Közlekedés

Karácsony-káosz: Átverik az embereket a bringasávval

2022. január 4. kedd 05:00

Kiakadtak az autósok, ezért kamerás felvétellel rögzítette a vezess.hu a bicikliutak tényleges kihasználtságát a körúton. A BKK legfrissebb statisztikája szerint ugyanis csak kétszer annyi autós rója az utakat, mint biciklis. Kiderült azonban az igazság: 10:1 az arány.

Az infók torzításával próbálja alátámasztani a BKK a főváros korábbi döntését, amivel elvették a sávokat az autósoktól azért, hogy a biciklisek igényeit is kielégítsék. Áll a forgalom, gyakran a metrópótló buszok is, bedugul az egész város: az ebből fakadó dugót, közlekedési káoszt mindannyian saját bőrünkön tapasztaljuk – írja a Metropol.

Így volt ezzel a szakma is, amely mérgében részletes felmérést készített a közutakon. A BKK adataival szemben a vezess.hu szakportál december végi mérésével egyértelműen kimondja: nemhogy kihasználatlanok a biciklisávok, de számottevően több kerékpáros sincs a 2020-as járvány óta, miközben feleakkora keresztmetszeten kell átszivárogni ugyanannak az autómennyiségnek. Szerintük a forgalom 91 százaléka áll szemben a biciklis 9 százalékkal, ami nem indokolja a sávok fele-fele arányú elosztását. A BKK adatairól pedig azt írja a vezess.hu a BKK válasza alapján: „A mérés 9 órányi időt fedett le, csak csúcsidőben mértek, és a járdán téblábolókat is közlekedőnek számolták, és betették őket a biciklis, rolleres csoportba. Hogy mennyire hasznos egy ilyen mérés, amiben a villamoson utazót leszállás után még gyalogosként is simán regisztrálhatják – akár többször is -, azt nehéz elképzelni...”

A vezess.hu ezzel szemben egy egész napig kamerázott, és 43 ezer fényképből kiderült: 24 óra alatt 10 890 autós haladt az egyik sávban, míg 460 biciklis a biciklisávban...

24 óra mérlege: 10 890 autós az egyik sávban, 460 biciklis a biciklisávban

A körúton egy Daciába helyezett kamera kétmásodpercenként készített fényképet az autó melletti forgalmi sávról, és biciklisávról is – írja a vezess.hu. Ez 24 óra alatt 43 200 darab fényképet jelent. A képekből kiderült, hogy a kerékpársávban a bicikliken kívül 144 motorkerékpár, 75 roller és 3 mentő, 2 rendőrautó és 1 egykerekű is előfordult, de ez még mind semmi, további 139-et is le lehet vonni az 1099-ből (összesen ennyien haladtak át a biciklisávon), mert ennyi szabálytalan autós is igénybe vette a bringasávot. A kerékpársávban közlekedő biciklik százalékos aránya a többi közlekedőhöz képest így már csak 6,2 százalék a 93,8 százalékkal szemben– ismertették. Ez igen távol esik a BKK által közölt számoktól. Aztán a BKK vezess.hu-nak adott válaszából az is kiderült: ők a gyalogosokat is beleszámolták, úgy jön ki a 21:11-es autós-biciklis arány...

A számok magukért beszélnek Fotó: Vezess.hu

Ráadásul a vezess.hu felmérése szerint a biciklisek 37 százaléka ételfutár. Ők a vizsgált hétköznapon 275-en voltak. Vagyis „igazi” biciklis csupán pár száz megy, szemben a másik sávban elhaladó több mint tízezer autóval...

Életveszélyes a biciklisáv a körút egy részén

Ahogy a Metropol már megírta, a körúton nemcsak az autósoknak kell vigyázniuk a biciklistákkal. 

– A lehető legrosszabb megoldás volt a biciklisávot ráterelni a járdára és a zebrára, hiszen ez nagyon balesetveszélyes. Mi nem is támogattuk ezt a verziót. A Baross utcánál a legrosszabb a helyzet, mert ott pont a megállóból a villamoshoz tartó emberek útvonalába közlekednek a bringások. Sajnos így kódolva van a konfliktus a gyalogosok és a kerékpárosok között pedig vigyázni kellene egymásra – mondta a Metropolnak korábban Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese.

A gyalogost is kerékpárosnak számolják, ha épp rálép a bringasávra? Fotó: Mate Krisztian / Metropol

Karácsony tanulhatna az erdélyiektől

A lap már korábban azt is megírta, hogy a kolozsvári bicikliutakról példát vehetne Budapest vezetése, mert ezt lehet jól is csinálni. Az erdélyi városban ésszerűen alakították ki a biciklisávokat, és nem vaktában improvizáltak. A központban az utcákkal és a járdákkal párhuzamosan fut a felfestett biciklisáv, sehol sincs nyomvonal. Az autósoktól nem vették el a sávokat, ők is zavartalanul haladhatnak. Ahol nem volt elegendő hely, ott a járdából kerítettek el egy szakaszt a kerékpárosoknak, de különválasztották, és nem a járdán fut, mint Budapesten. A gyalogosok is biztonságosan közlekedhetnek, és a bicikliseknek sem kell kerülgetni őket.

Mit gondolnak a budapestiek a nagykörúti biciklisávról?

Rozália: „Hatalmas dugókat okoz a főváros eszetlen szervezése, nem az autósoktól kellett volna elvenni a sávokat. Főleg a körúton borzasztó a helyzet. Ijesztő ez a hozzánemértés. Racionálisabban kellene gondolkodniuk.”

Lilia: „Alig van biciklis, inkább ételfutárokat látni. Ráadásul sokan felelőtlenül gyorsan közlekednek, nincsen ez így jól. A gyalogosok és a biciklisek is balesetveszélynek vannak kitéve. A legtöbbször üres a biciklisáv, az autók közben meg nyomorognak.”

Sándor: „Sokat járok erre, autóval és gyalog is. Nagyon rosszat tettek, hogy elvették tőlünk a sávokat. A biciklisták úgy mennek, mintha autópályának néznék a járdát, amin sok helyütt már le is kopott a felfestés. Több balesetet is láttam már miattuk.” 

 

További cikkek

Covid

Bors exkluzív! Először szólal meg Szilvia, aki mélyaltatásban hozta világra gyermekét

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Fehérbe borul az ország: kiderült, melyik nap éri el hazánkat a havazás

borsonline.hu

Aggasztó számok: Hatalmasat ugrott a koronavírus-fertőzöttek száma

origo.hu

Sávot váltott a BMW-s az M1-M7-esen, a vétlen autós a betonterelőkön csattant - videó

vg.hu

Magyarországnak még sohasem volt ekkora értékű aranytartaléka

szon.hu

"Felszólított, hogy költözzünk ki, de hova? Már nincs is kedvem élni, de tudom, a fiamnak szüksége van rám..."

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Nincs szégyenkeznivalónk, elégedettek lehetünk az elmúlt két és fél évvel – Gulyás István

origo.hu

Kiderült, a TikTok-on vagy a YouTube-on keresnek-e többet az influenszerek

vg.hu

Koronavírusban elhunyt az énekesnő, aki szándékosan fertőzödött meg

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 19.: az Oroszlán megmutatja az igazságot, a Vízöntő jelet kap

origo.hu

Gigantikus, 21 ezer milliárd forint értékű felvásárlást hajt végre a Microsoft