Aktuális

Operatív Törzs a Borsnak: A negyedik hullámban egyre többen oltatnak

Bors

Létrehozva: 2021.11.13.

November eleje óta megnégyszereződtek a fertőzéses esetszámok. Kutatásokból kiderült, hogy a második oltást fél évvel korábban felvevők védettsége csökkent, de a harmadik dózis felvételével újra 93 százalékos szintre áll vissza a vakcinák koronavírus elleni hatékonysága. Emiatt az utóbbi napokban érezhetően megnőtt az oltási kedv.

– Közeledünk a 6 millió beoltotthoz, a 12 év feletti lakosság 68%-a felvette az oltást. A regisztrációs és az időpontfoglaló honlap folyamatosan nyitva van, és a háziorvosok is oltanak.

Aki még nem oltatta be magát, nagy veszélyben van, az oltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, és náluk is jóval enyhébb a betegség lefolyása. Magyarország augusztustól az elsők között tette lehetővé a megerősítő oltást. Eddig 1 millió 475 ezren már fel is vették azt. Mivel a védettség néhány hónap elteltével minden vakcina esetében gyengül, minden 18 év feletti oltottnak ajánlott a megerősítő oltás, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását – közölte az Operatív Törzs a Bors megkeresésére.

Tíz nap múlva van időpont, annyian kérik

Az eeszt.gov.hu oldalon bárki foglalhat időpontot az első, második, illetve a harmadik oltásra, amennyiben a második adag felvétele után eltelt 4 hónap. Azt figyelembe kell venni, hogy a megnövekedett érdeklődés miatt, nagyjából tíz nap múlva lehet szabad időpontra jelentkezni a harmadik dózisra. Az oltások felvételével nem ajánlott késlekedni, kutatások szerint ugyanis a második, vagy 4 hónappal később a harmadik vakcina felvétele utáni 12. naptól a legoptimálisabb védettség.  

Fokozottan vigyázzunk magunkra utána!

– Az oltás előtti és utáni két napban fokozottan tartsuk be a járványügyi óvintézkedéseket (gyakori kézmosás, maszkviselés, távolságtartás) hogy ne fertőződjünk meg más kórokozókkal sem, és a szervezetünk csak az oltóanyagra tudjon koncentrálni mondta a Borsnak Rusvai Miklós virológus.

Hozzátette:

A rizikócsoportok, az idősek, krónikus betegek, munkájuk során sok emberrel kontaktusba kerülők számára elengedhetetlenül fontos a negyedik hullám közepén a maximális védettség megszerzése, ami a betegség súlyos lefolyása ellen véd. A koronavírus szezonális felső légúti megbetegedés, hasonlóan az influenzához, ami ellen évente oltatjuk magunkat. A harmadik oltás a hosszantartó védelmet biztosítja, ami kutatások szerint 10 hónapig is kitarthat – részletezte a virológus.

A 3. oltást főleg 65 év felettiek kérték

Az ismétlő oltást többségében idősek kapták meg, de már a fiatalabbak is sorra jelentkeznek a harmadik vakcináért. Az Operatív Törzs arról is tájékoztatta a Bors-ot, hogy azok, akik felvették a 3. oltást, 58-%-ban 65 év felettiek, 30%-ban 40- 64 év közöttiek, mindössze 6%-uk 30-39 év közötti, 3%-uk pedig 30 év alatti.  Harmadik oltásként a legtöbben Pfizert kaptak, nagyjából 90 százalékuk, Modernát 6 százalékuk, az egydózisú Janssent pedig 4 százalék kérte.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek