A papsajtmályva virága lila vagy rózsaszínű, korong alakú (ehető) termése kerek sajthoz hasonlít, innen a neve: papsajt. Virágát, levelét és szárát gyűjtjük júniustól szeptemberig. Levele és a virág nyálkaanyagokat, cseranyagokat és C-vitamint tartalmaz.
Főként a gyulladásokkal járó betegségekre fejt ki gyógyító hatást, a duzzadt szövet meglágyul, megindulhat a gyógyulás. Külsőleg vagy belsőleg alkalmazva megnyugtatja a szöveteket, és megszabadítja a méreganyagoktól. Elhúzódó hörghurut és bronchitis, köhögés és erős rekedtség esetén különösen ajánlott. Segíthet az emésztőrendszer, a húgyutak, a szájüreg- és a belek gyulladásos megbetegedéseiben. Gyomorfekély és bélhurut ellen is jó.
Torok-, gége-, mandula- és fogínygyulladásra öblögetőszerként alkalmas.
Gyógytea: egy marék papsajtlevelet áztassunk be 0,5 liter hideg vízbe éjszakára. Reggel leszűrve kicsit melegítsük fel, és egész nap kortyolgassunk belőle. Külsőleg tisztítja a bőrt, pattanások kezelésére is jó.
Borogatóként lágyítja a daganatokat, enyhíti a köszvényes fájdalmakat.
A népi gyógyászatban időskori foltok elmulasztására is használják. Ehhez a leveleket naponta meleg vízzel átitatva a bőrfelületre kell helyezni félórára. Sebek, fekélyek, vénagyulladásból származó és törések helyén fellépő kéz- és lábdagadás kezelésére: kéz- és lábfürdő formájában ajánlott.
Fogyasztása: a levelek, a fiatal hajtások és a magvak is ehetőek. Leveleit tehetjük salátába, meg is főzhetjük. Szárított leveleiből tea főzhető.
Tipp: az égő, viszkető érzést okozó allergiás tünetek csökkenthetők a teájával való borogatással vagy lemosással.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.