A NÉBIH karanténkutatás 2.0 címen az Élelmiszer-vásárlási, Élelmiszer-tartalékolási és Élelmiszer-fogyasztási szokásokat mérte fel a a COVID-19 járvány 3. hullámában. A kutatásban részt vett még a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület is. A Nébih weboldalán a második karanténkutatást összesen 1910-en töltötték ki.
A karanténkutatás 2.0-ban arra keresték a választ, hogy miként változtak a járvány első és harmadik hulláma között a háztartások élelmiszer vásárlási és élelmiszer fogyasztási szokásai. Az első hullám kezdetén sok boltot szinte teljesen kifosztottak a vevők. Elsősorban az alapvető termékekből vásároltak hatalmas mennyiséget, a lisztet, cukrot, étolajat, rizst és száraztésztát vitték. A harmadik hullámban már nem tapasztaltak az elsőhöz hasonló rohamot, és bár az elsőhöz képest már gyakrabban mentek boltba, de ez még mindig messze elmaradt a járvány előtti időszaktól.
A háztartások 20 százaléka arra számít, hogy nem tudják a lejárati időn belül elfogyasztani a termékeket, ami több mint kétszerese az első hullám idején tapasztalt adatnak. Ezeknek az élelmiszereknek azonban nem kell feltétlenül a szemetesbe kerülniük, mert jellemzően tartós termékekről van szó. A nyilatkozók közel fele nyitott lenne arra is, hogy a felesleget karitatív célokra felajánlja.
– A hűtőszekrényben, de a polcokon is azokat az élelmiszereket helyezze előre, aminek hamarabb jár le a szavatossági ideje. Ez lehet szósz, mustár vagy, ha több zacskó liszt van, az is, hogy szem előtt legyen, és a menüsort is ennek alapján állítsa össze. Minden pénztakarékos főzés úgy kezdődik, hogy megnézzük, mi van otthon – mondta Buday Péter sztárséf, műsorvezető.
– A tartós élelmiszereket is fel kell dobni valamivel. Olyan ételeket érdemes főzni, amik megfelelnek a szezonnak, és bele tudják tenni a felhalmozott tésztát, rizst. Ehhez jó lehet a spenót. Ha húsból többlet van, azt többféle képpen el lehet készíteni, és úgy visszatenni a hűtőbe, de nyersen ne fagyasszuk vissza. Ha például a tejnek van közel a lejárati ideje, abból a feleslegből lehet készíteni hűsítő turmixot tejbegrízt, tejberizst, madártejet, vagy shaket.
– A fogyaszthatósági idő olyan élelmiszerek esetében használatos, amelyek gyorsan romlanak (pl. készételek, fagylalt, hús, húskészítmények, tejtermékek). A fogyaszthatósági idő lejárata után a terméket forgalmazni tilos, és elfogyasztani sem ajánlott. A minőségmegőrzési időt, illetve a minőségét megőrzi feliratot a hosszabb ideig eltartható, alacsony nedvességtartalmú, vagy valamilyen tartósító eljáráson átesett élelmiszerek esetében alkalmazzák (pl. konzervek, gabonatermékek, rizs, fűszerek, mélyhűtött termékek). A minőségmegőrzési idő lejárata után a minőség csökkenésével számolva, a terméket saját felelősségünkre még el lehet fogyasztani, fel lehet használni, ha íze, illata, állaga megfelelő – mondta a Borsnak Dr. Kasza Gyula, a NÉBIH „Maradék nélkül” programjának vezetője.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.