Aktuális

Pusztító viharok Nyugat-Európában: a konyhapulton állva élte túl az özönvizet Patrik – videó

Bors

Létrehozva: 2021.07.17.

A Németországban és Belgiumban pusztító, döbbenetes vihar miatt lett saját lakása foglya egy magyar fiatal Belgiumban. Patrik másfél napon keresztül a konyhaasztalán várta a felmentősereget, a férfit végül a helyi katasztrófavédelem menekítette ki.

Brutális, soha nem látott vihar tarolta le Németország és Belgium egyes részeit a napokban. Utóbbi országban legalább 15, míg Németországban eddig 59 ember meghalt, többeket eltűntként keresnek. Egyes országrészeken szinte katasztrófával határos állapotok uralkodnak, az autópályákon szó szerint az árral sodródnak az autók, a víz pedig már az emeletes házakba is betört.

Több ezren vannak még veszélyben

A viharok olyan kegyetlen pusztítást okoztak, amire emberemlékezet óta nem volt példa ezeken a területeken: városrészek váltak lakhatatlanná, komplett településeket mosott el az áradás. A víz még az emeletes házakat is letarolta, ugyanis több emelet magasságba is betört. Az evakuálás jelenleg is folyik, mert még több ezren vannak életveszélyben, több tízezer háztartásban nincs áram, az otthonukban rekedt emberek teljesen el vannak vágva a külvilágtól, csak a felmentőseregben bíznak.

A foglyul esetteket a helyi sajtó és a kormány arra kéri: ne is próbáljanak menekülni, várják a segítséget, mivel minden szabadulási kísérlet az életükbe kerülhet. A romos házak alól folyamatosan jönnek a segélykérő hívások, országszerte tankokkal, helikopterekkel és teherkocsikkal próbálnak segíteni.

Otthona rabja lett a magyar fiatal

Futótűzként terjedt egy kétségbeesett magyar apa segélykérése az interneten csütörtök délután. A férfi fia, Patrik ugyanis életveszélyes helyzetben szintén belgiumi lakásának foglya lett.

– Egy folyó a nagy esőzés miatt kilépett a medréből, viszi az autókat, mindent. A gyerkőc a házban van tegnap óta egyedül. Akinél van, elment segítségért, de már nem tudott visszamenni. Egyedül van, kint az ablakig ér a víz, bent térdig és jéghideg – írta a rettegő édesapa, aki elmondta azt is: Patrik a konyhapultra mászva próbálta átvészelni a napot, de kiderült, hogy az ár olyan magasra tört, hogy Patrik már ülni sem tudott, állnia kellett a pulton.

A helyzet súlyosságát csak tetézte, hogy a fiatal telefonja merülőben volt, a katasztrófavédelmet pedig nem tudták értesíteni.

Magyar összefogásnak köszönheti életét

Szerencsére egy helyi magyar asszony is látta az interneten a család kálváriáját, így értesítette a helyi katasztrófavédelem munkatársait és a rendőrséget a fojtogató helyzetről. A fiúhoz még jet-skivel is megindultak, de a sodrás olyan brutális erejű volt, hogy ezt is fel kellett adni. A történet szerencsés véget ért: egy apró csapatnak sikerült az életmentés.

– Egy kicsiny mentőcsapat a fiunkat, vízbe gyalogolva, teherautókat bevetve, mindent kockára téve kimentették, köszönöm, köszönjük nektek! – hálálkodott a férfi. Családja is kiért azóta a fiúért.

– Minden rendben most már! Éppen most érkeztünk meg, 2000 kilométert jöttünk. Rendben van a nagyfiúnk, végre átölelhettük – mondta az édesapa a Borsnak.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek