Aktuális

16 évig húzódott a tescós rablók pere

Ú. M.

2021. október 17. vasárnap 07:30

<p>Százezer oldal vádirat, 233 tárgyalási nap, 30 beidézett szakértő, 114 tanú. Így nézett ki Süveges Péter és társainak 16 évig húzódó ügye, amely több bírót is elfogyasztott.</p>

Akciófilmbe illő jelenet szemtanúi lehettek, akik 2005. május 14-én a budaörsi Tescónál jártak, ahol hét férfi brutális és látványos rablást hajtott végre. A maszkos bűnözők gépfegyvereket és kézigránátot is bevetve, lövöldözve menekültek az őket üldöző rendőrök elől, miután sikeresen kirámoltak egy pénzszállító autót. 

A 30 milliós rablás vádlottjai azonban máshogy emlékeztek a történtekre az első tárgyaláson, amit két év kitartó nyomozás előzött meg az összes lehetséges titkosszolgálati eszköz bevetésével. Süveges, akit az egész értelmi szerzőjének tartottak, ugyanis tagadta a tűzpárbajt, és egy ellene szőtt összeesküvés-elméletet vázolt fel. Elhatározása érthető volt, hiszen akkor a legsúlyosabb, életfogytig tartó börtönbüntetést kérte rá az ügyész. A férfi úgy döntött harcol és mindent megtesz, hogy felmentő ítélet szülessen. Beadványokat írt, fellebbezett és kifogásokkal élt, nem kevés borsot törve az ügyészek és bírói orra alá.

– Süveges Péter kiválóan felkészült, több tudományterületen is jártas és jól meg tudja fogalmazni a gondolatait. Az igazságszolgáltatás tehetetlenségét mutatja, ha ezt nem megfelelően tudják kezelni – mondta védencéről Szikinger István ügyvéd.

Nem csoda, hogy mire végre sikerült elítélni, összesen nyolc bírót fogyasztott el. Az ügy két év nyomozás után 2007-ben indult a Pest megyei Bíróságon, ahol több ellene folytatott eljárást egyesítettek. Ezekben többek között egy kalocsai pénzváltóházaspár meggyilkolásával, a budaörsi, valamint egy érdi pénzszállító kirablásával, robbanószerrel való visszaéléssel és autólopással is megvádolták. Azonban a tárgyalások nem vezettek eredményre, sőt Süveges négy bíró ellen is elfogultságot jelentett be, így négyszer kellett azt újrakezdeni.

Végül az ügy a Fővárosi törvényszékre került. Közben azonban a börtönben töltött első négy év után 2012-ben, az akkori szabályozásnak megfelelően Süveges házi őrizetbe került, amit egy sátorban töltött télvíz idején. Az akciót demonstrációnak szánta, mivel vádlott társaival szemben neki nem engedélyezték, hogy elhagyja otthonát. Ezalatt állítása szerint fedett nyomozók környékezték meg, hogy kábítószert, illetve fegyvert adjanak el neki, elérve, hogy újra bezárhassák.
Otthona közelében ütöttek rajta és bűncselekmény előkészületének vádjával ismét börtönbe zárták, ahol 2014-ben két év, valamint hetven tárgyalási nap után megszületett az első fokú ítélet, amelyben emberölés bűntettében, mint felbujtót és a rablás bűntettében, mint különös visszaesőt, életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 évnyi közügyektől való eltiltásra ítélték.

Ám súlyos bírói tévedésekre hivatkozva kezdhették az egészet elölről. Immár hatodszor, jogerős ítélet nélkül. Süveges többször beperelte az államot és a büntetés-végrehajtást. Folyamatosan feljelentette bíráit, az ügyében nyomozó rendőröket és általában nyert is. Csaknem 6 millió forint kártérítést ítéltek meg neki.

Az ügyben végül idén március 27-én született meg a másodfokú jogerős ítélet, ahol a negyedrendű vádlott első fokon kiszabott életfogytiglani szabadságvesztését 20 évre enyhítették. Az első-, a másod-, és harmadrendű vádlott első fokon kiszabott 20, 14, illetve 16 éves szabadságvesztését a tábla másodfokon helybenhagyta.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15148453_auto_resized.jpg
origo.hu

Drámai fotók: leégett Európa legnagyobb nagykereskedelmi piaca

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8862_resized.jpg?avcount=1664209809
origo.hu

37 ember robbant fel Márkushegyen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15149774_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Megfizethetetlen lesz a házhozszállítás? Így emelkedik a díja januártól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15146544_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Életfogytiglanra ítélték a gyerekszínészt, megölte az édesanyját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15146109_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ezzel az ismert magyar sztárral bulizott Galambos Lajos lánya, együtt vannak?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15149209_auto_resized.png
hirtv.hu

Így értékelték az olasz jobboldal győzelmét Brüsszelben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8861_resized.jpg?avcount=1664209809
origo.hu

Lövöldözés volt egy iskolában, több halott, sok sérült van - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15150531_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Séfek séfe: Gáspár Bea és Evelin kőkeményen osztották versenyzőket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15147506_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Menekültek az emberek az M7-es autópályán: szörnyű, ami történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15147507_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meseszép lány tűnt el Szekszárdon, Alexandrát nagy erőkkel keresik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15149088_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Drámai videó az M7-esről, iskolásokkal teli busz csapódott fékezés nélkül a szalagkorlátnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15149908_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszólalt az erdőkertesi páros öngyilkosság női áldozatának édesanyja: Tragédiák sorozta érte Katát

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/09/b45_GGVSntQX0Df7ZNpkLDzN7DEUk44QBY8gZ0k8-A0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM5YTM5OGQ1OTBiMjRhZjFhMzkyMjEyZTdkNjY5MWI5.jpg
Remény

Mellbevágó diagnózist közöltek az orvosok a szülőkkel: Hanna csontdaganattal küzd

https://cdn.borsonline.hu/2022/09/0umFPS9XfT7lkceLQmH1IiMINAGWcjWir2HG3bFze34/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzA1NTg1YWUxMzNkYjQ3YWFiNzkzYTczOTk4NzAwNDBi.jpg
Szankció

A kormány nemzeti konzultációt indít a szankciókról