Aktuális

Újraéled a lakásmaffia? Több idős halála is gyanús Óbudán

Címkék
Óbudafriss

Bors

Létrehozva: 2021.07.13.

Plakátokon figyelmeztetik az időseket: óvatosan kössenek eltartási szerződést!

Az óbudai tömb lépcsőházában már az illetékes helyi lakásszövetkezet által lepecsételt kiírás is megjelent, ami arra figyelmeztet, hogy legyenek óvatosak a lakók, ha eltartási szerződést akarnak velük kötni. Egyelőre nem bizonyított, hogy az eltartóknak közük lenne a halálesetekhez, bár már a rendőrség is vizsgálódik, a gyanúba keveredett, a helyiek által ismert emberek pedig ügyvédet fogadtak.

„Kötelességünk megvédeni a lakókat!”

„Figyelem! A környéken jól ismert személyek eltartási szerződés keretében pénzt ajánlanak idős lakóinknak, majd az érintett idős lakók 1-2 héten belül gyanús körülmények között elhaláloznak! Kérjük vigyázzanak, hogy kivel kötnek ilyen szerződést!” – áll a lakásszövetkezet által kiragasztott papíron. 

Az Óbudai 5. számú Lakásszövetkezet elnöke, Tilly László azt mondja, 360 tagjuk van, az igazgatóságnak pedig kötelessége megvédeni őket.

- Valóban mi ragasztottunk ki figyelmeztetést a liftben, de mi nem gyanúsítottunk meg senkit, nem írtunk ki nevet sem, így aki magára veszi, annak vaj van a füle mögött – mondta a Ripost7-nek az elnök. - Én három éve vagyok elnök, és tudomásom van arról, hogy az elmúlt 5 évben több olyan eset is történt, amikor idős, egyedülálló személlyel eltartási szerződést kötöttek, majd ők a szerződéskötést követően hamarosan elhaláloztak. Nem mindig ugyanazok a személyek kötötték a szerződéseket, de egy csoporthoz tartoznak, úgy tudom. 

„Négy esetről tudok csak ezen a házsoron”

Magyarázatképpen hozzátette: mivel egyedülálló emberekről volt szó, különösebben senki sem firtatta haláluk körülményeit. 

- Négy esetről tudok, ami ebben a házsorban történt – mondja a férfi.

A történtekről természetesen a lakók is pletykálnak. Többükkel is beszéltünk, de félnek, ezért nem vállalták a nevüket a nyilvánosság előtt. Annyit azonban elmondtak lapunknak: mindenki arról beszél a környéken, hogy az egyik gyanús halálesetnél állítólag a szívgyógyszert adagolhatták túl, míg egy másik halálos áldozatnál az inzulint.

3 hete feküdt az idős férfi holtteste a lakásban

- Pár héttel ezelőtt a második emelet egyik lakásából fura szag szűrődött ki, ezért a szomszédok értesítették a rendőrséget, akik tűzoltók segítségével jutottak be a lakásba – mesélte a Ripost7-nek a történetet egy ott lakó hölgy, aki úgy tudja, a holttest akkor már három hete feküdt a lakásban.

- Mi úgy tudjuk, hogy az idős ember nem sokkal a halála előtt eltartási szerződést is kötött két nővel. Ők pont ezen a hétvégén pakolták ki a lakást, az összes lakó látta ezt – mondja a nő. Egy másik, helyi hölgy úgy tudja, nem csak az idős úr, hanem egy másik ember is meghalt, szintén ugyanígy, eltartási szerződés kötése után.

Összefutottunk az ingerült tulajdonossal...

Munkatársaink a riport készítése közben a közelben egy másik hölgytől is megkérdezték, mit tud az esetről.  

