Aktuális

Kisokos – Ne csak az ára alapján válasszon kerékpártartót az autójára!

Bors

2021. július 25. vasárnap 19:30

A nyári időszak rendszeresen próbára teszi az autósokat, hogy egy kirándulásra vagy nyaraláskor hogyan pakolják be a család motyóit az autóba.

Forrás: Shutterstock

Gyakorlatilag a platós teherautókon kívül nincs olyan kocsi, amelynek ne lehetne telerakni a csomagterét úgy, hogy még mindig marad egy rakás holmi, aminek helyet kell találni. És akkor még nem beszéltünk a legkülönbözőbb sporteszközökről, mint a kerékpárok, kajakok, szörfdeszkák, és sorolhatnánk még. Ez utóbbiak egyébként sem férnének az utastérbe, így vagy a tetőn vagy legújabb divat szerint az autó hátsó ré­szén, a lökhárítóra vagy épp a vonófejre szerelt speciális tartón kell nekik helyet találni. 

A csomagok elsősorban a tetőre szerelt dobozba kerülhetnek, szerencsére manapság már nem divat a csomagtartóra spaniferezett bőrönd, hiszen a mű­anyag dobozokban nemcsak az időjárás és az utazás viszontagságai – mint például bogarak –, ellen vannak védve csomagjaink, hanem egy parkolóban a nem kívánatos kezek dézsmálását is megakadályozzák. 

A skála széles mind formailag, mind méretben, de a legnagyobb különbség az árak terén jelentkezik. A dobozoknál persze először az árcímke tűnik fel mindenkinek, ugyanakkor az olcsók nem csupán a megjelenésükben és szolgáltatásaikban maradnak el az etalon dobozok mögött, de biztonságban is. Nem kell senkinek elmagyarázni milyen veszélyes lehet egy menet közben lerepülő 40-50 kilós doboz, vagy esetleg egy koccanásos balesetnél az elöl álló autóba csúszó box. Szolgáltatások terén pedig elég csak olyan apróságokat említeni, mint a biztonságos zárhatóság, a több oldalról való nyithatóság, illetve a belső rögzítési pontok takarása, amely megakadályozza a csavarok okozta károkat.

A kerékpártartóknál a tetőre szerelt tartók divatja még tartja magát, de egyre szélesebb a választék az autó mögé, a me­netirányra merőlegesen szereltekből. Az árak szerint is elég széles a szórás, a legegyszerűbb mintegy húszezer forintos rögzítőtől a több százezres tartóig mindenki megtalálhatja magának az ideálisat. Ezek használata kényelmesebb, mert nem kell magasra emelni pakoláskor a bringákat. Arról nem is beszélve, hogy a tető is szabad marad a bőröndnek.

Felszerelés szerint alapvetően két típust lehet megkülönböztetni. Az egyik változat, amikor az autóra szerelt vonóhorogra támaszkodik a rendszer, ez érdekes módon olyan erősen képes szorítani a vonógömböt, hogy véletlenül sem fognak lebillenni a kerékpárok. Miután kevés autó rendelkezik vonófejjel, létezik egy másik típus, ami a hátsó lökhárítóra és az ötödik ajtóra támaszkodik. Ezek egyetlen hátránya, hogy a csomagtartó gyakorlatilag nyithatatlanná válik, míg a vonóhorgos verzióknál léteznek olyanok, amelyeket a bringákkal együtt el lehet billenteni a csomagtér nyitásához.

Érdemes a kerékpártartó kiválasztása előtt a szállításra váró bringákat is megnézni. A rögzítés szempontjából nem mindegy, milyen vázzal rendelkeznek. A tartók egy része a váz vízszintes rúdjánál tartja a kerékpárt, és a kerekek szabadon lógnak a levegőben, ugyanakkor van olyan, ahol a bicikli egy tartósínen áll, a váznál csak az autóhoz rögzítés történik, de a súly maga nem ott jelentkezik. Ez főleg mountain bike-oknál, vagy gyerekbicikliknél lehet fontos választási szempont. Persze mintegy tízezer forintért lehet olyan rudat is kapni, ami a nyereg és a kormány közé szerelhető, és így függesztve is szállítható a kerékpár.

Fontos ugyanakkor, bárhol is szállítja a bringákat vagy más sporteszközöket, azok mindig rendesen legyenek rögzítve, és ezt minden megállásnál érdemes ellenőrizni.

További cikkek

Gyilkosság

Halálos késelés a XVI. kerületben: Könnyek között vallotta be tetteit a gyilkos

Covid

Bors exkluzív! Először szólal meg Szilvia, aki mélyaltatásban hozta világra gyermekét

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Betelt nála a pohár – A királynő kizárhatja Meghant és Harryt a családból

borsonline.hu

A nagy méretű válltáskák komoly vállfájást okozhatnak

life.hu

Mélyaltatásban szülte meg kislányát a covidos magyar kismama

kisalfold.hu

Hónapok óta nem alszik, hetek óta kórházban van Rúzsa Magdi

origo.hu

Tudja-e, melyik állatnak van a leghosszabb karja?

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: értékelje a magyar játékosok teljesítményét!

origo.hu

Soha nem látott híd épül Sátoraljaújhelyen

nemzetisport.hu

Videó: amikor Adrian Lewis vakon dobta be az utolsó nyilát a tripla 20-ba

life.hu

Áll a bál a Megasztár háza táján: "Oláh Ibolya nem mond igazat” - állítja az egykori zsűritag

origo.hu

Kimentek a 26 éves Opel Astrával az autópályára, a sofőr se hitte el, mennyivel tudott menni - videó

origo.hu

90 éves Richard Lester, az Egy nehéz nap éjszakája rendezője - képgaléria