Aktuális

Videóra vették: lakott területen zuhant le a Kínából kilőtt mérgező rakéta

Bors

Létrehozva: 2021.06.24.

A rakéta Mongóliában zuhant le, és a szakértők szerint mérgező gázokat bocsátott ki magából.

Forrás: Twitter

A Weibo kínai portál tette közzé azt az ijesztő videót, melyet a belső-Mongóliában lévő Otogban filmeztek le a helyiek. A felvételen látszik, ahogyan először hatalmas csíkot húzva elszáll a rakéta, míg egy másik videón már a földet érés pillanata látható: a rakéta itt már hátborzongató, sárgás gázfelhőbe burkolva fekszik a sivatagos földön, miután lakott területen belül lezuhant.

A sárgás gáz vélhetően az az erősen mérgező nitrogén-tetroxid lehetett, amelyet a rakéta hajtóanyagokhoz használnak,

így az észlelést követően azonnal kiürítették a környéket, és senkit nem is engednek a közelébe.

Az IFL Science szerint a rakéta a kínai Sencsou-12 egyik darabja, amelyet június 17-én indítottak útnak pár asztronautával az új kínai űrállomás, a Tiangong felé. A tervek szerint az asztronauták 90 napig lesznek majd fent, ezután térnek vissza a Földre. Az eddigi információk szerint bár az állomást sikeresen elérték, és az összes asztronauta épségben leszállt a Tiangongon, az űrszemét, azaz a rakéta darabjai lezuhantak. 

Ha bebizonyosodik, hogy a Mongóliában talál darabok valóban a Sencsou-12-ről származnak, a kínai hatóságok nagy munkának néznek elébe, ugyanis a veszélyes hulladéknak számító szemetet össze kell majd szedni, méghozzá minél hamarabb, mert a belőlük kiáramló nitrogén-tetroxid erősen mérgező, belélegezve súlyos tüdőkárosodást okozhat, mi több, akár halált is. Így nem  csoda, ha a területet - az ügy tisztázásáig - kiürítették, a civileket pedig csak akkor engedik vissza, ha alaposan megtisztították a környéket. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek