Aktuális

Karácsonynak újabb őrült ötlete akadt: a budapestiek nevetségesnek tartják

Bors

2021. június 23. szerda 07:30

A főváros több pontján juhlegelők kialakítását tervezi a Fővárosi Önkormányzat. A budapestiek többnyire nevetségesnek tartják az ötletet, és nem értik, miért nem lehet inkább az égető problémákkal foglalkozni.

Újabb állomásához ért a Fővárosi Önkormányzat kapkodó, logikátlan zöldítése. Az tömeges méhlegelők – gondozatlan, gazos területek – létrehozása után Karácsonyék most valóban magasra tették a lécet. Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze ezúttal juhlegelőket álmodott a fővárosba – írja a Metropol. Véleménye szerint a legelő-ökoszisztémák kialakításához elengedhetetlen, hogy legyen a fővárosnak saját birkanyája. Az elsőre bizarrnak tűnő elgondolást a főváros vezetése nagyon is komolyan gondolja, és már három helyszínt ki is jelöltek birkalegelőnek. A III. kerületi Mocsárosdűlőt, az újbudai Tétényi-fennsíkot és a X. kerületi Felsőrákosi-réteket hamarosan birtokba vehetik a juhok és az őket kísérő szarvasmarhák.

„Nem lehet majd megmaradni a bűztől”

A Metropol kinn járt a III. kerületi Mocsárosdűlőn, ahol megkérdezte a környéken lakókat az abszurd ötletről. Az egyik a neve elhallgatását kérő helyi lakó így háborgott:

„Ahelyett, hogy a közlekedési káoszt oldanák meg, ilyen nevetséges és felesleges dolgokkal foglalkoznak.”

A többiek inkább az állatok tömeges betelepítésétől tartanak.

Judit: „Hallottam az ötletről, és én is, és a családom is nagyon ellenezzük. Félünk, hogy nem lehet majd megmaradni a bűztől, amely az állatok miatt az egész környéken érezhető lesz. Még egy ablakot sem lehet majd kinyitni.”

Andrea: „Nehéz most állást foglalni a kérdésben. Az biztos, hogy környezetkímélőbb, ha az állatok legelik le a füvet, de ha ez bűzzel járna, biztosan zavarna.”

István: „Egyszerűen nevetséges ez az egész, de már meg sem lepődöm a dolgokon.”

Védett fajok élőhelyét legelhetik le

Karácsony Gergelyék többek között a XI. kerületben található Tétényi-fennsíkon is terveznek juhlegelőt. A Tétényi-fennsík a Duna–Ipoly Nemzeti Park egyik országosan védett természetvédelmi területe. Az ott termő 400 növényfaj közül 45 védett, illetve fokozottan védett. Ezen kívül mintegy 80 védett állatfajnak ad élőhelyet. A 147 hektáros területen olyan veszélyeztetett növényfajok élnek, mint a homoki kikerics vagy a homoki nőszirom, de otthont ad védett állatfajoknak is, mint a dolomit kéneslepke, a barátposzáta, a tövisszúró gébics és a gyurgyalag. 

A Kiskunsági Nemzeti Park oldalán a juhok legeltetéséről azt írják, hogy botanikai szempontból a ez a „fűnyíró típusú” legelés ma már egyértelműen rossznak tekinthető, mivel ilyenkor eltűnnek a legelésre érzékeny fajok. Ezen kívül a juhok a fás szárúakat, és a magas, szúrós növényeket nem fogyasztják, ezért azok a alaposan elszaporodhatnak. A környezetvédők szerint a juhok után más állatfaj nem szívesen legel, aminek az elhullajtott trágya erős szaga az oka.

Kamu méhlegelők a fővárosban

A Metropol korábban már feltárta a méhlegelő-blöfföt. A fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő Főkert Zrt. május elején indította útjára a Vadvirágos Budapest programot, melynek célja a növény- és állatvilág természetes élőhelyének növelése szerte a városban. Eszerint ha Budapest több részén nem nyírják a füvet, eszményi élőhelyet biztosíthatnak a rovaroknak, köztük rohamosan csökkenő méhpopulciónak. Ilyen kamu rovarbüfé volt a XI. kerületi Bocskai úton létesült terület, ahová büszkén helyezték ki a „Nem gaz, méhlegelő!” táblákat.

A Metropol azonban kiszúrta, hogy a méhlegelő csupán átverés volt, hiszen a táblakihelyezés után pár nappal már le is vágták a füvet. A jelek szerint a kerület vezetői csak az elhanyagolt, gazos terület létjogosultságát igyekeztek igazolni.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Joe Biden egyre kínosabb állapotban, beszélni is alig tud - videó

origo.hu

Magyar sztárok, akik szex közben is fotózták magukat - képek

borsonline.hu

Kettészakad az ország: ezekben a megyékben lecsaphat a zivatar

mandiner.hu

Sebesült bajtársát mentette az ukrán katona, mind a ketten meghaltak (videó)

ripost.hu

Magyar lányt vett feleségül a futballsztár Pellé

vg.hu

Megint beszólt Joe Bidennek a világ második leggazdagabb embere

borsonline.hu

Megrázó részletek a diósjenői gyilkosság helyszínéről: a nagynéni végignézte, ahogy kihantolják a kislány csontjait

mindmegette.hu

Ennél ma nem látsz cukibbat! Friss fotó Rácz Jenőék álomszép kislányáról

borsonline.hu

Felismerhetetlen roncs maradt az 53-as úton történt halálos baleset után

borsonline.hu

Tragédia történt az egyik plázában, többen meghaltak

borsonline.hu

Családi tragédia Komárom megyében, megrázó részletek derültek ki

További cikkek

Baleset

Most jött: súlyos baleset Budapesten, feszítővágóval mentették az embereket

Tragédia

Újabb tragédia: három kisgyereket és édesanyjukat is holtan találták meg egy tóban