Aktuális

Gondoltad volna? Fertőzést cipelhetünk haza a nyaralásról hozott növényekkel

Bors

2021. augusztus 3. kedd 11:30

Fogadjunk, hogy az ön környezetében is van olyan ember, aki hozott már haza a csomagjába rejtve a külföldi nyaralásáról valamilyen növényt, vagy termést. Jobb, ha ön nem teszi, mert szigorodnak a szabályok!

Forrás: Shutterstock

„De én csak gyökereztetni akartam”

Nemcsak azért veszélyes bármiféle növényt a csomagunkba szuszakolva hazahozni, mert a határon akár megbüntethetnek bennünket, hanem mert számos veszélyt hordoz magában egy ártatlannak tűnő termés is. Hány olyan háziasszony van, aki azzal haknizik, hogy a látványos virága, amit mindenki megcsodál a görögországi nyaralásukról való, onnan csente magának a növényt, amit aztán kigyökereztetett, vagy éppen elültetett. De biztosan hallott már olyan történetet is, hogy magot hoztak Ciprusról.

Veszélyes kártevők lehetnek a növényeken

A csomagokba rejtett növényeken, növényi termékeken vagy terméseken jelen lévő anyagokkal komoly veszélyt hozhatunk magunkkal. A déli országokból vagy egzotikus tájakról származó, természetben gyűjtött, piacon beszerzett, de akár az üzletben vásárolt, ültetésre szánt növényeken és terméseken olyan, hazánkban nem honos növénykárosítók lehetnek jelen, amelyek komoly gazdasági és természeti károkat okozhatnak.

A zöld vándorpoloska vagy a selyemfényű puszpángmoly is így kerülhettek be az országba.

Vannak növények, amiknél akár már egyetlen termés is csak növényegészségügyi bizonyítvány birtokában szállítható be Európai Unión kívüli országból.

Hatással vannak az őshonos fajokra

– Veszélyeket hordoz az idegenhonos növények behozatala is. Van olyan nézet, miszerint ezer behurcolt vagy behozott fajból száz kikerül a szabad természetbe, tíz megtelepszik és ebből egy inváziós fajjá válik.

Az inváziós fajok nem képesek beilleszkedni a hazai ökoszisztémákba, folyamatos, gyors terjedésükkel megváltoztatják élőhelyeinket, kiszorítják az őshonos növény- és állatfajainkat – mondta Madarász Enikő, a Fertő–Hanság Nemzeti Park természetmegőrzési szakreferense a Kisalföld napilapnak. Példaként a selyemkórót említette, amit az 1600-as években hoztak be Észak-Amerikából, kezdetben dísznövényként, botanikus kertekbe ültették. Mára az egész országban elterjedt és sok természetvédelmi problémát okoz. Egyébként pedig azért sem érdemes nyaraláskor egzotikumok gyűjtésével bajlódni, mert az itthoni kertészetekben is számos példányt beszerezhetünk belőlük.

További cikkek

Tragédia

Döbbenetes részletek: Ezek voltak a koronavírusban meghalt humorista utolsó szavai

Tragédia

Drámai részletek derültek ki a Tatabányán, jég alatt talált Róbert halála kapcsán

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Óráink vannak hátra: mutatjuk, hol várható havas eső, hózápor

likebalaton.hu

Kopperos, pejeros – régi mesterségről is vall az új látványosság

origo.hu

Idő előtt: máris megmutatta a Micra utódját a Nissan

zaol.hu

Holttestet találtak Bozsokon, bűnügyi helyszínelők is vannak a helyszínen

origo.hu

Szokatlan megjelenésű, ritka mezeikabóca-félét találtak Ugandában

origo.hu

Fontos bejelentést tett egy népszerű hazai áruházlánc a SZÉP-kártyákról

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a spanyolok a dánok testén keresztül újra a döntőben

mandiner.hu

Spanyolország túljutott a hatodik járványhullám csúcsán

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Csodálatos volt Budapesten játszani, elképesztő az aréna – Sagosen

origo.hu

Halle Berry januárban is a szabadban meztelenkedik - fotó