Aktuális

Hősként ünnepelték az Atlanti-óceánt átrepülő magyarokat

Bors

Létrehozva: 2021.07.19.

A pilóta, Endresz György, valamint navigátora, Magyar Sándor 1931. július 15-én kelt útra az Amerikai Egyesült Államokból, hogy Justice For Hungary, azaz Igazságot Magyarországnak nevű gépükkel első magyarként repüljék át az Atlanti-óceánt.

A két bátor férfi három világrekordot is megdöntött hihetetlen kalandja során: habár az időjárási körülmények meglehetősen kedvezőtlenek voltak, a páros – átlagosan 250 kilométer/órás átlagsebességet diktálva – 13 óra 50 perc alatt jutott el Amerikából Európába, ráadásul azon túl, hogy ők tudhatták magukénak az addigi legrövidebb időt, Endreszék repültek legmesszebb a földrész belsejébe.

3 milliós felajánlás

A kísérlet anyagi támogatását Amerikába települt magyarok biztosították, Lord Rothermere brit sajtómágnás, a magyar revízió mecénása pedig 1930 elején kereken 10 ezer dollárt ajánlott fel annak a pilótának, aki elsőként szeli át az óceánt repülőgépével magyarként – szinte elképzelhetetlen, mekkora vagyont is jelenthetett akkoriban a mai árfolyamon 3 millió forintnak megfelelő összeg. A vállalás teljesítéséhez egy, a kor legsikeresebb, hosszú távú utazásra is alkalmas gépei közül választottak, így került a képbe a Lindbergh kérésére tervezett kétüléses, egyfedelű alsószárnyas Lockheed-Sirius – a 460 lóerős motorral szerelt jármű nevét maga Rothermere javasolta.

Természetesen a két rekorder már csak tapasztalata okán is pontosan tudta, mire is vállalkozik, elvégre Endresz György az első világháborúban is pilóta volt, Magyar Sándor pedig az első magyar légipostajáratot vezette: a navigátor és felettese 1931. július 15-én, délután 5 óra 20 perckor rugaszkodott el az Európához legközelebb eső amerikai repülőtér kifutójáról az új-fundlandi Harbour Grace-ben.

Gondok Magyarországon

Hőseink kezdetben vakon, azaz felhők között, később pedig sötétben utaztak, miközben kizárólag egy iránytű segítségével tájékozódhattak: a magyaroknak mindössze nyolc hosszú óra elteltével sikerült rádiókapcsolatba lépni egy norvég gőzhajóval. Mivel ezt követően már folyamatos volt a kalandorokkal való kommunikáció, a Budapestre érkező híreken felbuzdult hazai közönség másnap egy emberként indult meg a Mátyásföldre tervezett ünnepélyes fogadásra.

Endresz és navigátora hajnalban érte el az öreg kontinens partjait, ám a mindvégig tökéletesen teljesítő repülő motorja Győr felé érve akadozni kezdett. A tartályokban ugyan volt még 100 liter kerozin, amellyel el is jutottak volna a kívánt célig, ám a magyarok vélhetően túl korán kapcsoltak át másik tartályra, így újabb 70 kilométer megtételét követően az üzemanyag-ellátás is leállt.

Emlékművel tisztelegtek

A Magyarországnak igazságot követelő repülő végül siklórepülésben szállt le egy kukoricaföldön, igaz, nem túl szerencsésen: a gép a göröngyös talajon megbillent, majd előrebukott és balra dőlt. A peches landolás következtében megsérült a bal szárny, illetve elgörbült a propeller. A navigátor Magyar Sándor Alcsút jegyzői hivatalából jelentette a kényszerleszállást – a pórul járt férfiakért a MALÉRT küldött gépet a településre.

A július 20-án tízezrek által ünnepelt rekorderek 26 óra 20 perc alatt tették meg az 5770 kilométert, akiket aznap Horthy Miklós kormányzó kitüntetett, valamint elő is léptetett a Hősök terén. Endresz György egy évvel később, 1932. május 21-én, egy óceánt átrepülő újabb géppel halálos légi balesetet szenvedett Rómában, Magyar Sándor pedig a második világháborút követően Amerikába települt, ahol végül 1981-ben érte utol a halál – az óceán legendás átrepülésének 75. évfordulóján emlékművet is avattak Felcsút és Csákvár között, méghozzá azon a mezőn, ahol annak idején a híres páros magyar földre ért.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141985_auto_resized.jpg
origo.hu

Julian Nagelsmann tárgyal a Bayern Münchennel, napokon belül eldől a sorsa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137010_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elfogadta a parlament: teljes mértékben betiltják a cigaretta árusítását

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134051_auto_resized.jpg
life.hu

Nem a férjéhez fordul Katalin a nehéz időkben: másik férfi a legnagyobb támogatója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135226_auto_resized.jpg
vg.hu

Veszekedésbe fulladt Olaf Scholz kínai látogatása

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141581_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült, mi van Bogi és Csabi között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140913_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Válaszolt a virtuális műsorvezető Kudlik Júliának: „Nem akarok senkit helyettesíteni, leváltani, felülmúlni”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141230_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Óriási a baj: gyógyszert hívott vissza a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713459616
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713459616
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140933_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Autósok, figyelem: jelentős változás lép érvénybe holnaptól a hazai kutakon

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JIJelZCZnGCtu6W-rcfNnVOo_DQavFwenPnAqUoGoHU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5MmFmZDE3ZjY1NDQ5YzFhYWNlOGY4NDc5ZGZkNDlm.jpg
Dráma

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2j4WjlDTByt1AELMJef6jQKpFHH6SgkBUQknDCgEnf4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzNjZDNlMjYzNjA2YzRiNGQ5MGFlOWJkZTQzNTE1YWIy.jpg
Politika

Hídpénzbotrány: Lassan kirajzolódik a pénz útja