Bármilyen étel veszélyes lehet, ha nem megfelelően készítik elő, ha lejárt a szavatossága. Gyomorrontáshoz vezethetnek, de egyes, minden nap fogyasztott élelmiszerben még olyan anyagok is vannak, amikről sokan nem is tudnak. Persze helyesen feldolgozva semmi problémát nem okoznak, de nem árt odafigyelni.
Rebarbara:
A levelei mérgezőek, oxalát savat tartalmaznak, amely kisebb mennyiségben légzési elégtelenséget, görcsöket, veseelégtelenséget okozhat, 11 kilogramm pedig már halálos belőle.
Vörös bab:
Kiválóan alkalmas chilihez vagy salátához, de gondosan elő kell készíteni, különben ahogy a legtöbb hüvelyes, gyomor- és bélrendszeri panaszokat válthat ki. A legalább pár órás áztatás a vörös bab esetében életmentő lehet, ugyanis nagy mennyiségű fitohemagglutinint tartalmaz, ami nyersen hányást és hasmenést okozhat már néhány szem után is.
Krumpli:
A burgonya szára és levele mérgező, ezért is ódzkodtak fogyasztásától évszázadokig, persze mi csak a gumóját fogyasztjuk, ami tápláló és egészséges. Zöld burgonyát azonban semmiképp se fogyasszunk! A zöld toxin gyomor, bélrendszeri zavarokat, kómát és akár halált is okozhat a fogyasztást követő 24 órán belül.
Cseresznye, barack, alma:
Ezeknek a gyümölcsöknek nem véletlenül nem fogyasztjuk a magját, rettentően kemény és keserű. A keserű aromáért az amigdalin nevű vegyület a felelős, ami az emésztőrendszeri savakkal érintkezve cianiddá alakul. De nem kell aggódni, a mag kemény burkát a gyomorsav nem tudja lebontani, még azelőtt távozik a szervezetből, hogy problémát okozna.
Kesudió:
A trópusi kesufa magját azért nem árulják a héjában, mert az anarcadic nevű, erősen mérgező savat tartalmaz, ami megérintve bőrirritációt, kis mennyiségben véletlenül lenyelve gyomorrontást okoz, nagyobb adagban pedig halálos lehet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.