Aktuális

Egy csendes őrült volt – Máig kísért a hírhedt balástyai rém szelleme

Kóré Károly

2021. november 30. kedd 07:00

Villanypásztorral kerítették körbe a balástyai rémként elhíresült Szabó Zoltán egykori házát. A sorozatgyilkos december 5-én, pontosan öt évvel ezelőtt akasztotta fel magát a börtöncellájában. Nevét holtában is félik Balástyán.

Noha már húsznál is több esztendő eltelt Szabó Zoltán rémtettei óta, ennyi idő sem volt elegendő arra, hogy a sorozatgyilkos kitörlődjön a balástyaiak emlékezetéből. 2004 szeptemberében ítélték jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre. Egy időben rendszeresen és készségesen nyilatkozott a médiának, többek között arról, hogy ő soha nem fog megtörni a rácsok mögött, és hisz abban, hogy egy napon még kiülhet egy balástyai kocsma teraszára, hogy az emberek arcába vigyoroghasson. Aljas terve már sosem valósulhat meg, ugyanis 2016. szeptember 5-én felakasztotta magát a fegyházban.

A balástyai rémként elhíresült férfit a településen mindenki ismerte. A szomszédai ugyan hajlandók voltak velünk beszélgetni, de mindannyian azt kérték, hogy az arcukat ne mutassuk.
- Zoli egy csendes őrült volt. Mikor még fel sem merült, hogy képes ártatlan embereket megölni, azt mondták róla a háta mögött, hogy jobb vele vigyázni, mert mindenkit meglop. Az igazat megvallva én kedveltem, mert amúgy udvarias ember volt, bár most már tudom, hogy ez a tulajdonsága is csak a pszichopátiájából adódott – mondta egy idősebb hölgy. Egy másik szomszéd szerint Zoltán akkor zakkant meg, amikor öngyilkos lett a testvére, ugyanis ő volt az egyetlen ember, akit a későbbi sorozatgyilkos igazán szeretett az életben.

- Hiába állt össze mindenféle nővel, sosem lehetett igazán boldog. Nem akarom sajnáltatni, mert a tetteire nem létezik mentség, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy mindig is keménynek akart mutatkozni, de legbelül törékeny volt. Tény, hogy gyűlölte a nőket, főleg a prostituáltakat nem tartotta túl nagyra. Talán éppen ezért kerültek ki az áldozatai főleg ebből a körből – szögezte le egy férfi, aki hozzátette: a balástyai rém szelleme visszajár a községbe.

- Hiába tudjuk, hogy a gyilkos nincs az élők sorában, a környék lakosaiban örök időkre nyomot hagyott. A fiatal lányokat sokan nem szívesen engedik el otthonról éjnek idején - fogalmazott egy helybéli.

A rémségek tanyáján jelenleg is áll az az omladozó ház, ahol Zoltán annak idején lakott. Az ingatlant egy mezőgazdasági cég vásárolta meg. A már ajtó és ablak nélküli házat villanypásztorral kerítették körbe, a terület gondnoka szerint azért, mert vaddisznók és őzek látogatták. A Bors engedélyt kapott arra, hogy az épületbe betekintsen és ott fotókat készítsen. A bútorzat nagy részét ellopkodták, de még találtunk két rossz ágyat, és felleltünk egy régi kemencét is. Ezeken kívül főleg csak szemét hevert mindenütt.

A házat nincs értelme felújítani, a tervek szerint egyszer lebontják.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jobbik-botrány: 2 milliós fizetést ad élettársának Jakab Péter a parlamenti frakció pénzéből

origo.hu

Putyin szövetségese megnevezte, melyik országot bombázzák először, ha kitörne a harmadik világháború

borsonline.hu

Bombatestet villantott a tengerparton Zámbó Krisztián exe: Vajon kivel utazott?

ripost.hu

Heti horoszkóp: nagy változások várnak ránk június utolsó napjaiban

magyarnemzet.hu

Egy lakás áráért dolgozott meg Milák Kristóf a vizes vb-n

vg.hu

Ennyit kerestek a magyar úszok a világbajnokságon

mindmegette.hu

A legjobb folyadékpótló gyümölcsök és zöldségek nyárra

ripost.hu

GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY AZ EMÉSZTÉSI ZAVAROK ELLEN (X)

borsonline.hu

Megkongatta a vészharangot Müller Cecília, rendkívüli bejelentést tett

borsonline.hu

Lesújtó hír érkezett, elhunyt a színészlegenda

borsonline.hu

Egy apró karcolás miatt, az intenzív osztályon ébredt fel az ötgyermekes édesapa

További cikkek

Omlás

Megtudtuk, ki a legsúlyosabb sérültje a belvárosi épületomlásnak

Omlás

Újabb döbbenetes hírek a belvárosi épületomlásról: Megszólaltak a szemtanúk – videó