Aktuális

Őszödi beszéd és rendőrterror: 15 évvel ezelőtt borult lángba Budapest

Bors

Létrehozva: 2021.10.22.

„Hazudtunk reggel, délben, meg este” - ha a teljes, 15 évvel ezelőtt kiszivárgott őszödi beszédre nem is, de erre a mondatra biztosan mindenki jól emlékszik. 2006-ban, egy zárt frakcióülésen tartott beszédet az ország akkori miniszterelnöke, Gyurcsány Ferenc, ami néhány hónappal később, szeptember 17-én kiszivárgott és addig soha nem látott véres összecsapásokhoz vezetett a rendszerváltás utáni Magyarországon. Éppen az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján, október 23-án.

Motoros futárok, CD-k, sajtó

2006. szeptember 17-én motoros futárok jelentek meg az ország több médiumánál, és egy-egy CD lemezt nyújtottak át a szerkesztőségeknek: az őszödi beszéd volt rajtuk. Gyurcsány Ferenc szavai futótűzként terjedtek a médiában, ennek hatására több városban tiltakozások, tüntetések kezdődtek. Az emberek akarata egyértelmű volt: Gyurcsány Ferenc lemondását követelték, ám ez nem történt meg. Sőt, az MSZP és az akkori koalíciós partnerük, az SZDSZ sem hátrált ki mögüle.

MTV székház és véres október 23-a

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 2006-os évfordulójára az emberek dühe egyre nőtt: sokan úgy érezték, újra át kell élnie az országnak a baloldal elnyomó hatalmát. A dühös tömeg az akkori kormány sajtófellegvárába, az MTVA Székházhoz vonult, és több órányi próbálkozás és a rendőrökkel való véres harcot követően bejutottak az épületbe.

A rendőrök elvesztették a kontrollt

A helyszínre vezényelt rendőrök teljesen elvesztették a kontrollt: gyakorlatilag engedély nélkül elkezdtek gumilövedékkel lőni mindenkire, aki csak a helyszínen volt, de a közelharcban a gumibotozás is gyakori lett, vertek mindenkit, válogatás nélkül, akit értek. Az összecsapások napokon át tartottak, rengeteg civil és rendőr is súlyosan megsérült, de Gyurcsány Ferenc és kormánya nem tágított.

A rendőrkapitányok ellen vádat emeltek

Az események után eltelt öt év, mire a vizsgálatok után, a kontrollálatlan rendőri brutalitás miatt 2011-ben – már a kormányváltást követően – vádat emeltek Bene László országos, és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány ellen. A közrendőrök ellen több mint száz feljelentés érkezett, ám ezek elenyésző része jutott el a bírósági szakaszba.

Öngyilkosságba hajszolták

A 37 éves Csorba Attila és barátai a Kossuth téri megemlékezésre akartak elmenni, de mivel azt lezárták, hazaindultak. A Blaha Lujza tér felé terelték őket a rendőrök. A Rákóczi útnál lévő árkádoknál álldogáltak, amikor este fél 10-körül a Rákóczi úton lévő rendőrkordon szétnyílt, előlépett egy rendőr és gumilövedékkel fejbe lőtte. Szemtanúk szerint nem egy gellert kapott lövedék találta el, hanem a rendőr letérdelt és célozva lőtte fejbe a férfit, 15 méterről – írja a Ripost7. Attila kómába esett és csak másnap tért magához, addig lélegeztetőgépen volt. Bal szemére megvakult, az arccsontját megoperálták, mert a lövedék teljesen szétroncsolta. A látása a másik szemén is megromlott. Az életerős férfi gyakorlatilag munkaképtelen lett, depresszióssá vált. 2013-ban öngyilkosságot követett el.

Arcon lőtték a menekülőt

Nagy László a Fidesz nagygyűlésén vett részt az Astoriánál 2006. október 23-án, majd a Deák tér felé próbálta elhagyni a helyszínt. A rendőrsorfalat látva visszafordult, majd a lovasroham és a könnygázgránátok elől a tömeggel együtt a Dob utcába menekült.

- Minden kis utca le volt zárva, mindenfelől rendőrök támadtak – nyilatkozta. Szemtanúk és videófelvételek igazolják, hogy a Dob utcában az egyik rohamrendőr 15-20 méterről adott le célzott lövést a fejére. Szájpadlásán keresztül vették ki az arcüregéből a másfél centis gumilövedéket, amely az arccsontját is darabokra törte. Bal szemére véglegesen megvakult, térlátását elveszítette, ezért nem dolgozhatott tovább az építőiparban. A Ripost7 információi szerint azóta sem heverte ki a történteket, depressziós lett.

30 évesen rokkant lett

- Az én barátom is súlyosan megsérült 2006 őszén. Az egyik szemét meglőtték, de a szerencsének és a gyors orvosi ellátásnak köszönhetően lát a mai napig. A hátát is érte gumilövedék, és egy nap alatt majdnem teljesen lerokkant 30 évesen – mesélte a lapunknak Botos Dénes, akinek szintén volt emlékezetes kalandja 2006. október 23-án. Az Uránia moziba kellett bemenekülnie, mert pár centire a fejétől repültek el éles tárgyak. Dénes úgy látja, hogy nincs olyan ember, aki még sohasem hazudott, de vannak kegyes hazugságok és van az őszödi beszéd. Az utóbbi egy katasztrófa volt.

Üzenetek a Békemenettel

Csizmadia László, a Békemenetet szervező Civil Összefogás Fórum elnöke egy interjúban kiemelte: a menet idén is üzeneteket hordoz. Egyet a jelenlegi ellenzéknek, akik belülről támadják Magyarországot, egy másik üzenet pedig Brüsszelnek szól: a résztvevők kiállnak a konzervatív értékek mellett. A nyolcadik Békemenet október 23-án a Műegyetem elől indul és az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkára, a 2006-os rendőrterror helyszínére érkezik, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond majd ünnepi beszédet.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134808_auto_resized.jpg
origo.hu

Nagy a baj: Oroszország és Izrael a háborúról tárgyal

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17124005_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

9 házi lagzis sütemény, amivel rengeteget spórolhatsz a frigy költségein

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135570_auto_resized.jpg
vg.hu

Belefojtották a szót Orbán Viktorba Brüsszelben: tele vannak a belga lapok a botránnyal – de fordulat jöhet az ügyben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132777_auto_resized.jpg
ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133074_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Van egy sokkal találóbb kifejezés erre a mocskos, alávaló, szemét gazemberre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27129_resized.jpg?avcount=1713296113
origo.hu

Felismerhetetlen lett a Született feleségek egyik legszexibb színésznője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133912_auto_resized.jpg
travelo.hu

Ezt a 9 különleges, idén nyíló múzeumot látnod kell!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17130831_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyon aggódnak a rajongók Zimány Linda miatt - most szúrták ki a testén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132168_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ez mindent megváltoztat, súlyos döntést hozott Katalin és Vilmos

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132320_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Újabb sztárpár talált egymásra, mindenki őket nézte a verseny alatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133644_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiszivárgott! Ők lehetnek a Nyerő Páros új évadának szereplői

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/FtBFJc8Dms7mbbCoDWlvvoqmcWMj_63I81iJBWhHEUE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2I2NzM1YWFhNmFiZTQ3MjI4ZWUzNDM3N2U1YWRhOWEw.jpg
Tragédia

"Csendre és nyugalomra van szükségünk" - Szívszaggató posztban búcsúzott családja a ráckeresztúri repülőbaleset pilótájától

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/vBuKAJglqrtYE5JKhUXNdqvy-IDY6mGzEVuRlQ-w1SM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBkZWExOTUyZTM4NTQ0YmM5YThhMzIzYmM2MDk3MjAy.jpg
Botrány

Magyar Péter tüntetését a guruló dollárbotrány egyik cége szervezte