Aktuális

Csiga, földibolha és társaik - Nagy esők jönnek és vele a kártevők: így védekezhet ellenük

Bors

2021. augusztus 5. csütörtök 10:15

A meteorológia a következő napokra kiadós esőt jósol. A vizes, nedves talaj kiváló táptalaja lehet az olyan élőlények elszabadulásának, ami rengeteg bosszúságot okoz a kertben.

Egy normál kert szinte nincs meg bogarak nélkül. Velük nincs is baj, egészen addig, amíg a biodiverzitás fenntartásához járulnak hozzá ezek a kis lények. Gond akkor van, amikor annyira sok lesz belőlük, hogy elkezdik dézsmálni a kerti növényeket, vagy a mi életünket keserítik meg.

A levéltetű magáévá teszi a növényt

A levéltetvek nagyon apró, társas rovarok. Nagyjából 70 faját ismerjük hazánkban, megtalálhatók többek között rózsákon, bokrokon, alma- és cseresznyefákon. Ezek a tetvek a növények nedveit szívogatják. Onnan lehet őket észrevenni, hogy azok a levelek és hajtások, amiket elleptek a kártevők, elszíneződnek vagy elhalnak. Ráadásul a baj nem jár egyedül: az áldozatul esett növénynek a levéltetvek fertőzéseit is el kell viselniük. Ezek a rovarok petékkel és szűznemzés útján is szaporodnak, így néhány nap alatt képesek elterjedni egy-egy növényen.

Védekezés: Keverjünk el 0,5 l vízben 2 ek ecetet, ugyanennyi cukrot, szódabikarbónát és 2 ek szappant vagy mosogatószert. Ez az egyszerű, házilag készített méreg megöli a levéltetveket.

A meztelen csigák mindent felfalnak

Barna, gusztustalan, állandóan éhes, hímnős és még háza sincs. Mi az? Meztelen csiga! Csapadékos idő után a nedves, nyirkos talajon úgy szaporodnak, mint a gomba. Szó szerint mindent is evők, nem válogatnak, ha ételről van szó. Annyira lerágják a növények leveleit, hogy csak a vastag ereket hagyják meg. De megeszik a csízáró magvakat, a gyökereket, hagymákat és gumókat is. Sőt, van akinek a kerti cipőjét kezdték meg. Ráadásul kétivarúak, így kölcsönösen termékenyítik meg egymást.

Védekezés: A védendő terület köré szórjunk valamilyen nedvesség elvonó anyagot (sót, kávét vagy műtrágyát). A kiszórt anyag a csiga talpából kivonja a nyálkát, így nem tud továbbhaladni és elpusztul.

Földibolha, ami nem is bolha

Hanem bogár! Egy közös van bennük és a közönséges bolhában: tudnak ugrálni. Egyébként 2-3 milliméter nagyságú, sötét vagy fekete színű kis bogarakról van szó. Áprilisban megjelennek, májusban petéznek, júniusban már bőszen eszegetik a karalábé és a saláta leveleit. Még ilyenkor, augusztusban is szaporodnak, aztán lárvaként telelnek át.

Védekezés: Mivel a földibolha a száraz talajt kedveli, érdemes rendszeresen öntözni, de akár a talaj betakarása csalán- vagy bodzalevéllel is jó megoldás lehet.

Liszteske, ami mindenhol felrebben

Pici, fehér, olyan, mint egy lepke. Leánykori nevén üvegházi molytetű, de fehér légynek is hívják, és ma már szabadföldön is megtalálható. Baromi gyorsan szaporodik: egy szezonban 10-14 nemzedék is kialakul, mivel egyetlen nőstény 100 tojást is le tud rakni. Kedveli a paradicsomot, a paprikát, az uborkát és a cserepes növényeket is, de a kedvence a káposztafélék. Ugyan nem tesz nagy károkat a növényekben, de tömeges megjelenésével le tudja őket gyengíteni. Ennek ellenére veszélyes vírusokat terjeszt, amik már végzetesek lehetnek, például a paradicsom esetében.

Védekezés: Nagyon jó módszer, ha sárga ragacsos papírt akasztunk a növények közelébe és rendszeresen ellenőrizzük azokat. Érdemes lehet egy kemény sárga lapot olajjal bekenni és kifüggeszteni a védendő növény köré. A liszteskét vonzza a sárga szín, rárepül és beleragad az olajba.

Elszaporodtak a legyek

Ugyan nemcsak kerti, nemcsak kártevő, mégis rengeteg kényelmetlenséget okoznak. Zümmögnek, mászkálnak, némelyik még csíp is, és biztos hogy éjszaka felébredünk, ha rajtunk motoszkál. A légy több ok miatt szaporodott el. Egyrészt, jóval több az az ételmaradék, amin meg tudnak jelenni, másrészt természetes ellenségeiből – fecskékből és békákból – jóval kevesebb van, mint egy évtizede. Mivel bomló anyagokkal táplálkozik és veszélyes betegségeket is terjeszthet, érdemes küzdeni ellene.


Védekezés: Leginkább a tiszta környezettel, az ételmaradék eltüntetésével és az ételek gondos tárolásával tudjuk elkerülni a legyek megelőzését. Tömeges megjelenésre pedig megfelelő a légypapír.

További cikkek

Baleset

Megrázó képeket kaptunk: ebben az autóban égett halálra a 20 éves fiú Tolna megyében

Baleset

Kiderült, ki halt meg az M1-esen történt tragédiában

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Mentőhelikoptert riasztottak: nagy a baj az M1-es autópályán

metropol.hu

43 évesen meghalt a magyar színész, kómába helyezés előtt üzent a covidos anyuka

origo.hu

Ilyen vicces macskás fotógalériát még biztosan nem látott

hirtv.hu

Orbán Viktor: Nem szabad elfogadni, hogy az EB politikai döntést hozzon

szon.hu

Modern felvonó visz majd fel a Kopaszra

origo.hu

Elkészült az új balatoni nádtérkép

mindmegette.hu

Ezzel a dupla menüsorral te is könnyen a hétvégi ebédek királya lehetsz

origo.hu

Újabb befektetést kapott az SDSYS, ezúttal a GB & Partners száll be a Hiventures mellett, összesen több mint 1,3 milliárd forinttal

ripost.hu

Most kaptuk a hírt: holttest hever az újpesti panelház előtt

life.hu

Young G Béci elszólta magát Kulcsár Edina válásáról: ő másképp tudja a történetet

borsonline.hu

Bejelentették, mikor kapják vissza a családok az szja-t, és mikor jön a 13. havi nyugdíj

origo.hu

10 sztár, akit hatalmas kár ért rablás vagy lopás miatt - galéria