- Ne írjon cikket, megmondom, miért! Az ügyvédem fel van háborodva! – vágta rá, amikor megtudta, hogy újságírók érdeklődnek a halálesetek iránt. Később kiderült, ő az egyik, akiről a pletykák szólnak…

- Én vagyok a tulajdonosa ennek az ingatlannak. És rám valaki kiírta, mert gondolom, rólam van szó - fedte fel magát. - De én a bácsival nem eltartási szerződést kötöttem, hanem a tulajdonjogot vásároltam meg tőle. Tetszik érteni? Kifizettem a tulajdoni jogot. De ezt a szomszédok nem tudják, csak rágalmaznak! A bácsi maradt a haszonélvező, ő lakott benne. A bácsi meghalt, most mi tehetünk erről? – kérdezte felháborodva.

Eltartási szerződés helyett haszonélvezeti jog? 

Ha igaz, amit mondanak, már talán érthető, miért indult meg a szóbeszéd. Lehet, hogy a idős férfi eladta lakásának a tulajdonjogát, és ő maradt az ingatlan haszonélvezője? Ha így van, akkor valószínűleg élete végéig a lakásban élhetett, és addig az új tulajdonosok nem vehették azt birtokba. A bácsi azonban nem sokkal a szerződés megkötése után elhunyt, hogy mi okból, azt nem tudjuk. A haszonélvezettel terhelt ingatlanok forgalmi értéke azonban a piaci ár fele-negyede.

Érdekes felhívás landolt a közeli postaládákban

Mindeközben a közeli Kerék utcai panelházak postaládáiba borítékba rejtett felhívást dobáltak be. 

„Tisztelt Tulajdonos! Amennyiben Ön idős, egyedülálló, segítségre szoruló, kérem, olvassa végig levelemet. Szeretnék segítséget nyújtani, eltartási szerződés vagy életjáradék formájában, lehetőséget kínálok többféle konstrukcióban, megegyezés szerint” – kezdődik a levél, amin a helyiek szerint a már említett csoport egyik tagjának aláírása szerepel.

A rendőrség egy ügyet már vizsgál

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Ripost7 megkeresésére azt írta, vizsgálatot folytatnak az ügyben. „Összesen egy bejelentés érkezett a Budapesti Rendőr-főkapitányság III. kerületi Rendőrkapitányságára, amelynek tartalmát a kerületi rendőrkapitányság vizsgálja. Az ügyben indított vizsgálat feladata tisztázni, hogy felmerült-e bűncselekmény gyanúja” – tudatták lapunkkal. 

Az egyelőre homályos történet sötét fellegeket borít a Vörösvári úti panelházakra. A lakók idegesek, akik gyanúba keveredtek, meg vannak rémülve, hogy már a rendőrség is vizsgálódik. De addig, amíg bizonyítást nem nyer, hogy nem természetes halál áldozatai lettek a magányos idősek, a pletyka csak pletyka marad… Addig is azonban indokolt az elővigyázatosság!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172878_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt van Putyin váratlan bejelentése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27587_resized.jpg?avcount=1714428913
origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174475_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hamarosan rendkívüli szerencse fog rámosolyogni erre a 4 csillagjegyre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173915_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Magyar Péter-ügy: itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170167_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173916_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Pokoli pusztítást végezett az orosz Szu–25-ös (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27573_resized.jpg?avcount=1714428913
origo.hu

Félmeztelenül fotózták A Nagy Ő bombázóját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173213_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. április 29-május 5.: a Vízöntő Hold vidám ünnepet jelez

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714428913
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171871_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1PwazLrRBFEbdtf_fIH7jJ5SNqlkHDbqALHhVImfx20/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3NTYxNGQ1MTM1NzRmNzQ5ZmQ1N2RhZTNmNmVkYzE2.webp
Remény

„Egyre közelebb repítik Dominikot Dubajhoz” – Curtis is segít a nagybeteg kisfiúnak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/czGumk-ULTB_25eH_3LDHcdHl0oIGM_VVqZsuCsuU28/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzMTVhNDI3ZjM0YjRiZTI5ZGMyYzVmOTU3ZDlmYTg5.webp
Szívszaggató

„Csak azt szeretném, hogy gyerek lehessen” - Másodszor küzd meg a rákkal a 4 éves tündéri fiú