Nem titok többé: Ettől lesz verhetetlen a vadas

Nem titok többé: Ettől lesz verhetetlen a vadas

szósz
PUBLIKÁLÁS: 2021. október 10. 13:00
Nincs ember Magyarországon, aki ne hallott még volna a vadasról. Van, aki marhából készíti, mások vadhúsból, de még olyanok is léteznek, akik szerint akár csirkéből is megfőzhető. Talán az egyik legmegosztóbb étel, vélhetően azért, mert kevesen készítik igazán ízletesen. Most felfedjük a titkot, hogy mitől lesz a mártás tökéletes!
KKP

Vannak, akik szerint a vadashoz a húst pácolni felesleges. Mi velük szemben azt mondjuk, hogy nagyon is megéri időt szánni az előkészítésre. A marhahúst vágjuk nagyobb darabokra, kenjük be mustárral, szórjunk rá borsot, zúzott fokhagymát, negyedelt vöröshagymát, majd öntsük fel vörösborral. Tartsuk így egy-két napig, de legalább egy éjszakára a hűtőben!

A főzéshez vegyük ki a húst a borból, tegyük fazékba, adjunk hozzá jó sok pucolt, de egészben hagyott sárgarépát, illetve egy-két darab zellergumót. Tegyünk néhány gerezd vágott fokhagymát, illetve egy-két fej vöröshagymát egészben. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd gyöngyözve főzzük puhára!

A páclevet ne öntsük ki, inkább szűrjük át! Egy kisebb mennyiséget a legkisebb edénybe öntsünk át, tegyünk bele tört borókabogyót, és forraljuk fel! Amíg a hús megpuhul, hagyjuk állni, majd a kivonatot is szűrjük át!

Ha a hús megpuhult, vegyük ki a levesből, és egy szűrőlapát segítségével a zöldségeket is! Egy mély serpenyőbe tegyünk egy kevés olajat és hevítsük fel! Tegyünk bele 2-3 evőkanál cukrot és karamellizáljuk! Ezután egy-két fej vékonyra szelt hagymát adjunk hozzá, és pirítsuk üvegesre. Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a leveszöldségeket, és sűrű kevergetés mellett pirítsuk együtt. Ha már nagyon kellemes az illata, súzzuk és borsozzuk, majd adjunk hozzá egy evőkanál mustárt! Ha nincs elég leve, adjunk hozzá a pácléből! Amikor már a hagyma elkezd szétfőni, ízesítsük a borókabogyó-kivonattal, majd motmixszerrel pürésítsük! Ha nem elég szószszerű, a levessel higítsuk! A mártást végül egy nagyon sűrű szűrőn passzírozzuk át, ettől selymesebb lesz!

Tipp! Ha van otthon, megbolondíthatjuk egy kevés ginnel is!

A következő lépés a zsemlegombóc elkészítése! Egy-két szikkadt zsemlét vágjunk kockákra, majd olaj nélkül, egy serpenyőben pirítsunk meg! Ha kihűlt, lisztből és tojásból egy kevés sóval készítsünk egy gyúrható tésztát, majd gyúrjuk bele a zsemlekockákat! Megbolondíthatjuk vágott petrezselyemmel és alaposan lepirított, nagyon apróra vágott húsos szalonnával. A masszából formáljunk diónyi (vagy ízlés szerint nagyobb) gombócokat, majd lobogó, sós vízben fűzzük meg!

Tipp! Ha igazán ízleteset szeretnénk enni, a szalonna zsírjában a gombócokat és a már felszeletelt húst is átpiríthatjuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.