Aktuális

Figyelem! Egész nyáron reng majd a föld Horvátországban

Dózsa Gabriella

Létrehozva: 2021.06.10.

Hatalmas pánik tört ki Horvátországban, miután az Adriai-tenger partvidékét 4,7-es rengés rázta meg. A szakértő szerint további földmozgásokra lehet számítani.

Forrás: Reuters

Erős földrengés rázta meg a horvátországi Sibeniket. A Richter-skála szerinti 4,7-es erősségű földmozgás kedd hajnalban történt, epicentruma 13 kilométerre volt a népszerű tengerpari várostól, Sibeniktől, s bár a rengés a szárazföldi térszín alatt pattant ki, érezhető volt a 68 kilométerre fekvő Zadaron is. 

Folyamatosak a földmozgások

A sekélyfészkű rengés a mérési adatok szerint hozzávetőleg 10 kilométeres mélységben történt. De az ezt megelőző napokban is mozgott a föld, június 4-én műszerekkel észlelt, 2,8-as, majd június 6-án detektált 2,2-es erejű rengés már a szeizmikus aktivitás megélénkülésére utalt. A szakértők szerint a keddi, hatalmas pánikot okozó rengést további földlökések követhetik.

Az elmúlt egy évben megnőtt Horvátországban a szeizmikus aktivitás, a mi berendezéseink csak december óta több ezer rengés hullámot észleltek

– mondta a Borsnak Tóth László, szeizmológus.

– Ebben voltak kisebbek, nagyobbak, már akkor tudható volt, hogy még hónapokig renghet a horvát föld.

Magyarországon is érezték a rengést

Tavaly december 29-én a horvát fővárostól, Zágrábtól délre 50 kilométeres távolságra fekvő Petrinja község közelében kipattant és súlyos károkat, valamint halálos áldozatot is követelő, a Richter-skála szerint 6,3-as erejű súlyos földlökést Magyarország déli részén is érezni lehetett. Az Adriai-tenger partvidéke a földtani adottságai miatt szeizmikusan aktív terültnek számít. A hátterében két hatalmas kontinentális lemez, az eurázsiai és az afrikai jelenleg is zajló ütközése áll, ami már nagyon régóta zajló tektonikai folyamat. 

– Ez egy nagyon lassú folyamat, még hónapok kérdése, amíg ez az aktivitás lecsendesedik – folytatta a szakember.

Addig lehet számítani rengésekre, és ne csukjuk be a szemünket, itthon is. Ez nem ijesztgetés, akár ugyanolyan erős földrengés is megrázhatja hazánkat, mint a mostani horvátországi, vagy még nagyobb is.

Katasztrófára nem kell számítani

Mint minden évben, még a pandémiás tavalyiban is több ezer magyar indul el nyaralni a horvát tengerpartra. 

– Ez így lesz most is, és nem is lesz baj – árulta el Tóth László.

Mert bár kisebb rengések lehetnek, katasztrófát okozó földrengés biztosan nem.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek