Aktuális

Sokat rendel Kínából? Holnaptól ezekkel az összegekkel is számoljon!

Bors

2021. június 30. szerda 09:55

Jelentős változások jönnek a külföldi rendelések vámkezelésében. Kiderül, milyen értéknél járunk jobban, és milyennél rosszabbul, mint korábban.

Forrás: Shutterstock

Jelentős változás lép életbe az EU-n kívülről érkező áruk behozatalában. Eddig ugyanis 22 eurós értékhatár alatt semmit, 22 és 150 euró között áfát és vámkezelési díjat, 150 euró felett pedig vámot is kellett fizetni (kivételt képeztek és képeznek továbbra is az alkoholtartalmú termékek, a parfümök és a kölnivizek, továbbá a dohány és a dohánytermékek, melyek értékfüggetlenül vámkötelesek), most azonban az áfafizetés (és az ehhez kapcsolódó vámkezelési díj) értékfüggetlenül minden vásárolt terméknél kötelező lesz – így aki eddig olcsóbb terméket rendelt mondjuk az AliExpresszről vagy az eBay-ről, annak korábban semmilyen pluszköltséggel nem kellett számolnia, most azonban már ezt is bele kell kalkulálni a rendelésnél.

Így változik

Az új – egész EU-ra vonatkozó – szabályozás szerint július 1-jétől az Európai Unión kívülről érkező minden termék után általános forgalmi adót kell fizetni, függetlenül annak értékétől, azaz a kisebb (22 euró) alatti árukra is.

A pluszköltségek mellett azonban van a változásoknak egy jó oldala is: eddig a 150 euró alatti áruk vámkezelési díja, amit pluszban kellett az áfa mellé megfizetni, egységes volt (legutóbb 3500 forint), most azonban a Magyar Posta egy sávos rendszert alakított ki, ami 399 forinttól indul és 1899 forintig tart, azaz a közepesen drága (22 és 150 euró közötti) külföldi (nem EU-s) rendeléseknél jobban jövünk ki, mint korábban.

(A magánszemélyeknek szóló értéksávos vámkezelési postai díjakat ide kattintva nézheti meg.)

Mit jelent ez gyakorlatban?

Vegyünk pár konkrét példát! Ha korábban rendelt mondjuk egy 20 eurós karkötőt az AliExpressről, azért kifizette az átszámítva 7000 forintot, és boldog volt, amikor megérkezett a csomag. Holnaptól ugyanezért áfát és vámkezelési költséget is le kell szurkolni. Az áfa 1900 forint, a vámkezelés pedig (neten fizetve) 500, azaz végeredményben 9400 forintba került az EU-n kívülről behozott 7000 forintos termék. 

Akkor most ugorjunk tételt, és vegyünk egy 30 eurós karkötőt ugyanonnan! Ez eddig 10500 forint+áfa+vámkezelés volt, azaz 2800+3500 forint jött rá, ergo végeredményben 16800 forintot kellett kifizetnünk érte. Az áfa most is marad, a vámkezelés viszont (neten fizetve) 600 forint lesz, azaz a 30 eurós EU-n kívüli (a példa kedvéért mondjuk: kínai) rendelésünk végösszege július 1-től 13900 forint lesz.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megrázó részletek derültek ki a Doktor Balaton sztárjának haláláról

life.hu

Gyász! Meghalt a népszerű magyar színész

hirtv.hu

Újabb Gazprom-vezető halt meg, január óta a hatodik

ripost.hu

14 megyére adtak ki riasztást, durván változik az időjárás

magyarnemzet.hu

Szalai Attilát letámadták a Fenerbahce szurkolói, nem menekülhetett + videó

vg.hu

Nincs több titkolózás! - újabb elképesztő dolog látott napvilágot Elon Muskról

mindmegette.hu

Elképesztő! 5 adag angol reggelit tömött magába 8 perc alatt ez a fiatal nő

borsonline.hu

Még előtte állt az élet: Kalandparkban zuhant a halálba a fiatal ápolónő

borsonline.hu

Kiderült: ezzel az ismert zenésszel jött össze Sáfrány Emese

borsonline.hu

Újabb fulladásos halál: Barátai kétségbeesetten kiabáltak segítségért

borsonline.hu

Drámai fejlemények Babicsek Bernát halálának ügyében

További cikkek

Tragédia

Édesanyja hercegnőként nevelte Natikát – Összetört a Hajdúhadházon elgázolt kétéves kislány családja

Videó

Tragédia Hajdúhadházon, teherautó alá mászott be a kétéves kislány