Aktuális

Megjelent az indiai tripla-mutáns - Ezek a tünetei

Bors

Létrehozva: 2021.06.23.

Még mindig sok országban harcolnak nagy erőkkel a COVID-19, vagy annak variánsai ellen. Egyre több aggasztó hír érkezik az indiai koronavírus mutációról, és nem rég felfedezték ennek is a mutációját. Ez a variáns még gyorsabban terjed, veszélyesebb a gyermekekre.

Forrás: MTI

Már hazánkban is megjelent az indiai mutáns, s bár csak néhány ember szervezetében mutatták ki, ez a variáns sokkal gyorsabban terjed és sokkal alattomosabb. A virológus szerint csak az oltás a megoldás a mutációk ellen, még akkor is, ha nem is 100 százalékos hatékonyságúak.

Hivatalosan az indiai mutánst kell delta mutánsnak hívni, ezt sokan összekeverik

– mondta a Borsnak Rusvai Miklós. – Egyelőre úgy látom, hogy a nyár megakadályozza, hogy ez nekünk gondot okozzon. Továbbra is arra tennék, hogy a nyár alatt a koronavírus szünetet tart, és a jelenlegi nagyon kedvező járványtani adatok őszig, októberig nem fognak lényegesen romlani. Tudni kell, hogy a jelenlegi oltások védenek az eddig megjelent mutánsokkal szemben. Ugyan nem akkora mértékben, mint az eredeti, vuhani vírus ellen – ez az adott mutációtól és a vakcina típusától is függ – de a súlyos megbetegedéstől, a kórházi kezeléstől és a haláltól nagy valószínűséggel az összes megvéd.  – tette hozá.

Veszélyeztetettebbek a gyerekek

A szakember elmondta, hogy azok az országok, ahol ez a vírus jelen van, például Nagy Britannia, Egyesült Arab Emirátusok, Scheyselles-szigetek, satöbbi, ezekben a felnőtt lakosság nagyobb része már immunizált, ezért gyakrabban fordul elő ez a mutáns a gyermekeknél, viszont éppen a gyakoribb előfordulása miatt náluk súlyosabb, komplikáltabb eseteket okoz. 

– Igazából azért jó, hogy lehet gyerekeket oltani, mert úgy tűnik, hogy ez a vírus a fiatalabbakra, gyerekekre is veszélyes, abból a szempontból, hogy megfertőzi őket – folytatta a professzor. – Lefelé tolódik a fertőzöttek átlagéletkora, mert az idősebbek már védettek. Ennek a mutánsnak mások a tünetei, nincs íz- és szaglásvesztés, mint az alfa vírusnál, ugyanakkor erőteljesebb a náthaszerű tünet, és gyakrabban okoz súlyos emésztőrendszeri tüneteket is, például hasmenést. Ami probléma, hogy mint az eredeti vírusnál, itt is, akiknek enyhébbek a tünetei, gyakran nem veszik elég komolyan, ezért mennek vele emberek közé, fertőznek.

A mutáció mutációja – jöhet a 4. hullám

Nem elég, hogy gondot okoz a delta variáns, már annak is megjelent a mutációja, az indiai tripla mutáns a szokottnál is fertőzőképesebb.

Folyamatosan újabb és újabb alvariánsai jelennek meg, ez így is fog maradni

De az, hogy bármelyik kimondottan rosszabb lenne, mint az indiai delta változat, ez még nem bizonyosodott be. Megjelent már a vietnámi mutáns, ami szintén ennek a tovább fejlődött mutációja. Több országban már a vírus negyedik hulláma okoz gondot, ha itthon lesz, csak ősszel lesz. Ez attól függ, hogy hányan lesznek beoltva, hányan esnek át a fertőzésen. Akkor biztosan az lesz, ha nem érjük el a legalább 80 százalékos átoltottságot. 

Izraelben extra gyorsan terjed

Külföldről behurcolt delta vírusvariáns okozott helyi fertőzési gócokat izraeli iskolákban, eddig 44 esetet találtak, ez a szám folyamatosan nőni fog.  A hírek szerint felnőttek is megfertőződtek, olyanok is, akiket nem oltottak.

Nagy-Britannia nem enyhít

Anglia eközben a delta variáns miatt egy hónappal elhalasztotta a tervezett enyhítéseket. Július 31-ről előre hozta július 19-re azt a határidőt, ameddig a teljes brit felnőtt lakosságnak be kell adni a koronavírus elleni oltás első dózisát. Addig biztos nem lesz nyitás. 

Tripla delta lehet a domináns

Németországban ősszel a delta vírusvariáns dominánssá válhat. Jelenleg még csak a fertőzöttek 6%-ánál mutatható ki. Ugyanakkor most még az eddigi oltások és a szezonalitás fékezi a delta variáns gyorsabb terjedését.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek