Aktuális

Nagy kockázatot rejtenek: Most a legveszélyesebbek a támadó darazsak

Bors

2021. július 19. hétfő 12:00

Fullánkos barátaink esetében előfordul, hogy sokan jönnek össze egyszerre. Ekkor pedig már veszélyesek tudnak lenni, főleg ránk, emberekre.

A napokban hallhattunk annak a 8 éves kislánynak az esetéről, akinek összecsípték az arcát a darazsak Hajdú-Bihar megyében. A mentők végül megmentették a kislány életét és stabil állapotban vitték kórházba. Adódik a kérdés, mit tegyünk, ha az ilyen eseteket el akarjuk kerülni, és nagyra nőtt méhrajt vagy darázsfészket találunk?

A szökött rajok duplán veszélyesek

A méhrajokkal egyszerűbb dolgunk van.

– Elöljáróban fontos leszögezni, hogy a rengeteg méhfaj közül a méhészekhez kizárólag a mézelő méhek tartoznak – mondta a Borsnak Horváth Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szakértője.

Ha szabadon álló méhrajt észlelünk, akár fán, vagy más helyen, fontos tudnunk: nemcsak a lakosság, hanem a méhészetekben levő méhcsaládok is veszélyben vannak.

– Sajnos az éghajlatváltozás miatt olyan betegségek, kártevők jelentek meg, amik miatt már nem tudnak vadon élni. Fontos tudni, hogy a méhek három kilométer sugarú körben mozognak, messzebb nem repülnek – részletezte a szakértő.

Mit tesznek a befogók?

Horváth Gábor azt is elmondta: a méhészek csak akkor segítenek, ha könnyen hozzáférhető helyen van a raj vagy a fészek.

– A szakember befogja a rajt, majd karanténba teszi: megfigyeli a méheket. Betegség esetén beavatkozik a család életébe, ha viszont egészségesek az állatok, bevonja őket a saját állományába. Amennyiben nehezen hozzáférhető helyen fészkelnek a méhek, kérheti a méhész a tűzoltók segítségét, de érdemes megkímélni az erőforrásaikat, mert lehet, hogy máshol sokkal nagyobb szükség van rájuk ugyanabban az időben – szögezte le a szakértő, aki kiemelte: ha felszámolják a rajt, nemcsak a lakosok, de három kilométer sugarú körben a többi méhcsaládot is megkímélik a fertőzésektől és a veszélyektől.

– Az egyesületünk együttműködik a Katasztrófavédelemmel: létrehoztunk egy méhrajbefogó adatbázist, ami az interneten bárki számára fellelhető. Ebben szerepelnek azok a civil méhészek, akik elérhetőek abban az esetben, amikor szakemberre van szükség. Ez egyfajta közösség felé történő felelősségvállalás is a részükről.

A darazsak kitöltik a meleg helyeket

A darazsakkal sokkal jobban vigyázzunk, hisz ragadozó rovarokról van szó.

– Most kezdődik a darázs-szezon, sorra születnek a kis fullánkosok. Előfordulhat, hogy ma még egyet sem láttunk, holnap pedig ellepik az udvart, vagy a lakást, mert egyszerre kelnek ki a fészekben – mondta a Borsnak Boros Tibor méhrajbefogó.

– Leggyakrabban szellőzőkben, födémekben és üregekben telepednek meg a darazsak. Olyan helyet keresnek, ami meleget ad és tágas a számukra. Amikor födémben raknak fészket, az azért veszélyes, mert könnyen átrághatják a mennyezetet. Ha ez megtörtént, azonnal ki kell lakoltatni a lakókat, mert életveszély áll fenn – részletezte Boros Tibor.

A szakember azt is elmondta: a házi praktikákkal többet ártunk, mint használunk.

– Sok helyen tapasztalom, hogy betömik a lyukakat – leggyakrabban purhabbal – ahol befurakodtak a darazsak, abban a reményben, hogy megfulladnak. Ez hibás felfogás, mert ezek a rovarok mindig a kiutat keresik. A fészkeknek nem szabad sem WD40-nel, sem pörzsölővel nekiesni. Ez csak olaj a tűzre – tanácsolja Boros Tibor.

Mivel a darazsak ragadozó rovarok, minden esetben irtják őket a szakemberek.

– Hazánkban leginkább a francia-, a német- és a lódarázs van jelen. Sajnos sokan összetévesztik az óriás tőrösdarazsakat a lódarázzsal, holott előbbi ártalmatlan és védett, utóbbi pedig nagyon veszélyes. Onnan lehet őket megkülönböztetni, hogy a lódarázs potroha sárga csíkos, a tőrösdarázsén pedig négy sárga kocka van – hívta fel a figyelmet a méhrajbefogó.

Mit tegyünk ha megcsíptek?

Sajnos sokan érzékenyek vagy allergiásak akár a darázs-, akár a méhcsípésre. Utóbbinál valamilyen éles tárggyal pöcköljük, húzzuk ki a fullánkot.

– A kalcium, valamint az ecetes borogatás ezekre a csípésekre hatástalanok, nem érnek semmit.

– A csípés helyét sima vízzel mossuk le, majd hűtsük, jegeljük – de úgy, hogy a fagyasztott tárgy ne érjen közvetlenül a bőrhöz! Gyógyszertárakban kaphatók csípés utáni, hűsítő krémek, gélek.

– Átmenetileg segíthet antihisztamin tartalmú gyógyszer, fájdalomcsillapító vagy gyulladáscsökkentő.

Súlyos allergiás reakció – nehézlégzés, hirtelen duzzanat, hányinger, hányás, szédülés, ájulás – esetén azonnal hívjuk a mentőket. A gyors segítség életet menthet!

További cikkek

Diagnózis

„Soha nem fog meggyógyulni” – Sokkoló diagnózist közöltek a 3 hetes kisfiú anyukájával

kávé

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

Ez is érdekelhet

life.hu

Ismert tévés oldalán vigasztalódott Csuti, többen is látták őket a Margitszigeten

hirtv.hu

Az Országos Bírósági Hivatal közleménye

kisalfold.hu

Új tüdő segíthet majd Csollány Szilveszteren

origo.hu

Fizetős követésekkel újít az Instagram

vg.hu

Új roncsprogrammal szabadulnak az autómatuzsálemektől

origo.hu

Metró alá löktek egy nőt, azonnal szörnyethalt

origo.hu

Vasbottal akarták belőlem kiverni, hogy magyarul beszéljek

borsonline.hu

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

origo.hu

Meglátta az egyetlen üres helyet a járdán, úgy parkolt le, ahogy csak a legnagyobb profik tudnak