Aktuális

Életmentő fogások: ezekkel az ételekkel megelőzheti a rákot

Bors

Létrehozva: 2021.06.26.

A helyes táplálkozás életet menthet. Az étrendünkben nemcsak a helyes fehérje-, szénhidrát-, zsír- arányokra, a cukor- és sóbevitel csökkentésére fontos figyelnünk, van néhány élelmiszer, amelyeknek tudományosan is kimutatott betegségmegelőző hatása van.

Hal szívelégtelenség ellen

Az eszkimóknál mutatták ki a halfogyasztás szívvédő hatását, ugyanis ők annyi, ha nem több zsiradékot fogyasztanak, mint a fejlett országok lakosa, mégis alig halnak meg közülük szívinfarktusban. A tudósok szerint ez egyértelműen a halfogyasztás pozitív hatása, mivel a halolajban található n-3 védő hatású zsírsavat tartalmaz.

Magyarországon a szív-és érrendszeri megbetegedések vezető haláloknak számít, sajnos ebben az egész Európai Unióban élen járunk. Ez azzal is párhuzamba hozható, hogy halfogyasztásban sereghajtónak számítunk a térségben, nálunk évente 6 kilogrammot, míg az EU-ban átlag 24 kilogramm halat eszik egy ember egy éveben. Az n-3 típusú zsírsavakból, melyek nagy mennyiségben találhatók - elsősorban - a tengeri halakban, megengedhetetlenül alacsony a bevitel.

Dr. Bense Tamás, esztergomi családorvos szerint heti 2-3-szor kellene halat fogyasztanunk, hogy megelőzzük a szív-és érrendszeri megbetegedéseket.Mindegy, hogy milyen halat fogyasztunk, de minél többet mozog - például a tengeri vagy folyami - annál előnyösebb hatással bír a szervezetre. - ajánlotta a háziorvos. A halolaj, ami a halak májának olaja tartalmazza a legtöbb jótékony hatású ásványi anyagot és vitamint. Sok benne az A-, B1-, B2-, D-vitamin és a vas, cink, szelén tartalmuk is számottevő. Azokban a halkonzervekben kalcium is található, amelyekben puhára főtt halcsont van. Azokban a nemzetekben, ahol sok halat fogyasztanak, nemcsak kevesebb a szívelégtelenségben szenvedők aránya, magasabb életkort élnek meg, és jobb életminőségben. A rendszeres halfogyasztás ugyanis az egész keringési rendszerre pozitív hatást gyakorol, az agyi vérkeringésre, segít a stroke megelőzésében, agyunk frissességének megőrzésében. A vérnyomás szinten tartásában is, amire napi 2-3 gerezd fokhagyma elfogyasztása is alkalmas. Ezt fokhagymakapszulával is lehet pótolni.

Paradicsom a prosztata ellen

Magyarországon is könnyen elérhető tökmagolaj tele van értékes gyulladásgátló hatóanyagokkal, mint például a B1-, B6- és D-vitamin. Emellett öregedés lassító antioxidánsokat, A- és E- vitamint is tartalmaz. A rendszeresen tökmagot fogyasztó országokban, például az íreknél, és az erdélyieknél sokkal kevesebb férfi szenved prosztata-megnagyobbodással.Napi egy kanállal ajánlott fogyasztani tökmagolajat a prosztata egészségének megőrzése érdekében– tanácsolja Dr. Bense Tamás.

Egy nemzetközi tanulmány kimutatta, hogy akik legalább heti kétszer fogyasztottak paradicsomot, vagy ezt tartalmazó élelmiszert (akár ketchupot) azoknál 34 százalékkal csökkent a prosztatarák kialakulásának kockázata. A kutatók a paradicsom kedvező hatását a likopin nevű antioxidánsnak tulajdonítják, amely a DNS-t és a sejteket károsító mérgek ellen küzd hatékonyan. A paradicsomban lévő likopin ellenáll a hőnek, ezért feldolgozott formában is kifejti ez az antioxidáns prosztata védő hatását. A sok növényi ösztrogént tartalmazó élelmiszerek olyannyira férfiegészség-védő hatásúak, hogy a szója-fogyasztó Japánban például negyedannyian lesznek prosztatarákosak, mint nálunk.

Akár minden nap ehetnénk paradicsomot, de heti kettő-háromszor mindenképp ajánlott számos prosztatagond megelőzésére – mondta a háziorvos.

Brokkoli, karfiol, káposzta a rák megelőzésére

Számos tanulmány bebizonyította, hogy a brokkolinak és a káposztaféléknek, a karfiolnak jelentős szerepe van a rákos megbetegedések megelőzésében. A brokkoliban is megtalálható az a szulforafan képes megelőzni, megállítani, sőt valamelyest visszafordítani a daganatok kialakulását. A méregtelenítésében is fontos szerepet játszik, így hamarabb kiüríti a káros, rákkeltő anyagokat a szervezetből. Napi 100 gramm brokkoli fogyasztása a petefészekrák elkerülésében segíthet, a benne található úgynevezett kampferol anyag miatt. A prosztatarák kialakulása ellen hetente tanácsos fogyasztani a három zöldség bármelyikét. Kutatások szerint a brokkoli anyagai például az áttétképződések ellen is hatásos lehet. Kevesen tudják, hogy a brokkoli például a narancsnál is több C-vitamin tartalmaz, ami nagy szerepet játszik  az immunrendszer erősítésében.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161462_auto_resized.jpg
origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714081810
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162339_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe: kényszeríteni akarja a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy menjenek haza harcolni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149637_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163656_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Benyújtotta lemondását Ukrajna mezőgazdasági minisztere

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27427_resized.jpg?avcount=1714081810
origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144894_auto_resized.png
lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163611_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros