Aktuális

Hideg van a panellakásban? Kérhetjük a szezon előtti fűtést!

Bors

2021. október 1. péntek 13:30

Itt az ősz és vele a cidri. Így, október közeledtével vége az alsógatyában tévézésnek hacsak nem fűtünk be jól. Vannak azonban olyan embertársaink, akiknek ez nem olyan egyszerű, hiszen a központi rendszert nem ők irányítják.

A távfűtéses lakásokban lakók élete ugyanis nem csupán játék és mese. Itt ugyanis nem rúgja rá az ajtót sem Sándor sem József, sem pedig Benedek azzal a bizonyos zsákban hozott kánikulával, mert egy központi hőerőműből, csöveken érkezik a meleg.

Nincs még szezon, de megfagyunk

A folyamatos távhőszolgáltatás időszaka október 15-től április 15-ig tart. Tehát ez az a két időpont amikor biztosan bekapcsolják és utána lekapcsolják a fűtést, de mit tehet az ember ha már a szeptemberben beköszönt a hideg? Ilyenkor a felhasználói közösség, azaz a ház képviselője – általában a közös képviselő, vagy a lakásszövetkezeti elnök – kérheti a távhőszolgáltatót, hogy már egy hónappal előbb, szeptember 15-től kezdje meg a fűtést.

Hogyan lehet előbb meleg a radiátor?

A ház képviselője szerződésben nyilatkozhat arról, hogy szeptember 15. és október 14. között kéri- e a fűtést vagy sem. Ilyenkor arra is van lehetőség, hogy a fűtési célú távhőszolgáltatás megkezdését valamilyen napi középhőmérsékleti értékhez kössük.  A lakóépületek többségénél a szerződésben 12 és 14 Celsius fok közötti napi középhőmérséklet kerül általában megadásra, mint fűtési határhőmérséklet. 

Fontos tudni, hogy az „eseti rendelkezés"-sel történő fűtés bekapcsolása, illetve kikapcsolása szeptember 15. – október 14., illetve április 15. – május 14. között egy alkalommal díjmentes. Minden további, illetve egyéb időszakban térítés köteles.  A kapcsolás díja 17.100.-Ft + 27% áfa, azaz bruttó 21.717.-Ft, melyet szolgáltató társasház/lakásszövetkezet/tulajdonos felé utólag számláz ki.

Ha közben meleg lesz, akkor sincs gond

Arra azonban sem a távhőszolgáltató, sem a házmester, de még a legtöbb lakó sincs fölkészülve mikor Terike az ötödikről bejelenti, hogy ő bizony már fázik, miközben a többieket még veri a víz. Azonban a távhőszolgáltató erre is gondol.

A fűtés bekapcsolása ugyanis szabályozott üzemmódú szolgáltatást jelent. Amennyiben a külső hőfok egy meghatározott érték fölé emelkedik (ez általában 16 Celsius fok) a fűtés automatikusan leáll, míg a hőmérséklet csökkenésével újra indul, ezzel megakadályozva a trópusi éghajlat kialakulását egy csepeli panelben. 

Egy két dolognak azért stimmelni kell, hogy jöhessen a meleg 

Ahhoz, hogy a fűtés megkezdődjön az épületek belső fűtési hálózatának üzemképes állapotban kell lennie. Ilyenkor érdemes feltölteni vízzel a radiátorokat és ezután a légtelenítést is célszerű elvégezni. Ez minden esetben a díjfizető, a társasház vagy a lakásszövetkezet feladata.


Központi kazán esetében meg kell beszélni

Ha a társasházban központ gázkazán van, annak is lennie kell felelősének. Vele és a lakóközösség többi tagjával érdemes egyeztetni ha fázunk, és szeretnénk a hivatalos szezon kezdete előtt némi meleghez jutni.

További cikkek

Gyilkosság

Halálos késelés a XVI. kerületben: Könnyek között vallotta be tetteit a gyilkos

Covid

Bors exkluzív! Először szólal meg Szilvia, aki mélyaltatásban hozta világra gyermekét

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megijedt a gyalogos a locsolóautótól a zebrán, iszonyatos vége lett, hogy visszafordult

borsonline.hu

Halálos késelés a XVI. kerületben: Könnyek között vallotta be tetteit a gyilkos

origo.hu

Kérni sem kell, automatikusan jár a 25 év alattiak adómentessége

hirtv.hu

Vezércikk: Egyre frusztráltabb Karácsony Gergely

bama.hu

Baleset történt Pécsen, az Alsó-malom utcában

origo.hu

Alapfunkció tűnt el érthetetlenül az iPhone 13-ból

mindmegette.hu

10 isteni szalagos farsangi fánk recept, ha nincs meg a nagyié!

origo.hu

Kiderült, a TikTok-on vagy a YouTube-on keresnek-e többet az influenszerek

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Nincs szégyenkeznivalónk, elégedettek lehetünk az elmúlt két és fél évvel – Gulyás István

vg.hu

Megint milliárdok hiányoznak a 3-as metró felújításához

nemzetisport.hu

PL: Suárez ajánlatot kapott az Aston Villától – sajtóhír

origo.hu

Ezek a világ legfényűzőbb börtönei - galéria