Sárgadinnyével dobja fel a palacsintartortát – Itt a tökéletes vasárnapi menü

Sárgadinnyével dobja fel a palacsintartortát – Itt a tökéletes vasárnapi menü

menü
PUBLIKÁLÁS: 2021. július 25. 13:00
Ha hét közben nincs idő többfogásos étkezésekre, hétvégén bepótolható. Ilyenkorra érdemes időzíteni a laktatóbb fogásokat, hiszen az sem gond, ha ebéd után a jóllakott családtagok elszundítanak.
Bors

Leves

Palócleves

Elkészítési idő: 60 perc + hűtés. Nehézségi fok: ***

Hozzávalók (4 személyre): 60 dkg sertéscomb * 1 fej vöröshagyma * 1 gerezd fokhagyma * 40 dkg zöldbab * 2 burgonya * 1 csokor petrezselyem * 3 ek olaj * 1 tk édes-nemes pirospaprika * só, frissen őrölt bors * ½ tk őrölt kömény * 1 babérlevél * 20 dkg tejföl * 1 ek finomliszt

Elkészítés: A húst mossuk meg, vágjuk kisebb kockákra. A vörös- és a fokhagymát hámozzuk meg, aprítsuk finomra. A zöldbabot tisztítsuk meg, vágjuk 2–3 centis darabokra. A burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel. A petrezselymet mossuk meg, vágjuk finomra. Egy lábasban forrósítsuk fel az olajat, és fonnyasszuk meg rajta a hagymákat. Adjuk hozzá a húskockákat, és pirítsuk fehéredésig. Hintsük meg a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a köménnyel, adjuk hozzá a babérlevelet. Öntsük fel 1,5 liter vízzel, forraljuk fel. Fedjük le, és alacsony lángon főzzük a húst puhára. Adjuk a leveshez a zöldbabot és a burgonyát, és főzzük a levest, amíg az összes zöldség megpuhul. Közben keverjük simára a tejfölt és a lisztet. Merjünk hozzá egy kevés levest, majd öntsük a többihez, és keverjük el. Forraljuk még néhány percig. Aprított petrezselyemmel tálalhatjuk. 

Főétel

Saltimbocca sertésszűzből, oregánós tésztával

Elkészítési idő: 60 perc. Nehézségi fok: ***

Hozzávalók (4 személyre): 60 dkg sertésszűz * 16 szelet sonka * 8 zsályalevél * 15 dkg vaj * 100 ml száraz fehérborecet * só. A körethez: 25 dkg rövid tészta * só * 1 ek olívaolaj * 2 gerezd fokhagyma * 20 dkg paradicsomszósz * 4 kis ág oregánó

Elkészítés: A sertésszűz hártyáit távolítsuk el, majd vágjuk a húst 8 szeletre. Kissé klopfoljuk ki, sózzuk meg, tekerjük mindegyiket 2–2 szelet sonkába. A sonkába és a húsba tűzzünk fogvájóval 1–1 megmosott, egész zsályalevelet. Olvasszuk meg a vaj felét. Tegyük a hússzeleteket a zsályás oldalukkal lefelé a vajba, 1 percig pirítsuk nagy lángon, majd fordítsuk meg, és a másik oldalukat is süssük 1 percig. Ezt követően öntsük fel a borral, mérsékeljük a hőt, és a hússzeletek vastagságától függően 6–8 perc alatt pá-roljuk készre a húst. Vegyük ki mindet a serpenyőből. A vajas alaphoz adjuk hozzá a maradék vajat, keverjük simára, majd nagy lángon forraljuk be a felére. Sűrű szövésű szitán szűrjük át a mártást. A körethez a tésztát lobogva forró, enyhén sós vízben főzzük ki. Hevítsük fel az olajat, és dinszteljük meg rajta a meghámozott, lereszelt fokhagymát. Adjuk hozzá a paradicsomszószt, sózzuk meg, és fűszerezzük az oregánó lecsipkedett leveleivel. A tésztát szűrjük le, a főzővízből tegyünk félre egy keveset. Hígítsuk fel ezzel kissé a szószt, forgassuk bele a tésztát, és 1 perc alatt főzzük készre. Tálaljuk a mártással meglocsolt hússzeletek mellé.

Desszert

Kakaós palacsintatorta sárgadinnyével

Elkészítési idő: 60 perc + pihentetés. Nehézségi fok: ***

Hozzávalók (12 szelethez): 1 tojás * 15 dkg liszt * 2–3 ek keserű kakaópor * 2 tasak vaníliás cukor * 30 ml napraforgóolaj + a sütéshez * 150 ml tej * 200 ml szódavíz * 2 kis sárgadinnye + a díszítéshez * 400 ml habtejszín * 1–2 ek porcukor * 5 dkg étcsokoládé * 1 ek vaj * 1 nektarin * só

Elkészítés: Keverjük simára az elhabart tojást a liszt egyharmadával, a kakaóporral, 1 csipet sóval, a vaníliás cukorral és az olajjal. Adjuk hozzá a tejet, majd kis adagokban dolgozzuk bele a szódavizet a megmaradt liszttel együtt. A sárgadinnyéket mossuk meg, vágjuk félbe, majd miután kimagoztuk őket, kockázzuk apróra a húsukat. A tejszínt verjük kemény habbá, azután szórjuk bele a porcukrot, és verjük további 1–2 percig. Kenjünk ki egy kevés olajjal egy serpenyőt, és süssük ki benne a palacsintákat a szokott módon. Ezután rétegezzük őket tányérra a tejszínhabbal és a sárgadinnyekockákkal a képen látható módon. Vízgőz fölött olvasszuk meg a felaprított étcsokit a vajjal együtt. Ezzel meglocsolva tálaljuk a sárgadinnyekockákkal és a cikkekre vágott nektarinnal díszített palacsintatortát.

További receptek a mindmegette.hu oldalon.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.