Aktuális

Figyeljen, újra fizetős a parkolás! Százezres tétel is lehet a pótdíjból, ha nem fizetünk időben

Bors

Létrehozva: 2021.06.18.

A „mikulás-csomagnak” az év 364 napján senki sem örül. Pedig ma már számos módon befizethetjük a parkolási díjat. Mi történik, ha mégsem tesszük meg?

Forrás: Pexels

Automata, sms, applikáció – ma már számtalan módon fizethetjük be a parkolódíjat. A legújabb alkalmazások már a bankkártyánkat is elmentik, így helyettünk fizetnek, sőt, a lejárt jegyet is automatikusan meghosszabbítják. Ha az összes lehetőséget elmulasztjuk, akkor vagy Fortunában bízhatunk, vagy jönnek a parkolási felügyelők, akik alapos vizsgálat alá vonják autónk rendszámát.

Nincs maximalizálás

Legtöbbször a parkolási cég munkatársai ellenőrzik a járműveket, hogy van-e hozzájuk kapcsolható jegy papíron, mobilon, applikáción. Ha egyiken sincs, akkor kapjuk a mikulás-csomagot. Dr. Pataky Csaba ügyvéd, közlekedési és biztosítási szakjogász a Bors kérdésére azt mondta: a jelenlegi szabályok szerint egy nap csak egyszer büntethetnek meg minket egy adott helyen.

Jogilag csak azt az autót vihetik el, amelyik akadályozza a forgalmat. Ha szabályos helyen áll az autó, addig teszik a szélvédőre a csekket, ameddig azon a helyen van. Ha hetekig, akkor hetekig

– szögezte le az ügyvéd.

Így számolják a pótdíjakat

A büntetési tételeket jogszabály egységesíti, de minél drágább zónában parkolunk, a pótdíj is annál magasabb lesz. Az sem mindegy, mennyi időre tettük le autónkat. Ha 1 óránál rövidebb ideig parkolunk, akkor csak 5 perccel, de ha 1 óránál hosszabb ideig állunk, akkor 15 perccel léphetjük túl a jegyen szereplő várakozási időt. Ezután jön a pótdíj, ha nem hagytuk el a helyünket.

Ha nem fizetünk időben, 15 napon túl emelt összegű pótdíjat rónak ki, ami egy órai alap várakozási díj, és ugyanennek a díjnak a 40-szerese. Ezt 60 napig fizethetjük be. Ha ezt sem tesszük meg, már ügyvédi iroda fog minket megkeresni.

Dr. Pataky Csaba ügyvéd azt javasolja, késedelem esetén érdemes rögtön az első felszólításra cselekedni, mert könnyen több tízezres büntetésünk keletkezhet.

– Az érintettek az első fizetési meghagyásra általában nem mondanak ellent. Ha mégis, akkor az ügy perré alakul, ahol a bíróság végrehajtást kérhet az ügyfélre. Ekkor a rengeteg többletköltség mellett a gépjármű közlekedését is korlátozhatják – húzta alá az ügyvéd.

TÖRÖLTETNI IS LEHET

Ha már messziről virít autóján a mikuláscsomag, oroszlánként vesse rá magát a zacskóra, és keresse ki a papíron a büntetése idejét. Ugyanis, ha öt percen belül kapta, akkor nyert ügye van! Futás az automatához, de a legjobb, ha gyorsan a telefonjáról elindítja a parkolást. A büntetésen található ügyfélszolgálat e-mail-címére küldje el a büntetés és az elindított parkolás azonosítóját. Innentől már csak várnia kell a válasz e-mailt, hogy törölték a bírságot.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek