Aktuális

Karácsony-féle biciklisávok: Haldokolnak a körúti üzletek

Bors

2021. október 7. csütörtök 13:30

Sem a vevők, sem a szállítók, de még az ott lakók sem tudják akadálytalanul használni szűkebb környezetüket a József Körúton, ahol az ott élők életét, álmait és számításait egy csapásra húzta keresztbe kis sárga ecsetjével Karácsony Gergely.

Fél tíz volt még, szikrázott a nap a körúti flaszteren melyet a lehulló őszi levelek igyekeztek épp aranysárgára festeni. Az ébredező város idilli csendjét csak a seprűjével botorkáló utcaseprő, egy teraszát pakolgató pincér és pár tanácstalanul parkolóhelyet fürkésző fuvaros panasza törte meg.

A hentes forgalma visszaesett

- Ötven százalékkal esett vissza a forgalmam másfél év alatt. A vásárlók nem jönnek, mert nem tudnak autóval megállni a biciklisáv miatt, nem akarnak cipekedni. Én sem tudom, csak a szabálytalanul megállva és a rendőröket lesve bepakolni az árut - panaszkodott a szír hentes, Sezgin Götzen. Mint mondja a városvezetés nem gondolta végig milyen hatással lesz a biciklisávok felfestése a kereskedelemre.

A fémkarók és a sárga festék

Valóban a körúti idill minden szépsége ellenére vészjósló és tragikus. Annak idején a Rákóczi úton, A Kossuth Lajos utcában és a Nagykörúton valósággal hömpölygött a tömeg. Itt vásároltak az átlagemberek. Naponta több ezren néztek be az Otthon, a Corvin vagy Lottóáruházba és tömegek bámulták a Verseny vagy az Úttörő áruház színes kirakatait. Aztán ott voltak a kis kávézók, a könyvesboltok és egy rakás jó szaküzlet, melyek mágnesként vonzották a vásárlókat. Aztán Jött Demszky és a fémkarói amire Karácsony Gergely tromfolt rá pár liter sárga festékkel az élhetőbb Budapest érdekében. 

A gyalogosok is kiakadtak

- Ez élhetőbb? Már harminc éve lakok itt, de ekkora veszélyben, mint az utóbbi időben még nem voltunk- jelentette ki felháborodva Békefi Károlyné akinek ugyan autója nincsen, de mint mondja mindennapos, hogy fellöki egy részeg rolleres, vagy egy biciklis futár.

- A biciklisáv teljesen felesleges. Sosem használja senki. Inkább itt közlekednek a járdán, de olyan sebességgel, hogy nagyon kell figyelnem mikor kijövök a kapun. Nemrég vettünk mosógépet és a szállító nem tudott megállni, így felárat kellett fizetni mert többet kellett cipekednie.- tette hozzá egy Rita, egy másik itt lakó. 

A vendéglősök küzdenek

Miközben cseverésztem a helybéliekkel,-  akik lassan már a rezervátumokban élő indiánokhoz hasonlatosan a „bocs, hogy élek” jegyében élik mindennapjaik,- egy teraszát ingerülten rendezgető vendéglősre lettem figyelmes. -  Már csak azért rakom ki a teraszt, hogy blokkoljam az itt száguldozó bicikliseket, hogy ne üssék el azt a pár még megmaradt vendégemet aki kilép az üzletből. Én nem a bicikliút ellen vagyok, csak szeretnék egy mindenki számára megfelelő megoldást találni. Miért nem lehet ezt a sávot felhozni a járdára. Itt hét méter széles végig? - vetette fel a kézenfekvő megoldást Márta Máté üzletvezető aki szintén 50%-os bevétel-visszaesésre panaszkodott amiért szerinte egyértelműen a biciklisáv és annak átgondolatlan kialakítása a felelős.

Jelezték a problémát, válasz nincs

Az itteni üzlettulajdonosok írtak a fővárosi önkormányzatnak csakúgy, mint a IX. kerületi polgármesternek, de válaszra sem méltatták őket.

- Úgy érzem, mindent megtettem, amire egyszerű állampolgárként lehetőségem volt. A probléma kialakulásától, azaz tavaly a Fővárosi Önkormányzat és a kerületi vezetés szinte összes nyilvános ügyfélszolgálati e-mail címére küldtem legalább négy-öt levelet, de azóta sem érkezett válasz - tájékoztatott a dolgok jelenlegi állásáról Végel Tamás vállalkozó aki egy játékboltot üzemeltet a körúton és aki egy nyílt levelet is közétett Karácsony Gergelynek címezve azt.

- Ő mindig azt hangsúlyozza, hogy meghallgatja az embereket, és neki számít, amit a budapestiek szeretnének, egy éve válaszra sem méltat. Ezért végső eszközként kénytelen vagyok a média nyilvánosságához fordulni - panaszkodott Tamás, aki hozzátette, hogy ezt nem politikai megfontolásból tette, csak budapesti vállalkozóként meg szeretne élni többi társával együtt.

További cikkek

Horror

Sarlóval fejezték le a turistát a vakáción

Horror

Évekig őrizgette neje holttestét a feleséggyilkos rém

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az utas kinyitotta egy furgon ajtaját a Széna téren, ami ezután jött, az igazi szégyen - videó

ripost.hu

Akciófilmbe illő jelenetek Miskolcon: buszokat megállítva eredtek a fegyveres nyomába

life.hu

Meg kell műteni Gesztesi Károly fiát, nem halogathatta tovább a beavatkozást

mandiner.hu

Bolgár védelmi miniszter: A bolgár hadsereg nem vesz részt hadműveletekben Ukrajna területén

kemma.hu

Hivatalos: ezt a hármast indítja a Fidesz-KDNP Komárom-Esztergom megyében

origo.hu

Már elkerülhetetlen: óriásrakéta csapódik a Holdba

nemzetisport.hu

Kép: „A te stílusod, a te szabályaid” – C. Ronaldón remekül áll a szemüveg

vg.hu

Megérkezett az amerikai válasz az orosz külügyminisztériumba

ripost.hu

„Ez minden szülő legrosszabb rémálma” – édesanyja szeme láttára hunyt el a 6 hónapos angyalarcú kisfiú

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Izland nyert, de a franciák vereségére is szüksége van az elődöntőhöz

mandiner.hu

Donáth Anna (Facebook): Bepereljük Szijjártó Külügyminisztériumát

origo.hu

Megbolondulnak az aranyhalak a gömbakváriumokban, leállítják gyártásukat