Aktuális

Feladta a leckét a magyar tervezőknek a Dubaji Világkiállítás – látványos ruhák születtek

Címkék
divatfriss

Bors

2021. augusztus 26. csütörtök 18:45

Nem csak a Magyar Pavilon formavilágához, de a dubaji öltözködési normákhoz és a helyi időjáráshoz is alkalmazkodnia kellett a formaruháknak, melyeknél fontos szempont volt, hogy tartós viselet is legyen.

Forrás: Markovics Gábor/Ripost

2021. október 1-jétől fél éven át a világ Dubajra fókuszál: megnyílik a 25 millió látogatót vonzó Expo 2020 Dubai, ahol hazánk a makoveczi szellemiséget idéző Magyar Pavilonnal képviselteti magát, középpontban az egyedülálló magyar gyógy- és termálvízzel.

A 60 fős magyar csapat különleges formaruhákban lesz jelen a Dubaji Világkiállításon, melyet a pályázat két győztese, a THEFOUR (Miovác Márton és Gálvölgyi Anett), valamint az Elysian (Bódis Boglárka) álmodott meg.

Rengeteg szempontnak kellett megfelelni

A csütörtöki bemutatón Miovác Márton beszélt a Ripostnak a különleges kihívásról, melynek végeredménye egy olyan kollekció, mely egyszerre modern, figyelemreméltó, lezser és mégis elegáns.

„Az egész tervezési folyamat vázlatrajzok helyett információgyűjtéssel indult. Minden tudnivalót begyűjtöttünk a Magyar Pavilonról, hiszen annak formavilága határozta meg a ruhák látványvilágát. Majd a dubaji öltözködési normákat vettük górcső alá, mely komoly megkötésekkel bír az alak kihangsúlyozása, a térd, a könyök és a dekoltázs láthatósága terén. S persze a színek és az anyagok kiválasztása is kihívás volt” – árulta el a divattervező.

Különleges színkeverék született

„Eleinte kizárólag kékben gondolkodtunk, de végül izgalmasabbnak találtuk a sokszínűséget, a fehér figyelemfelkeltő erejét, a rozéarany eleganciáját, s persze a petrolkék mellett egy különleges árnyalatú sötétkék adják a végső színvilágot. A magyar zászló színei a kollekciót kiegészítő Tisza-cipőkön jelennek meg” – mesélte a színekről Miovác Márton.

Majd így folytatja: „Anyaghasználatban egy speciális viszkóz-poliészter-elasztán keverékre esett a választás, mely egyszerre könnyű, szellős, hosszú távon is kényelmes viselet, s nem utolsósorban jól tisztítható.”

Titkot rejt az öltözék

Miovác Márton a Ripostnak elárulta: mivel a Magyar Pavilon személyzeténél nem lehet táska, ezért az öltözékbe egy zsebet rejtett el a nélkülözhetetlen holmik számára. Nagyszerű munkát végzett, melyet mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy lehetetlen kiszúrni a női modellen látható ruhaköltemény rejtett tárolóját.

Elegáns, szép, és egyedi ruhák születtek

Az Expo 2020 Magyarország ügyvezetője, Tóth Andrea a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, azt szerették volna, hogy a formaruhák is illeszkedjenek a pavilon szellemiségéhez, a magyar megjelenés tematikájához és arculatához. A tervező csapat kiváló munkát végzett, olyan ruhákat alkotott, amelyek nem csak elegánsak és szépek, de egyediek is, és tökéletes kiegészítői a képviselni kívánt értékeknek.

Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója hangsúlyozta, ügynökségük nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kulturális és a turisztikai ágazatokkal együttműködésben pozitív hatást gyakoroljon az országimázsra és hazánk turisztikai vonzerejére. „A világkiállításon való magyar megjelenés turisztikai, gazdasági és diplomáciai szempontból egyaránt egyedülálló lehetőség, továbbá kiváló alkalom, hogy hazánk bemutassa a látogatóknak országunk hagyományait, kreativitását és nemzeti kultúráját. Megtiszteltetés, hogy szakmai partnerként támogathattuk a magyar vonatkozású események megvalósulását, továbbá szakmai támogatást nyújthattunk a hazánkat képviselő tervezők és a kiállítás formaruháit tervező márkák kiválasztásában” – fogalmazott Bata-Jakab Zsófia.

További cikkek

Botrány

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

Tragédia

Megrázó részletek a nyíregyházi tragédiáról: a hátsó szélvédőn repült ki a szörnyethalt 22 éves anya

Ez is érdekelhet

astronet.hu

A hétvége horoszkópja: új és szokatlan ismeretségek, váratlan szerelmek tűnhetnek fel a hétvégén

metropol.hu

Álomszerű otthon keresi gazdáját Érd „Rózsadombján” – Fotók!

life.hu

Tesztelték, mennyire hatásos a Szputnyik V az omikronnal szemben: ez lett az eredmény

vg.hu

Zacher Gábor: megnyerheti a koronavírus elleni csatát Csollány Szilveszter

zaol.hu

Átalakított autóval közlekedett egy férfi Zalaszentgróton, búcsút inthetett a forgalmi engedélyének

origo.hu

Kijátszotta a piszkos kártyát a hollandoknál az Apple

nemzetisport.hu

Mol Fehérvár: kölcsönvették a Dinamo Kijev középpályását – hivatalos

vg.hu

Elon Musk agyimplantátum-gyártó cége embereken kísérletezne

makronom.mandiner.hu

Ha a 2010 előtti baloldal lenne kormányon, most minden háztartás évi háromszázezerrel adózna többet

origo.hu

Megállítottak egy autót a zalai rendőrök, őket is meglepte, mit találtak, amikor átnézték - fotók

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a svédek magabiztosan verték a lengyeleket

origo.hu

A jeges Duna mindig elképesztő látványt nyújtott