Aktuális

Kiderült az igazság a delta variánsról, vészjósló adatokra reagált a szekember

Bors

Létrehozva: 2021.08.12.

Rusvai Miklós elárulta az igazságot a meglepő kijelentésről.

Forrás: TV2

Nincs nyájimmunitás a delta variánsnál – futott körbe a hír a hazai sajtóban. A vészjósló következtetésre Andrew Pollard, az Oxford Vaccine Group vezetője jutott. Szerinte ez annak a következménye, hogy a delta variánsnál az oltottak is erősebben fertőznek. A meglepő kijelentésről Rusvai Miklós professzort is megkérdezte a Metropol.

A brit kutató úgy véli, lehetetlen elérni a nyájimmunitást

Andrew Pollard - aki korábban maga is részt vett az Oxford/AstraZeneca vakcina kifejlesztésében - arra alapozta a kijelentését, hogy bár a jelenlegi vakcinák igen hatékonyak, és megakadályozzák, hogy az esetleg megfertőzött személy kórházba kerüljön vagy meghaljon, azonban a beoltottak, az előző variánsokkal szemben, sokkal intenzívebben terjesztik a vírust. Ezért szerinte előbb-utóbb mindenki meg fog fertőződni, mert nincs ami a vírusnak útját állná a terjedésben, így a delta variáns esetében a nyájimmunitást elérni lehetetlen.

Az a gond, hogy míg mondjuk a kanyarónál a lakosság 95 százalékának beoltása leállítja a terjedést, a delta variáns esetében ez nem lehetséges – vélekedett Pollard.

Rusvai Miklós: Akár tetszik akár nem, előbb-utóbb ki fog alakulni a nyájimmunitás 

A kutató kijelentésére reagált Rusvai Miklós virológus, aki szerint a két dolog nem ellentétes egymással, tehát igaz, hogy fertőzik az emberek egymást, még a vakcinázottak is, de a nyájimmunitás ettől függetlenül előbb-utóbb ki fog alakulni.

Ne úgy vegyük a nyájimmunitást, mint valami egyszeri eseményt, hanem mint egy tartós állapotot

– magyarázta Rusvai.

–  A nyájimmunitás azt jelenti, hogy a koronavírus itt van a lakosság körében, és fertőz oltottat és oltatlant egyaránt. Aki immunis, az nem betegszik meg, aki nem immunis, az adott esetben megbetegszik. Ennyi a különbség.

A professzor szerint maga a vírus is immunizál bennünket, és egy idő után mindenki immunis lesz, mert vagy megfertőződik, vagy beoltatta magát. A fertőzés folyamatosan újra és újra előfordul majd az emberekben, ugyanúgy, ahogy az egyéb náthavírusoknál, amikkel életünk során akár 8-szor 10-szer is találkozhatunk. Az újrafertőződés biztosítja majd azt, hogy a lakosság egy idő után 80 százalékban folyamatosan immunis lesz.

A nyájimmunitás kialakult volna akkor is, ha nincs vakcina, mint a spanyolnátha után

– emlékeztetett Rusvai Miklós – Akkor 10 éven belül már minden ember immunis volt, és így a járvány meg is szűnt. Akár tetszik akár nem, előbb-utóbb ki fog alakulni a nyájimmunitás! Itt most csak annyi a cél, hogy minél kisebb beteg- és halottszámmal ússzuk meg, ezért oltunk. A vakcina az áldozatok számának csökkentésére és a folyamatok meggyorsítására szolgál.


 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek