Schobert Norbi telefonjában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169050_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp és Mohamed Szalah összeveszett, az edző rossz hírt közölt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168944_auto_resized.jpg
ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165792_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27509_resized.jpg?avcount=1714260310
origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159561_auto_resized.jpg
astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714260310
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714260310
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714260310
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/NuyMVxpDLND8filpfAEDrX15zuuENvMLOSNbDdmkQcQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzg1MDdiYTQ2ZjYzZTQwZjlhYjkyNWJjMjhmMDRjYzJm.webp
Szívszorító

„Sokat sírtunk" – Végre hazamehet családjához a másfél évig éber kómában fekvő ralis, Szilágyi Ricsi

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/sMbLs9749tGqn2SfFOf4fJd1bHil4AOerIKtr00u3ys/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FlNDU1ZWRhZDBmNDQ4NmI5NWI1YjA0ODllN2NjN2Rk.webp
Baleset

Új fejlemény az egri fiúról, akit vagon tetején rázott meg az áram – megvan, mikor ébresztik fel a mesterséges kómából