Életmentő fogások: ezekkel az ételekkel megelőzheti a rákot

Életmentő fogások: ezekkel az ételekkel megelőzheti a rákot

egészséges étkezés
PUBLIKÁLÁS: 2021. június 26. 12:00
A helyes táplálkozás életet menthet. Az étrendünkben nemcsak a helyes fehérje-, szénhidrát-, zsír- arányokra, a cukor- és sóbevitel csökkentésére fontos figyelnünk, van néhány élelmiszer, amelyeknek tudományosan is kimutatott betegségmegelőző hatása van.
Bors

Hal szívelégtelenség ellen

Az eszkimóknál mutatták ki a halfogyasztás szívvédő hatását, ugyanis ők annyi, ha nem több zsiradékot fogyasztanak, mint a fejlett országok lakosa, mégis alig halnak meg közülük szívinfarktusban. A tudósok szerint ez egyértelműen a halfogyasztás pozitív hatása, mivel a halolajban található n-3 védő hatású zsírsavat tartalmaz.

Magyarországon a szív-és érrendszeri megbetegedések vezető haláloknak számít, sajnos ebben az egész Európai Unióban élen járunk. Ez azzal is párhuzamba hozható, hogy halfogyasztásban sereghajtónak számítunk a térségben, nálunk évente 6 kilogrammot, míg az EU-ban átlag 24 kilogramm halat eszik egy ember egy éveben. Az n-3 típusú zsírsavakból, melyek nagy mennyiségben találhatók - elsősorban - a tengeri halakban, megengedhetetlenül alacsony a bevitel.

Dr. Bense Tamás, esztergomi családorvos szerint heti 2-3-szor kellene halat fogyasztanunk, hogy megelőzzük a szív-és érrendszeri megbetegedéseket.Mindegy, hogy milyen halat fogyasztunk, de minél többet mozog - például a tengeri vagy folyami - annál előnyösebb hatással bír a szervezetre. - ajánlotta a háziorvos. A halolaj, ami a halak májának olaja tartalmazza a legtöbb jótékony hatású ásványi anyagot és vitamint. Sok benne az A-, B1-, B2-, D-vitamin és a vas, cink, szelén tartalmuk is számottevő. Azokban a halkonzervekben kalcium is található, amelyekben puhára főtt halcsont van. Azokban a nemzetekben, ahol sok halat fogyasztanak, nemcsak kevesebb a szívelégtelenségben szenvedők aránya, magasabb életkort élnek meg, és jobb életminőségben. A rendszeres halfogyasztás ugyanis az egész keringési rendszerre pozitív hatást gyakorol, az agyi vérkeringésre, segít a stroke megelőzésében, agyunk frissességének megőrzésében. A vérnyomás szinten tartásában is, amire napi 2-3 gerezd fokhagyma elfogyasztása is alkalmas. Ezt fokhagymakapszulával is lehet pótolni.

Paradicsom a prosztata ellen

Magyarországon is könnyen elérhető tökmagolaj tele van értékes gyulladásgátló hatóanyagokkal, mint például a B1-, B6- és D-vitamin. Emellett öregedés lassító antioxidánsokat, A- és E- vitamint is tartalmaz. A rendszeresen tökmagot fogyasztó országokban, például az íreknél, és az erdélyieknél sokkal kevesebb férfi szenved prosztata-megnagyobbodással.Napi egy kanállal ajánlott fogyasztani tökmagolajat a prosztata egészségének megőrzése érdekében– tanácsolja Dr. Bense Tamás.

Egy nemzetközi tanulmány kimutatta, hogy akik legalább heti kétszer fogyasztottak paradicsomot, vagy ezt tartalmazó élelmiszert (akár ketchupot) azoknál 34 százalékkal csökkent a prosztatarák kialakulásának kockázata. A kutatók a paradicsom kedvező hatását a likopin nevű antioxidánsnak tulajdonítják, amely a DNS-t és a sejteket károsító mérgek ellen küzd hatékonyan. A paradicsomban lévő likopin ellenáll a hőnek, ezért feldolgozott formában is kifejti ez az antioxidáns prosztata védő hatását. A sok növényi ösztrogént tartalmazó élelmiszerek olyannyira férfiegészség-védő hatásúak, hogy a szója-fogyasztó Japánban például negyedannyian lesznek prosztatarákosak, mint nálunk.

Akár minden nap ehetnénk paradicsomot, de heti kettő-háromszor mindenképp ajánlott számos prosztatagond megelőzésére – mondta a háziorvos.

Brokkoli, karfiol, káposzta a rák megelőzésére

Számos tanulmány bebizonyította, hogy a brokkolinak és a káposztaféléknek, a karfiolnak jelentős szerepe van a rákos megbetegedések megelőzésében. A brokkoliban is megtalálható az a szulforafan képes megelőzni, megállítani, sőt valamelyest visszafordítani a daganatok kialakulását. A méregtelenítésében is fontos szerepet játszik, így hamarabb kiüríti a káros, rákkeltő anyagokat a szervezetből. Napi 100 gramm brokkoli fogyasztása a petefészekrák elkerülésében segíthet, a benne található úgynevezett kampferol anyag miatt. A prosztatarák kialakulása ellen hetente tanácsos fogyasztani a három zöldség bármelyikét. Kutatások szerint a brokkoli anyagai például az áttétképződések ellen is hatásos lehet. Kevesen tudják, hogy a brokkoli például a narancsnál is több C-vitamin tartalmaz, ami nagy szerepet játszik  az immunrendszer erősítésében.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.