Aktuális

Európai covid-körkép: Olaszország tovább nyit, a szerbek a szomszédokat oltják

Bors

Létrehozva: 2021.06.07.

Körülnéztünk, milyen a helyzet a koronavírust illetően Európában.

Alig több mint 500 új beteg Ukrajnában

Ukrajnában tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, hétfőre - idén először - alig több mint ötszáz új beteget jegyeztek fel, és a halálos áldozatok száma is épphogy meghaladta a harmincat.

A hivatalosan közölt adatok alapján Ukrajnában az elmúlt napban 535 új esettel 2 215 052-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint négyszázzal kevesebb a megelőző napiénál, amikor 937 új beteget regisztráltak, ami pedig kevesebb mint a fele volt az azt megelőző napinak. Ez ráadásul csaknem egy éve az eddigi legalacsonyabb napi növekmény, utoljára hasonlóan alacsonyat tavaly június 9-én jegyeztek fel - tette hozzá az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Országosan az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 1 241 006-an kapták meg valamely védőoltás első, 147 118-an a második dózisát is. Vasárnap 24 860 embert oltottak be Ukrajnában.

Az egészségügyi minisztérium sajtóközleménye szerint jelenleg Ukrajnában már hat régió - köztük Kárpátalja - áll készen arra, hogy a járványhelyzet szerinti legenyhébb, gyakorlatilag korlátozásmentes "zöld" besorolásba kerüljön. Jelenleg még az egész ország egységesen az eggyel szigorúbb "sárga" besorolásban van - számolt be az UNIAN hírügynökség.

Olaszország tovább nyit

Olaszországban újabb régiókban törölték el a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat hétfőtől. A lakosság átoltottsága 24 százalékos az egészségügyi tárca adatai szerint.

Fehér zónába került át Abruzzo, Umbria, Liguria és Veneto tartomány. Egy héttel ezelőtt már ugyanilyen besorolást kapott Friuli-Venezia Giulia, Molise és Szardínia. A húsz tartományból hét van fehér besorolásban. Jelenleg minden ötödik olasz már fehér zónában él.

A fehér színű járványfokozat azt jelenti, hogy az érintett térségekben minden korlátozást eltöröltek, egyedül a maszk viselete és a biztonsági távolság betartása maradt érvényben. A fehér zónákban megszűnt az esti kijárási tilalom is, és megnyitottak a zártterű uszodák. A zárt térben rendezett csoportos ünneplés, legyen szó házibuliról vagy esküvői ebédről továbbra sem engedélyezett.

Június 14-től további régiók csatlakozhatnak a fehér övezethez, és a tervek szerint június 21-től az egész országban feloldhatják a járványintézkedéseket. Június 21-től akarják országosan megszüntetni a kijárási tilalmat is.

Utóbbi jelenleg éjféltől reggel öt óráig érvényes a még nem fehér zónának számító tartományokban.

Az olaszországi vendéglátás szabadtéren korlátozások nélkül működik, az éttermek és bárok belső terében viszont egy asztalnál csak hatan foglalhatnak helyet. A diszkók és zártterű szórakozóhelyek újranyitásáról a kormány keddre ígért döntést.

Számítások szerint a korlátozások országos oldása június második felétől löketet adhat az idegenforgalomnak. Hiába indult újra az idegenforgalmi szezon május közepétől, a fenntartott korlátozások miatt a külföldi turisták lassan térnek vissza.

Hétfői adatok azt mutatják, hogy valamivel több mint 38 millió olasz kapott már védőoltást. A második dózisban is részesültek száma azonban lassan emelkedik, most érte el a 13 milliót, ami azt jelenti, hogy a lakosság 24 százaléka van átoltva. A régiók a fiatalok oltásával igyekeznek gyorsítani a vakcinázást: a Lazio tartománybeli Rieti városában vasárnap megkezdődött a 12 és 16 év közöttiek oltása. A több mint ötmilliós tartományban tízezer tinédzser oltását tervezik a következő hetekben, miközben még zajlik az ötven és hatvan év közötti korosztály első oltása.

Ingyen oltás Szerbiában a szomszédoknak

Ingyen és bármiféle nehézség nélkül kaphatják meg a koronavírus ellen Szerbiában elérhető oltóanyagokat Bosznia-Hercegovina és Észak-Macedónia állampolgárai - jelentette a szerbiai közszolgálati televízió hétfőn.

Sztevo Pendarovszki észak-macedón államfő pedig a Politika című belgrádi napilap hétfői számában megjelent interjújában tért ki Belgrád segítségére. Köszönetet mondott azért, mert Szerbia több ezer adag oltóanyaggal segítette a szomszédos országot, de azért is, mert az észak-macedón állampolgárok Szerbiában is fennakadások nélkül beoltathatják magukat. Mint mondta: "értékeljük és soha nem feledjük el ezt a baráti gesztust".

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 116-tal 713 678-ra, Koszovóban 11-gyel 107 024-re, Észak-Macedóniában tízzel 155 375-re, Montenegróban 21-gyel 99 812-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 26-tal 203 990-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában nyolccal 6917-re, Koszovóban eggyel 2249-re, Észak-Macedóniában héttel 5456-ra, Montenegróban eggyel 1591-re, Bosznia-Hercegovinában pedig néggyel 9321-re emelkedett.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162260_auto_resized.jpg
origo.hu

Bugyiban és melltartóban fotózták Megyeri Csillát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27452_resized.jpg?avcount=1714115110
origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nem áll nekem túl jól a full HD” – Így Látta magát a Házasság első látásra sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163322_auto_resized.jpg
vg.hu

Waberer's: kiderült, ki áll a milliárdos nagybevásárlás mögött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163279_auto_resized.jpg
ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163772_auto_resized.jpg
mandiner.hu

„Szürke a cella” – nyílt levelet írt magyar börtönéből az olasz antifa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27450_resized.jpg?avcount=1714115110
origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159499_auto_resized.jpg
travelo.hu

Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163611_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163922_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros