Aktuális

A Bors utánajárt: ezekre figyeljen az otthonfelújítási támogatásnál!

Bors

2021. szeptember 17. péntek 12:30

<p>Özönlenek az otthonfelújítási támogatási kérelmek a Magyar Államkincstárhoz (MÁK), de nagyjából minden tizedik kérelem hibás, ezért elutasításra került. Most a leggyakoribb hibák bemutatásával segítünk az igénylés pontos benyújtásához!</p>

Forrás: Shutterstock

Idén január 1-jétől igényelhető az otthonfelújítási támogatás. A számlákkal igazolt költségek felét, de legfeljebb 3 millió forintot kérhetünk vissza az államtól. Arra figyeljünk, hogy az igényelt összeg 50-50 százaléka legyen az anyagköltség, illetve a munkadíj. A családban legalább egy, 25 év alatti gyermeknek kell lenni, az igénylést pedig 2022. december 31-ig lehet benyújtani a MÁK felé.

Sok a pontatlanság

– Az elutasítások leggyakoribb oka a köztartozás, függetlenül attól, hogy csak az egyik félnek vagy mindkettőnek van. Az is gyakori elutasítási ok, hogy a kérelmező, vagy a támogatásra feljogosító gyermek állandó lakhelye nem a felújított ingatlanban van, vagy nem telt el egy év azóta, hogy erre a címre bejelentkeztek.

– Arra is figyeljenek az igénylők, hogy az ingatlan tulajdoni lapján a fő rendeltetés lakás legyen! Ha ez nem így van, a Földhivatalnál lehet jelezni a változtatási szándékot.

– Az is gyakori hiba, hogy az igényléskor a gyermek már betöltötte a 25. évét. De sokszor megesik, amikor a hiánypótlásra beadott dokumentumok nem megfelelőek.

Párok csak együtt nyújthatják be

– Ha már dokumentumok: hiányos benyújtás esetén hiánypótlásra kötelezi a kérelmezőt a MÁK. Ez azért van, mert a kötelező papírokat sem csatolják az igényléshez: a kérelem és a vállalkozói számlák mellett kötelező elem a számlaösszesítő, a vállalkozási szerződés másolata, valamint az igénylő személyi igazolványának és lakcímkártyájának másolata.

– Ha házasságban vagy élettársi kapcsolatban élnek a felújítók, nekik közösen kell igényelniük a támogatást. Sokszor előforduló eset, hogy a pár egyik fele egyedül nyújtja be a kérelmet, holott azt együtt kellett volna megtenniük.

– Hab a tortán, hogy van, aki nem írta be minden gyermekét a kérelembe, vagy egész egyszerűen nem írta azt alá. A GDPR miatt előforduló mulasztás, amikor a 18. évét betöltött gyermek adatkezelési hozzájárulását nem csatolják a kérelemhez.

Jól járunk a mintával

– Érdemes a MÁK honlapján található szerződésmintát használni a vállalkozói szerződés megkötésekor, mert abban minden elem benne van, amire a MÁK-nak szüksége van a bírálathoz.

– Nagyon fontos, hogy a számlán az anyagköltséget és a vállalkozói díjat külön-külön tüntessék fel, hisz ebből számolja a Kincstár a kifizethető összeget.

– Sokaknál előfordul, hogy a felújítási munkák nincsenek megfelelően részletezve, de az is, ha számlaösszesítőben nem építési tevékenységenként (pl. szoba építés, konyha festés stb.) megbontva szerepel az anyagköltség és a munkadíj.

– Gyakran hiányzik a kifizetést igazoló dokumentum! Ez lehet a bankszámlakivonat, de a netbankból kinyomtatott átutalási bizonylat is megfelelő, a pénzintézet külön aláírása, pecsétje nélkül is. A számla ellenértékét bárki kiegyenlítheti, de a közlemény rovatban egyértelműen fel kell tüntetni a számla sorszámát a beazonosíthatóság érdekében.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyurcsány felszámolta az MSZP-t: mindenki menekül a pártból

mindmegette.hu

5 érdekesség a főtt kukoricáról, amit eddig nem tudtál

hirtv.hu

Megrázó részletek a kórházból: ez vár most a budapesti házomlásban megsérült táncosra

ripost.hu

Újabb információ derült ki Horváth Gréta új pasijáról

mandiner.hu

Tényleg közeleg a világháború? – Nógrádi György elemezte a háború eszkalációjának esélyeit

metropol.hu

Vele csókolózott Shane Tusup a fővárosi éjszakában

travelo.hu

A Duna-völgyének egyik legszebb szeglete napfordulókor varázslatos is

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

borsonline.hu

Kisgyerekes családapa halt meg a Nyerő Páros forgatásán

borsonline.hu

Kettős tragédia történt Fejér megyében, azonnal szörnyethalt két ember

További cikkek

Szex

Véletlenül teherbe ejtett a volt diákom!

Aktuális

Orbán Viktor: Ha lesz béke, lesz gazdasági fellendülés és nem lesz háborús infláció - videó