Aktuális

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Mire jó és mire nem az ellenanyagteszt?

Bors

Létrehozva: 2021.06.25.

Tisztázzuk rögtön az elején: a koronavírus elleni védettséget – sajnos – nem lehet vele mérni!

Forrás: AFP

Az utóbbi hónapokban egyre többen végeztek ellenanyagtesztet, hogy aztán aggodalommal vegyék tudomásul: nincs a szervezetükben elég antiteszt. Ez vajon azt jelenti, hogy nem védettek a koronavírus-fertőzés ellen? Ennek járt utána a Ripost, de elöljáróban leszögeznénk: ez a fajta teszt sokkal inkább a kíváncsiság kielégítésére jó, biztos eredményt nem ad.

A védettség formái

Az immunitásnak – így a koronavírus elleni védettségnek is – három szintje van:

1. az antitestes (más néven ellenanyagokra alapuló) immunitás

2. a sejtes immunitás

3. a nyálkahártya-immunitás

A nyálkahártya- és sejtes immunitást nehéz tesztelni: csak bonyolult, több napig tartó vizsgálatokkal, laboratóriumi körülmények között lehet.

Egyszerűbb mérni az ellenanyagszintet. Erre már vannak lakossági gyorstesztek, illetve laboratóriumi körülmények között is megvizsgáltatható az ellenanyag szintje.

Az oltás csak antitestes és sejtes immunitást eredményezhet, de a különböző vakcináknál ez különböző lehet. Előfordulhat, hogy valakinél nincs ellenanyag-termelés, de a sejtes immunitás vagy a nyálkahártya-immunitás megvan, így védett a koronavírussal szemben!

Tehát ha az ellenanyagteszt pozitív eredményt ad, megnyugodhatunk, ám ha nem mutat ki ellenanyagot, akkor se ijedjünk meg – ez esetben is lehetünk védettek!

Ellenanyagteszt oltás nélkül

Aki még nem kapott oltást, de elvégez egy ellenanyag-tesztet, és az pozitív, akkor átesett-e a fertőzésen – de a negatív eredmény nem jelenti azt, hogy nem, csak lehet, hogy nem termelt elég ellenanyagot. Szóval a teszt ebben az esetben is főleg a kíváncsiság kielégítésére jó, de nem ad biztos eredményt.

Mikor érdemes ellenanyagot mérni?

Túl korán semmiképp! A virológusok szerint, aki szeretné, annak a 2. oltás után minimum 3 héttel ajánlott elvégeztetni az ellenanyag-tesztet.

Ha ennél korábbi a tesztelés, akkor nagy valószínűséggel még nem alakult ki immunitás, vagy még nem termelt elég ellenanyagot a szervezet. Ilyenkor a negatív teszt nem azt jelenti, hogy nem működik a vakcina, csak nem telt el elegendő idő ahhoz, hogy az immunrendszer megfelelő erővel reagáljon az oltásra.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek