Aktuális

Teszt: viszlát műanyag pohár, de vajon meddig bírja a papírpohár a forró levest?

Bors

Létrehozva: 2021.07.12.

A Metropol egy négyfős családi ebéd mennyiségét rendelte meg különböző éttermek kínálatából. Arra voltunk kíváncsiak, hogy másfél héttel az új szabály bevezetése után, mennyire álltak át a papír vagy éppen fa alapanyagú eszközök használatára az éttermek?

Forrás: Metropol

A szabály szerint új, egyszer használatos műanyag szállítmányt rendelni és árusítani tilos, azonban az üzletekben, étkezdékben található eszközöket még el lehet használni. Bármerre járunk, azt tapasztalhatjuk, hogy az utóbbi napokban az üzletekben leértékelve, vendéglátóhelyeken pedig ingyen osztogatva próbálnak szabadulni a felhalmozott plasztikoktól - írja a Metropol.

A vendéglősök egyelőre a műanyagokat szórják ki

4 étterem közül 3-ban egyáltalán nem használnak még alternatív megoldásokat, továbbra is műanyagban szállítanak. Ráadásul a levesek, pörköltek, szaftosabb ételek kiszállításánál még nejlonzacskóval is becsomagolva hozzák a futárok az ételt.

- Nem tudom, nálunk hogyan fogják megoldani a műanyagmentes dobozolást, én még papírtányérokat se láttam az étteremben, egyelőre a műanyagokat szórjuk ki – mondta el a lap kérdésére egy fiatal ételfutár, István.

A papírpohár nem ázik át

A multiéttermeknél már elkezdtek átállni a papírpohár használatára.

- Nem az átázással van a probléma, hanem azzal, hogy ha a pohár fedője is papír, akkor könnyebben kiborul az ital, viszont már nem lehet körbe fóliázni műanyagba, így néha kifolyik a táskámban – árulta el Ádám, a netpincéres ételfutár. Egyetlen hely volt, ahol a levest egy papíralapú pohárban hozták. Ennek apropóján utánajártunk egy közkedvelt legendának, amely szerint azért rossz a papírpohár, mert könnyen átázik. Vekkerrel mértük, hogy a cukkini leves meddig bírja papírtárolóban. Teltek a percek, majd az órák, de egyáltalán nem ázott át. Sőt, még eldöntve is fotóztuk, és egy csepp sem folyt ki belőle, pedig 4 dl leves várta, hogy kiborulhasson. Annyira jól vizsgázott a papír, hogy akár még azt is bevállalhatjuk, hogy a maradék levest a hűtőbe tároljuk benne a vacsoráig.

Az éttermekben áremelés várható

Az új rendelet értelmében nem csak a vendéglátóhelyeken tűnik el a műanyag evőeszköz és az egyszerhasználatos ételhordó, a boltokból is kikopnak olyan eddig alap termékek, mint a műanyag- fültisztító pálcika, szívószál, parti pohár és tányérok. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az éttermekben valószínűleg áremelés várható, ugyanis a fa evőeszközök, vagy éppen a papír alapú ételhordók drágábbak, mint az eddig használt műanyagok, és az árukat ki kell valahogy termelni a fővárosi tulajdonosok szerint. - Sajnos nem tudunk mit tenni, drágábbak az újrahasznosított termékek, mint a műanyagok, így az árkülönbséget a vásárlókra kell terhelnünk – mondta el a lapnak a IX. kerületi kifőzde egyik tulajdonosa Béla.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek