Aktuális

Haláleset miatt került veszélybe a népszigeti állatpark

Bors

Létrehozva: 2021.11.17.

Komoly veszélybe került a több mint ezer állatnak otthont adó ingyenes népszigeti állatpark, ami immár ötödik évtizede éve szerez boldog pillanatokat kicsiknek-nagyoknak. A Metropolnak megszólalt a tulajdonos Jani bácsi, aki egy hónapja súlyos beteg, felesége pedig a hétvégén hunyt el.

Az újpesti Állat- és Természetvédelmi Járőrszolgálat tudatta a közösségi oldalán, hogy nagy a baj, és segítséget kérnek az idős ember és a park megmentéséhez.

– János egy hónapja ágyban fekszik, és valakinek muszáj etetni az állatokat – árulta el a Metropolnak Pataki Gábor, a Járőrszolgálat vezetője, aki társaival naponta kijár gondoskodni az állatokról. – Mi eddig minden hónapban hordunk élelmet az állatoknak. Az évek alatt azt tapasztaltuk, hogy sokan belerúgnak, és feljelentgetik Jani bácsit az állatok miatt. Ezért is nem szokott segítséget kérni. Most azonban muszáj volt tenni valamit.

Több mint 40 éve a saját pénzéből gondoskodik az állatokról

A súlyos beteg, 70 éves férfit telefonon sikerült elérnie a lapnak:

– A parkot még 1976-ban hoztam létre. A legelső állatom Gizi volt, a kecske, aki a természetes „fűnyíró” szerepét látta el a gazos területen. Aztán utána valaki mindig hozott valamilyen állatot, akitől nem volt szívem megválni, így utána ő már itt élte az életét – kezdte Jani bácsi, aki hallhatóan nagyon nehezen beszélt.

Mindent saját zsebből csináltam végig, sose hoztam létre alapítványt. A 60 éves munkaviszonyom mellett ez volt a második „állásom”. Azt akartam, hogy legyen egy szabad park a Duna-parton, ahova kijöhetnek az emberek sétálni, és részük lehet egy kis állatos élményben. Mindig van itt valaki, előfordul, hogy este fél 11-kor jönnek át a panelből a gyerekek, és élvezik az állatok társaságát. Ilyen sehol máshol nincs Budapesten.

Egyesek a kerítésen dobálták be a kóbor macskákat

Soltész János mindössze annyit kért az idelátogatóktól, hogy ha tudják, az ételmaradékokat ne öntsék a kukába, hanem hozzák el az állatoknak. A park pedig gyorsan megtelt lakókkal.

– Rengetegszer volt, hogy meghalt egy gazdi, az állatát pedig elhozták ide. Mások a kerítésen dobáltak be utcán talált macskákat. Olyan is volt, hogy a teknős kinőtte a terráriumot, és beköltözött ide a tavacskámba. Azóta már vagy 70 teknős él itt – mesélte büszkén Jani bácsi. –  De vannak védett madarak, kecskék, tyúkok, némakacsák, pekingi kacsák és különböző libák. Körülbelül ezer állat él itt.

„Az elmúlt 70 évben nem volt még olyan betegség, ami így meggyötört volna”

Soltész János és felesége, Erzsike néni 51 évig voltak együtt jóban-rosszban, és együtt is gondozták a vadasparkjukat. Békés életükbe azonban betört a láthatatlan ellenség: Jani bácsi egy hónapja elkapta a Covidot. Az életveszélyen ugyan túl van, de nagyon lassan javul, Erzsike néni pedig a hétvégén elhunyt.

– Nagyon gyenge vagyok. Eddig nem igazán volt étvágyam, de most már mind a három napi étkezést el tudom fogyasztani. Valamivel már jobban érzem magam – számolt be a Metropolnak.

– Az elején csak feküdni tudtam, nagyon megkínzott a Covid. Az elmúlt 70 év alatt még nem volt olyan betegség, ami ennyire meggyötört volna engem. Ez idő alatt a környéken élők etették az állatokat, de kénytelen voltam fizetni is munkásoknak, ellássák a jószágokat. Köszönöm mindenkinek a segítséget, a Járőrszolgálatnak és az Tüzestál étteremnek is, akik ételt hoztak nekem – mondta el a lapnak elcsukló hangon Soltész János.

– Megpróbálok minél hamarabb felépülni, és folytatni a munkát, mert az állatszerető embereknek szükség van erre a parkra.

Vasárnap délelőttre takarítási akciót szervez a járőrszolgálat

Bár a felhívás nyomán rengetegen utaltak kisebb-nagyobb összeget, és úgy néz ki, a jószágok jó darabig nem maradnak éhen, Jani bácsi a segítő kéznek továbbra is híján van. Most olyan állatszerető emberekre lenne szükség, akik ideiglenesen segítenének gondozni a park szőrös és tollas lakóit. A Járőrszolgálat vasárnap délelőtt 10 órára nagytakarítást szervez az állatparkban, ahol szívesen látnak minden önkéntest, aki részt akar venni a népszigeti vadaspark megmentésében.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek