Aktuális

Karácsony-káosz – Parlagfűdzsungel lett a méhlegelőkből

Bors

2021. augusztus 10. kedd 07:00

Egyre több az elhanyagolt zöldterület Budapesten: Karácsony Gergelyék nem vágják le a gazt, hanem inkább átkeresztelik “méhlegelőnek”. De sajnos félmillió budapesti allergiásnak van oka a szitkozódásra: már megjelent a parlagfű!

Forrás: Metropol

Egyre nagyobb területeken veszi át a méretes gyom az uralmat. Úgy látszik, sem a Fővárosi Önkormányzat, sem a kerületek által megbízott cégek nem látják el megfelelően a dolgukat. Eközben beköszöntött a parlagfűszezon, amely minden 20. embernek okoz kellemetlen tüneteket, sokaknak hetekre, hónapokra pokollá téve az életüket.

Budán szörnyű a helyzet

Korábban megírtuk, hogy a főváros egyik szimbólumán a Gellérthegyen is "elszabadultak" a gyomok. Azonban nem csak itt okoz komoly problémát a parkok kezelése. A nemrégiben átadott 22. kerületi bringaparkban is térdig érő gaz és parlagfű-tenger található. Hasonlóan rossz a helyzet a 11. kerületben a Szerémi úton végig, ahol a kétszer kétsávos utat elválasztó részen és az út mellett is óriási a gyom. Nem is beszélve a szintúgy 11. kerületben lévő Etele parkról, ahol a nagy gaz mellett jócskán található méretes parlagfű is.

Törvény írja elő a parlagfű irtását

A parlagfű kaszálását, irtását törvény szabályozza. Az, aki a háza előtt vagy a tulajdonában lévő földterületen nem gondoskodik a parlagfüvek irtásáról komoly, több milliós bírságra is számíthat. Ennek ellenére a fővárosi közterületeken hemzsegnek ezek a növények.

Az Etele park környékén élőket felháborítja a terület állapota

A Metropol megkérdezte a környéken élőket, mit szólnak a méhlegelőnek elnevezett palagfűtengerről. A véleményük egybehangzó volt, és lesújtó.

Ágnes: Szörnyű, tragikusan néz ki mindenhol. Ez csak kifogás, gondolom, nincs munkás, vagy nincs pénz rá.

Erika: Nem követem annyira a híreket, és érdekes a megnevezés, de a kaszálatlansággal nem értek egyet. Fontos, hogy a méheknek legyen területük, de ezért mindenféle össze-vissza területeket fönntartani… Nem értek vele egyet, szeretném, ha inkább le lennének kaszálva.

Erzsébet: Hülyeség, semmi értelme!

Tibor: Karcagon lakom, ott egész másképp csinálják, ott normálisan levágják. Én nem tudom, hogy itt, hogy vagy mit csinálnak. 

Zsuzsa: Borzalmas, ahogy a környék kinéz. Én 30 éve lakom itt, de ilyen még nem volt. Gaz és szemét mindenhol. Nagyon elkeserítő így sétálni a parkban.

Mária: Hetek óta nem nyírták a füvet a parkban. Már lassan térdmagasságig ér a parlagfű, amelyre a családban is többen allergiások.

Tibor: Ide csak akkor jönnek nyírni, miután esett az eső. Gondolom, majd megoldják egy méhlegelő feliratú táblával a problémát és kész.

A méhész szerint ez így hülyeség

Egy igazi, virágos méhlegelő még segítene is az allergiásokon, de helyette ez a budapesti gaztenger nagyon durva – mondta Szabó Olivér méhész a Ripost7-nek, hozzátéve: a méhlegelőknek szánt magkeverékek nem allergének. A makói méhész tudja, miről beszél: neki is van saját méhlegelője, de ehhez olyan magkeveréket használ, amiben 44 féle növény van. De ahol csak zöld van, tarack vagy parlagfű, oda a méhek és beporzók nem mennek, hiszen nincs táplálékuk.

Egy rendes méhlegelő az allergiások helyzetén inkább javítana, hiszen a magkeverékben lévő növények kiszorítanák a fűféléket, amikre allergiásak az emberek. De ehhez gondozni kell a területet: egyszer át kell szántatni, rendes magkeveréket kell kiszórni, és utána rendszeresen locsolni kell. Nem bonyolult és nem is igazán drága, csak foglalkozni kéne vele. Az nem megoldás, hogy egyszerűen „úgy hagyom” a területet, mert abból csak allergén gaztenger lesz – teszi hozzá a méhész.

Mit tehetünk a parlagfűallergia ellen?

Ha augusztus első felében elkap minket a csillapíthatatlan tüsszögés, az orrfolyás, a szemviszketés és a könnyezés, jó eséllyel mi is allergiásak vagyunk a növényre. Az allergiások számára ez egészen október közepéig gyakran maga a pokol, van aki ilyenkor meg sem tud maradni a szabadban. De mit tehetünk az életünket megkeserítő tünetek ellen?

– Hazaérkezve azonnal dobjuk a szennyesbe az utcai ruhánkat, zuhanyozzunk le, és alaposan mossunk hajat.

– Ha otthon vagyunk, tartsuk zárva a nyílászárókat. A lakásban ajánlatos légtisztító berendezést vagy pollenszűrős klímaberendezést működtetni.

– Akik megtehetik, a válasszák a menekülést: egy két hetes tengerparti nyaralás során biztosan tünetmentesen vészelhetjük át a szezon tetőzését.

– Ha nagyon elviselhetetlen a helyzet, érdemes szakemberhez fordulni. Ugyanakkor a patikákban recept nélkül is kaphatók allergia elleni gyógyszerek, szemcseppek és orrspray-k.

– A legjobb módszer azonban, ha magát a gyomnövényt irtjuk ki a környezetünkben.

További cikkek

Baleset

Megrázó képeket kaptunk: ebben az autóban égett halálra a 20 éves fiú Tolna megyében

Baleset

Kiderült, ki halt meg az M1-esen történt tragédiában

Ez is érdekelhet

life.hu

Young G Béci elszólta magát Kulcsár Edina válásáról: ő másképp tudja a történetet

borsonline.hu

Szörnyű állapotban, holtan talált rá ismerőse a dombrádi nőre

life.hu

Öt hónapos várandósan kapta el a koronavírust a magyar szépségkirálynő: "Nem javultam, kezdett ráhúzódni a tüdőmre"

magyarnemzet.hu

Újabb bírálat a gyermekvédelmi törvényt elítélő szakmai társasággal szemben

kemma.hu

Videón az ámokfutó: részegen okozott többes balesetet Tatabányán

origo.hu

Javították az Oculus Quest 2 színhibáját

mindmegette.hu

Ezzel a dupla menüsorral te is könnyen a hétvégi ebédek királya lehetsz

vg.hu

Elmondta a magyar virológus: ez kell a teljes Covid-védelemhez

metropol.hu

„Nem kapok levegőt, kérlek, vigyázz a fiamra!” – sokkoló szavakkal búcsúzott az oltatlan apuka

ripost.hu

Most kaptuk a hírt: holttest hever az újpesti panelház előtt

borsonline.hu

Erre nem számítottunk: Ez jön fagy után hétvégén

origo.hu

Ritkán látható bálnaborjú vetődött parta az athéni strandon - képek