Aktuális

Okosan használja az utastéri klímát: a szélvédő is megrepedhet, ha jégszekrényt csinál a kocsiból

Bors

2021. július 3. szombat 13:00

A kánikulai meleg még azokkal is bekapcsoltatja az autóban a klímaberendezést, akik általában nem is szokták használni, de az utastérben akár 40 fok fölé emelkedő hőmérséklet nemcsak kényelmetlen, hanem a koncentráció csökkenése miatt balesetveszélyes is.

Forrás: Shutterstock

Szerencsére az elmúlt években jelentősen nőtt a klímás autók száma, már csak a régebbi típusok esetén találkozhatunk hűtési lehetőség nélküli modellekkel. Ám a klíma vagy légkondi esetében is körültekintőnek kell lenni, mert a túlzott, vagy nem megfelelő használat számos kellemetlen betegség okozója lehet a megfázástól az ízületi gyulladásokig.

Manuális vagy automata

A klímáknak több változata található meg az autókban, a működési elvük ugyanakkor azonos, a hűtőfelületen átáramló levegő, megfelelően működő rendszer esetén 5 fokra hűtve érkezik meg az utastérbe. A rendszerek szabályozása lehet manuális vagy digitális, alapesetben egykörös a rendszer, de vannak két, illetve akár többzónás klímák is.

* A manuális esetében is van lehetőség a beáramló levegő hőmérsékletének szabályozására a fűtéskapcsoló segítségével, ha túl hideg levegő érkezik az utastérbe, elegendő csak egy kis fű­tést rákapcsolni.

* A digitális vezérlésű rendszereknél ezt egy hőmérő segítségével szabályozza ma­gának az autó, amely figyelembe veszi a belső hőmérsékletet, de még a napsütés mértékét is sok esetben. Ezeknél a rendszereknél az AUTO gomb megnyomásával lehet automatikus üzemmódra váltani. Ilyenkor kezdetben erőteljesebben hűt a kocsi, az utastér lehűtéséhez sok esetben még a belső keringetést is bekapcsolja, de az előirányzott hőmérséklet elérésekor ismét megnyitja a friss levegő be­áramlását. Hasonlót el lehet végezni a manuális klímák esetében is, csak ügyelni kell rá, hogy a belső keringetést ne használja túl sok ideig, mert a belül keringetett levegő oxigéntartalma csökken, ami fáradtságot, álmosságot okoz.

Megrepedhet a szélvédő

Nem szabad eltúlozni a hőmérséklet-változást sem. Ha nagyon meleg van kint, ne hűtse az autót egy jégszekrény hőmérsékletére. Az emberi test nem bírja az ilyen jelentős hőmérséklet-különsé­get, és lehet, hogy amikor kiszáll, újra a napra lépve megütheti a meleg.

A klíma beállításánál ügyeljen arra is, hogy a levegőbefúvásnál elsősorban az utasok felé és a lábtérbe érkezzen a levegő,

a szélvédőre irányított hideg fuvallat az átforrósodott üvegben fe­szültséget okozhat, amitől az elrepedhet.

Az autó szélvédője kétrétegű, és ha a külső forró, a belső pedig hideg, a két réteg közti tágulási mérték megrepeszti az üveget. Úgy is takarékoskodhat a klíma használatával, ha próbál parkoláskor árnyékos helyeket ke­resni, hogy az utastér ne hevüljön fel túlzottan. Indulás előtt né­hány másodpercet szánjon az átszellőztetésre, hogy a hőség távozhasson a kocsiszekrényből, egyszerűen nyissa ki az ajtókat vagy tekerje le az ablakokat, a benti hőség rövid idő alatt kiáramlik.

Időnként ki kell takaríttatni

Hűtés során az utastérhez közel, vagy épp az utastérben található párologtatóra a levegőből pára csapódik ki. (Ha megy az autó­klíma és egy helyben áll a jármű, jobbik esetben ez okozza az alatta lévő kis tócsát.) Ez a pára ideális környezetet teremt a különböző káros baktérium és a pe­nész számára, így bizonyos időnként nem árt vegyszerrel kitakarítani. Ezt persze bízza inkább szakemberre. A kondenzvíz elvezetésének dugulása esetén rossz esetben az utastér kárpitjaiba szivároghat a víz, amely kellemetlen szagokat okozhat. A klíma használatához természetesen energia szükséges, amelyet a motortól kap a rendszer, így természetesen megnövekszik a fogyasztás is.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15423037_auto_resized.jpg
origo.hu

Ezt tervezik az amerikaiak Ukrajnával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10577_resized.jpg?avcount=1670553306
origo.hu

A hatalmas mellű Demi Rose tündérnek öltözve mutogatja fenekét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15424515_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Pánik a forgatáson, kórházba kellett vinni a TV2 sztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15424547_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Merkel Putyinról: Egyszerűen tehetetlen voltam

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15422897_auto_resized.jpg
ripost.hu

Titokzatos sziget bukkant fel a Balatonban – Fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15421996_auto_resized.jpg
vg.hu

Ez ám a fordulat: Von der Leyen megvédte az oroszokat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10582_resized.jpg?avcount=1670553306
origo.hu

Kiderült, milyen most Árpa Attila és barátnője kapcsolata

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10442_resized.jpg?avcount=1670553306
mindmegette.hu

A TÖKÉLETES CRÉME BRULÉE: ÍGY LESZ KRÉMES ÉS ROPPANÓS(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15424243_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Durva: talán maga sem hiszi, amit Szorcsik Viki állít

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15421358_auto_resized.jpg
borsonline.hu

170 ezres gázszámlát kapott egy család, miközben nulla volt a fogyasztásuk

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/12/qBZP2YMH6T1UTjszHdHTLj-bRcf7O1aeBOKMHUqTWHw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkxZmNhYjU0MWIzMDQzNTNhNDZjMWUyODE4MWNkNTlk.jpg
Sztrájk

Csak úgy sztrájkolhatnak a pedagógusok, ha "elégséges szolgáltatást" nyújtanak

https://cdn.borsonline.hu/2022/12/HLYuO9_kqGnCx_-vb3d4nd-JVSsl7t8hAtDPvp5Pp6I/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQ1MzcxNmMzODM4MTRiNWM4YTRmNDdmOGVkODI1NTJj.jpg
Baleset

Friss: Utasokkal teli vonat balesetezett Kunszentmártonnál, nagy a baj