Aktuális

Ki ne dobd! Így tüntetheted el a makacs penészfoltot bőrből készült holmijaidról

Bors

Létrehozva: 2021.08.24.

Aggodalomra semmi ok, van megoldás!

Forrás: Pexels

A már-már luxuscikknek számító bőrből készült ruhák, cipők és más kiegészítők esetén nem lehetünk elég óvatosak, miután könnyen előfordul, hogy a magas páratartalom és az erősebb hőhatás következtében hajlamossá válnak a penészesedésre. Egy durva folt kialakulásához elegendő mindössze egyetlen spóra, ám ha időben cselekszünk, megakadályozhatjuk a penész terjedését és tovább élvezhetjük bőr holmijainkat.

Évente legalább kétszer érdemes áttekinteni azokat a ruhásszekrényeket, amelyekben bőrből készült darabokat is tárolunk. Fontos külön megvizsgálni ezeket a holmikat: egy jól megvilágított helyen alaposan nézzük át, nincs-e jele a penészesedésnek. Ha kiderül, hogy baj van, úgy nem csak a szennyezett darabokat, de a szekrényt is meg kell tisztítani. Mutatjuk, hogyan csináld!

Amikre szükséged lesz

Eszközök: puha sörtéjű kefe * porszívó * papírtörlő * mikroszálas törlőkendő * szivacs

Tisztítószerek:  hipó * tiszta alkohol * bőrhöz való ápolószer

Így csináld

Ha lehetőséged van rá, a szabadban készítsd össze a tisztítóállomást, hogy a spórák terjedését a lehető legjobban megfékezhesd.  

1. Egy puha sörtéjű kefe segítségével távolítsd el a penészfoltot.
2. Ha kartondobozban tároltad a darabot, azt azonnal dobd ki. Ha szövet tárolóban tartottad, azokat forró vízzel mosd le, ezután forró levegővel (például hajszárítóval) szárítsd meg. Ha pedig műanyag tárolót használtál, azt klóros tisztítószerrel (például hipóval) kezeld és a szabad levegőn (lehetőleg napon) hagyd megszáradni.
3. Ürítsd ki, majd alaposan porszívózd ki a szekrényt, ahol tároltad a szennyezett darabot. Töröld át a szekrény minden felületét alkohollal.
4. A penészes ruhát, cipőt vagy más kiegészítőt szintén töröld át alkohollal: ügyelj rá, hogy minden apró résbe és ráncba is behatoljon a szer.
5. Végezetül töröld át a bőrt egy tiszta, vizes törlővel és hagyd a szabad levegőn megszáradni: ügyelj rá, hogy napfénytől és közvetlen hőtől távol helyezed el. Tipp: tömd ki papírgombócokkal a cipőt vagy a csizmát, hogy az megtartsa eredeti alakját.
6. Fontos, hogy miután megszáradt, kedvenc darabod megkapja a megfelelő ápolást: használd a kifejezetten bőrből készült felületekhez kapható készítményeket!
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek