Aktuális

Kisokos – Ne csak az ára alapján válasszon kerékpártartót az autójára!

Bors

2021. július 25. vasárnap 19:30

A nyári időszak rendszeresen próbára teszi az autósokat, hogy egy kirándulásra vagy nyaraláskor hogyan pakolják be a család motyóit az autóba.

Forrás: Shutterstock

Gyakorlatilag a platós teherautókon kívül nincs olyan kocsi, amelynek ne lehetne telerakni a csomagterét úgy, hogy még mindig marad egy rakás holmi, aminek helyet kell találni. És akkor még nem beszéltünk a legkülönbözőbb sporteszközökről, mint a kerékpárok, kajakok, szörfdeszkák, és sorolhatnánk még. Ez utóbbiak egyébként sem férnének az utastérbe, így vagy a tetőn vagy legújabb divat szerint az autó hátsó ré­szén, a lökhárítóra vagy épp a vonófejre szerelt speciális tartón kell nekik helyet találni. 

A csomagok elsősorban a tetőre szerelt dobozba kerülhetnek, szerencsére manapság már nem divat a csomagtartóra spaniferezett bőrönd, hiszen a mű­anyag dobozokban nemcsak az időjárás és az utazás viszontagságai – mint például bogarak –, ellen vannak védve csomagjaink, hanem egy parkolóban a nem kívánatos kezek dézsmálását is megakadályozzák. 

A skála széles mind formailag, mind méretben, de a legnagyobb különbség az árak terén jelentkezik. A dobozoknál persze először az árcímke tűnik fel mindenkinek, ugyanakkor az olcsók nem csupán a megjelenésükben és szolgáltatásaikban maradnak el az etalon dobozok mögött, de biztonságban is. Nem kell senkinek elmagyarázni milyen veszélyes lehet egy menet közben lerepülő 40-50 kilós doboz, vagy esetleg egy koccanásos balesetnél az elöl álló autóba csúszó box. Szolgáltatások terén pedig elég csak olyan apróságokat említeni, mint a biztonságos zárhatóság, a több oldalról való nyithatóság, illetve a belső rögzítési pontok takarása, amely megakadályozza a csavarok okozta károkat.

A kerékpártartóknál a tetőre szerelt tartók divatja még tartja magát, de egyre szélesebb a választék az autó mögé, a me­netirányra merőlegesen szereltekből. Az árak szerint is elég széles a szórás, a legegyszerűbb mintegy húszezer forintos rögzítőtől a több százezres tartóig mindenki megtalálhatja magának az ideálisat. Ezek használata kényelmesebb, mert nem kell magasra emelni pakoláskor a bringákat. Arról nem is beszélve, hogy a tető is szabad marad a bőröndnek.

Felszerelés szerint alapvetően két típust lehet megkülönböztetni. Az egyik változat, amikor az autóra szerelt vonóhorogra támaszkodik a rendszer, ez érdekes módon olyan erősen képes szorítani a vonógömböt, hogy véletlenül sem fognak lebillenni a kerékpárok. Miután kevés autó rendelkezik vonófejjel, létezik egy másik típus, ami a hátsó lökhárítóra és az ötödik ajtóra támaszkodik. Ezek egyetlen hátránya, hogy a csomagtartó gyakorlatilag nyithatatlanná válik, míg a vonóhorgos verzióknál léteznek olyanok, amelyeket a bringákkal együtt el lehet billenteni a csomagtér nyitásához.

Érdemes a kerékpártartó kiválasztása előtt a szállításra váró bringákat is megnézni. A rögzítés szempontjából nem mindegy, milyen vázzal rendelkeznek. A tartók egy része a váz vízszintes rúdjánál tartja a kerékpárt, és a kerekek szabadon lógnak a levegőben, ugyanakkor van olyan, ahol a bicikli egy tartósínen áll, a váznál csak az autóhoz rögzítés történik, de a súly maga nem ott jelentkezik. Ez főleg mountain bike-oknál, vagy gyerekbicikliknél lehet fontos választási szempont. Persze mintegy tízezer forintért lehet olyan rudat is kapni, ami a nyereg és a kormány közé szerelhető, és így függesztve is szállítható a kerékpár.

Fontos ugyanakkor, bárhol is szállítja a bringákat vagy más sporteszközöket, azok mindig rendesen legyenek rögzítve, és ezt minden megállásnál érdemes ellenőrizni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15834422_auto_resized.jpg
origo.hu

Bárkit odaengednek, pedig ott sokan meghalnak - hihetetlen felvételek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/13370_resized.jpg?avcount=1680379209
origo.hu

Itt van Molnár Anikó eddigi legvadabb OnlyFans-képe

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15834651_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Már fél éve is állt a bál Tóth Andi és Marics Peti között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15835141_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Tuchel nagy skalpot ejtett bemutatkozó meccsén Münchenben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15834703_auto_resized.jpg
ripost.hu

Tombolt a vihar Pécsett: lapátolni lehet a lezúduló jeget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15833268_auto_resized.jpg
vg.hu

A munkehelyeinkre pályázik a mesterséges intelligencia - Ezek a szakmákban már érdemes résen lenni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/13367_resized.jpg?avcount=1680379209
origo.hu

Vajna Tímea áttetsző topban mutatta meg mindenét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15832913_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2023. április 1-7.: Sok lehet a vita a héten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15834749_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Óráink vannak hátra, húsvét előtt visszatér a tél

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15834382_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Húsvéti sonka: itt a legegyszerűbb trükk, hogyan legyen finom - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15834067_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Videón a botrány, magyar rendőrök rohanták le a repülőgépet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/04/5lcV3cVOQMy1SlqJ-dkbe0BktBpuIkvE0lGTU9Asdeg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMwYWZlNTM2OTdlODRkODk4ODE3YWQ0ZTAzZjU2MDI1.jpg
Megható

Majdnem elsírta magát örömében az édesanya: a beteg Szofika végre kimondta a legcsodálatosabb szót

https://cdn.borsonline.hu/2023/04/oWggmBIVcqGKG0-kkH2BnKUej3fX5hZA-aTdTtblO_I/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzliZTZiOWE0NWJhMTQ3YjdiYjY2M2MzYmE1NGM2ODkz.jpg
Tragédia

Újabb elképesztő részletek derültek ki a győri férfiról, aki kilökhette a tizedikről párját