Elmondja a szakértő, mi a friss halhús ismérve

Elmondja a szakértő, mi a friss halhús ismérve

étel
PUBLIKÁLÁS: 2021. október 02. 13:30
<p>Főként karácsonykor fogyasztunk vadat vagy halat, pedig a legegészségesebb húsételek közé tartoznak. A diétákba is beépíthetőek, mert zsírtartalmuk alacsony. A Fishing and Hunting csatorna gasztro műsorának házigazdája, Andrejszky Zoltán megosztotta velünk kedvenc halas és vadas receptjeit.</p>
Bors

Vásárlás: árulkodnak a kopoltyú lamellái

Európa legtöbb országában fejenként évente 20 kiló halat fogyasztanak, nálunk alig éri el a 4 kilót az egy főre jutó átlag. Pedig az orvosok szerint is legalább heti kétszer ajánlott lenne fogyasztani szívünk-és érrendszerünk egészsége érdekében. A Halimádók konyhájának műsorvezetője, Andrejszky Zoltán elmondta, hogy már nagyon sok piacon lehet kapni friss halat. A legjobb, ha élőt veszünk, és megkérjük az eladót, hogy előkészítve adja át nekünk. Ha nem élőhalat vásárolunk, figyeljünk arra, hogy a kopoltyú lamellái piros és ne fehér legyen, húsa ne legyen sápadt. A hal kifogásának idejétől számítva színe egyre halványabb, fakóbb lesz. A friss halhús tapintásra rugalmas, ha ujjunkkal benyomjuk, nem marad ott a helye.

Dunai halászlé

Aki a pontyot szereti, annak a halászlé az egyik kedvence. Zoltán szereti ugyan a szegedit, de a dunai halászlére esküszik.

A halászlé nem attól lesz jó, hogy túlbonyolítjuk, a jó minőségű pontyhús az alapja. Sziki- vagy vadvízi ponttyal az igazi, persze a horgászoknak egyszerűbb dolga van, a Dunából lehet ilyet fogni – tanácsolja a televíziós séf.

Hozzávalók

  • 1db ponty    
  • 1fej vöröshagyma    
  • 1ek pirospaprika
  • 1db tv paprika
  • 1db közepes paradicsom
  • só ízlés szerint

Elkészítés: 

– Felteszem a vizet, rögtön belerakom a vöröshagymát egészben, a hal aprólékot, a farkát, a fejét (a fejéből ki kell venni a keserű csontot) az uszonyait, a halhúst, a tv paprikát, a paradicsomot, és kicsit megsózom, majd elkezdem lassan forralni, egész addig amíg gőz nem keletkezik. Ha fölé teszem a kezem és ragadós lesz, akkor lesz jó. Visszaveszem a bugyogást, a fazék közepére szórom a pirospaprikát. Amikor a halcsontról leválik a hús kiveszem, lefejtem a húst és átszűröm a levest, majd külön tányérban tálalom a halhúst és a levet. Tésztát nem mindig szoktam hozzátenni, de ízlés kérdése.

Tejszínes süllő

Akár kezdő szakácsok is gyorsan elkészíthetik, és garantáltan nagy sikert fog aratni mindenkinél. A halasnál is biztosan találunk fogast, de mivel gyakori halfajunk, álló és folyóvizekben egyaránt előfordul, így horgász ismerősöktől is beszerezhető.

Hozzávalók:

  • 40-50 dkg süllő (szeletben)
  • só, bors ízlés szerint
  • 2-3 gerezd fokhagyma vagy granulátum
  • 3 dl főzőtejszín
  • 5 dkg vaj és  olíva olaj (a sütéshez)
  • liszt
  • pirospaprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • késhegynyi szerecsendió

Elkészítés:

– Először lefilézzük, levesszük róla a bőrét, a színhúst kevés lisztben megforgatjuk. Ezután óvatosan mindkét oldalát kisütjük a vajban és az olívaolajban. Ettől selymesebb lesz az íze. A halat kivesszük, a zsiradékban barnára sütjük, 2-3 gerezd fokhagymát belereszelünk, de ne süssük túl, mert keserű lesz. Öntsük fel főzőtejszínnel aztán jöhet bele pici szerecsendió, 1 csokor aprított petrezselyem. Mikor besűrűsödik a süllőt beleteszem és fedő alatt nagyjából tíz percig főzöm. Rizzsel tálalva mennyei.

Őzgerinc

Hozzávalók:

  • 4 dl étolaj
  • 4 db babérlevél
  • 6 db borókabogyó
  • 10 szem fenyőmag
  • 2 db szegfűszeg
  • 2 db szegfűbors
  • 2 csipetnyi friss kakukkfű
  • 1 dkg friss gyömbérgyökér
  • 2 evőkanál minőségi mustár
  • 1 dl száraz vörösbor

Elkészítés: 

- Előző nap bepácolom, besózom a húst a vadfűszerkeverékkel és olajjal bekenem. Egy napig állni hagyom a pácban letakarva a hűtőben. Következő nap kiveszem, beteszem egy sütőtálba, kevés kacsazsírral leöntöm, teszek alá egy kevés vizet, ráhajtom a füstölt szalonna szeleteket, lefedem vagy lefóliázom. 160°C fokon 8 órán keresztül vagy 180°C fokon 3 órán át sütöm. Akkor van kész, ha megszúrva nem vér, hanem szaft jön ki. Tejszínes krumplipürével az igazi, amit a hús szaftjával leöntve tálalunk – osztotta meg receptjét a televíziós szakács.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.