Felüljáró

Brutális dugók a láthatáron: Semmit nem tesz a főváros az életveszélyes Népligeti felüljáróval

2022. január 28. péntek 05:00

A borzalmas állapotú Népligeti felüljárón már a buszok sem hajthatnak át, ha így folytatódik, teljesen lezárhatják a forgalom elől. De mint a Metropol megtudta: a belátható közeljövőben nem fog történni semmi...

Forrás: Metropol

Életveszélyes állapotban van a Népligeti felüljáró. A híd alja és oldala is több helyen meg van repedve, és táblák hívják fel a figyelmet az omlásveszélyre. Január elejétől a hidat lezárták a buszok és minden 12 tonnánál nehezebb jármű elől, a biztonságos használat érdekében. Ez a döntés az Üllői úton közlekedő 100E reptéri buszt is érinti, aminek ezért kerülnie kell a Népligeten át, így a menetideje is megnőtt.

Borzalmas állapotban van a felüljáró

„A hídvizsgálati jelentés szerint a Népligeti felüljáró használata teljesen biztonságos az ott közlekedő forgalom számára” – erről  korábban a Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatta Világgazdaságot. A lapnak adott válaszból ugyanakkor kiderült, hogy a Népligeti felüljáró rendkívül rossz állapotban van, ami azt jelenti, hogy jelentősek a korróziós károk. „A műszakilag rossz állapot felhívja a figyelmet arra, hogy rövid időn belül komolyabb beavatkozásokra lesz szükség annak érdekében, hogy a hídon továbbra is biztonságosan lehessen közlekedni” – írta a BKK.

Fotó: Nagy Zoltan / Metropol

Egyelőre nem történik semmi….

A Metropol megpróbálta megtudni, mennyi az a „rövidebb idő”, és milyen „komolyabb beavatkozásokra” van szükség, de a BKK válaszából kiderült: a belátható közeljövőben egyelőre semmilyen! „2022. év során a hídgerendák célvizsgálatával, valamint további szükséges egyéb vizsgálatokkal tervezzük megállapítani a híd pontos műszaki állapotát. A szükséges beavatkozások fajtáját, mértékét és időigényét csak a vizsgálatok eredményének ismeretében lehet meghatározni” - írták a Metropolnak.

Évek óta készen vannak a felújítási tervek

A legjobb megoldás a felújítás lenne. Korábbi lapinformációk szerint a BKK már 2014-ben közölte, hogy  a rekonstrukció szerepel a hídfelújítási programjában. A tervek megvannak, mégsem történt semmi azóta sem. Egy ideig arra hivatkoztak, hogy a 3-as metró felújítása miatt nem kezdik bele, de ezen a szakaszon 2020 októbere óta kész a metrófelújítás, mégsem történik semmi. A felüljáró pedig pusztul tovább...

Lehet, hogy muszáj lesz lebontani?

Ha a totojázás miatt kiderül, hogy a felüljáró már menthetetlen, az is megtörténhet, hogy muszáj lesz elbontani. A felüljáró lezárása mellett a teljes lebontás lehetősége is szóba került, derült ki korábban a Világgazdaság cikkéből. 

Brutális dugók jöhetnek: napi 16 ezer jármű mehet másfelé

Ha a városvezetés lezárná a Népligeti felüljárót, borzasztó dugókra kell majd számítani, a városban fokozódhat a közlekedési káosz. Megszámoltuk, a reggeli forgalom idején 5 perc alatt 115 autó hajtott át a felüljárón. Ezzel 1 óra alatt csaknem 1400, 12 óra alatt pedig több mint 16 ezer járművet jelent. Ha lebontanák a felüljárót, ez a rengeteg autó mind a Könyves Kármán körút-Hungária körút körgyűrűjén tenne kerülőt, ami brutális torlódásokhoz vezetne.

Lenne más megoldás is – ha a főváros nem hátráltatná

A kormány segítségként fel akarja építeni a tehermentesítő Galvani-hidat, de sajnos Karácsony Gergelyék ezt évek óta hátráltatják. Hol azt mondják, nem is kell, hol azt, hogy más nyomvonalra – pedig már idén indulhatna az építkezés, és napi 50 ezer autót le lehetne venni a belvárosi hidakról. Nem beszélve arról, hogy egyéb forgalomcsillapító megoldásokat is lehetővé tenne, mint például a Pesti alsó rakpart lezárása, de a Rákóczi hidat is tehermentesítené.

Fotó: Nagy Zoltan / Metropol
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az oroszok elleni szankciók rövid távon megbuktak, hosszú távon kérdéses a sikerük

metropol.hu

„Én nem tudok átállni BKV-ra!” – kiakadtak az emberek az olajembargóra – Videó!

borsonline.hu

Addig erőszakolta nevelt lányát nap, mint nap, míg nagykorú nem lett

hirtv.hu

Háború Ukrajnában - Robbanásokat hallani Kijevben és környékén

metropol.hu

Megrázó bejelentést tett Mazsi, ekkor helyezik örök nyugalomra Berki Krisztiánt

vg.hu

Egy évre eltiltották és az érmét is elvették az orosz tornásznak

baon.hu

Belebetegedett a botrányba Solti Ádám szeretője

mindmegette.hu

Bámulatos átalakulás! Schobert Norbi megmutatta, milyen sokat fogyott a kisebbik fia

borsonline.hu

„Szeretlek” – mondta utoljára édesanyjának a 16 éves fiú

borsonline.hu

Oszvald Marika: Kitartóan küzdött a lányom, hogy édesanya lehessen

borsonline.hu

Részegnek gondolták barátai a magyar férfit – Sokkoló, amit a mentősök közöltek velük

További cikkek

Lezárás

A rakpart után a Lánchídról is kitiltaná az autósokat Karácsony Gergely

Dráma

Sokkolta az orvos diagnózisa a kismamát: „Kétszer kell megszülnöm a babám, hogy egészséges legyen”