Aktuális

Szlávik János biztos választ adott arra, kell-e majd harmadik oltás

Bors

Létrehozva: 2021.06.08.

Egyre másra érkeznek a hírek arról, hogy sikerül visszaszorítani a koronavírust és a járványügyi adatok is szépen alakulnak. Merkely Béla a minap már kijelentette, hogy ilyen átoltottságnál nem várható újabb hullám, míg Szlávik János szerint a mutánsok miatt biztos, hogy kell a harmadik oltás.

Veszélyben vannak az oltatlanok

– Van veszély, hiszen láthattunk olyan országokat, ahol körülbelül hasonló az átoltottság, és a mutánsok továbbra is azokat veszélyeztetik, akik nincsenek beoltva. Óriási járványra már nincs esély, az a bizonyos negyedik hullám ennyi beoltottnál olyan hatalmas nem lehet – mondta Szlávik János a TV2 Mokkában aki hozzátette: biztos, hogy fog kelleni harmadik oltás.

Ezt az elképzelést erősíti, hogy vezető epidemiológusok, virológusok és fertőző betegségekkel foglalkozó szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy az alacsony átoltottságú országokban a közeljövőben olyan új koronavírus-variánsok jelenhetnek meg, amelyek ellen már valószínűleg nem bizonyulnak hatásosnak a jelenlegi vakcinák. Véleményük szerint akár egy éven belül megeshet, hogy az első generációs koronavírus elleni védőoltások helyett módosított, második generációs oltóanyagokra lesz szükség.

Már a kevert oltóanyagról diskurálnak

Az interneten és különböző Facebook csoportokban pár napja már el is kezdődött a vakcinatotó. Emberek ezrei találgatják, hogy melyik szérumot melyikkel keverve lehetnek majd totálisan védettek a vírus ellen.

– Ez nem egy ördögtől való gondolat, mert a különböző vakcinák nem mind ugyanarra a tüskemutációra készültek, tehát a Pfizer-ről tudom, hogy ők a Vuhan-i szekvenciát kapták meg, és az arra a vírusra készült – kezdte a Borsnak Tóth Sándor virológus. – Valószínűleg tartom, hogy a többi oltóanyagot is mind különböző szekvenciák alapján állították elő, ezért ezek vegyítése többféle mutáció ellen nyújthat védelmet – mondta a szakember. A professzor azonban hangsúlyozta, hogy az igazi megoldást,-a harmadik oltás esetében,- az új mutációkból kifejlesztett vakcina beadása jelentené.

Természetes folyamat a mutálódás

A tudósok egyébként régóta hangsúlyozzák, hogy globális szintű, gyors és összehangolt oltási akcióra van szükség ahhoz, hogy a COVID-19 járványt meg lehessen fékezni, mert az elhúzódó oltási stratégia magában hordozza annak veszélyét, hogy a vírusnak újabb és újabb, egyre ellenállóbb és egyre fertőzőbb variánsai bukkannak fel. Ahogy azt december óta látjuk, a brit, a dél-afrikai, a brazil vagy a kaliforniai változat esetében.
– A vírusok mutálódása természetes folyamat, nincs olyan vírus, aminél ne lenne megfigyelhető, így csak idő kérdése volt, hogy mikor bukkan fel a 2019 végén felfedezett új típusú koronavírus első mutációja – mondta a professzor majd hozzátette, hogy a tudomány mindig az események után kullog, hisz új oltóanyagot csak a mutációk megjelenését követő hónapokban tudnak kifejleszteni. Tóth Sándor szerint a mostani nyári időszak, a magas UV sugárzás és az emberek szervezetében felhalmozódó D-vitamin miatt nyerünk egy kis időt az új mutációkkal szemben.

Ahogy a gyártók már közölték, a legmodernebb technológia lehetővé teszi az oltóanyagok viszonylag gyors, néhány hét vagy hónap alatti módosítását.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek