Aktuális

Álomfizetéssel csábít a Balcsi: Havi egymilliót is meg lehet keresni felszolgálóként

Bors

2021. június 14. hétfő 05:10

Érdemes idén a Balatont választani, a vendéglátósok is próbálnak a nyaralók kedvében járni, de megnehezíti a dolgukat, hogy nagyon nehéz pincért, szakácsot, személyzetet találni.

Forrás: Ripost

Idén nyáron valószínűleg fontos szerephez jut a Balaton a magyarok és a környező országokban élők körében. A koronavírus-járvány miatt sokan nem mernek, vagy védettségi igazolvány és anyagiak híján nem tudnak repülőre szállni és külföldön nyaralni, inkább autóval könnyen megközelíthető úti célt, vagy a magyar tengert választják a kikapcsolódásra.

Aki fürdőzésre, sörözésre, egy jó lángosra vagy hekkre vágyik, annak érdemes informálódnia, mert egyes helyeken emeltek az árakon. Nincsenek külföldiek A 21 éves András a barátaival nyaral éppen Siófokon.

A Borsnak el­mondta, kicsit fura érzés számára, hogy mindenhol magyarul beszélnek.

– Elég húzós a nyaralás anyagilag, de évente csak egyszer nyaralunk és egy éve úgysem költöttünk szórakozásra, úgyhogy belefér. Az egy kicsit zavaró, hogy kevés a szabadstrand, és érdekes így, hogy nincsenek külföldiek – mondta el.

Várják a munkaerőt

Egyre később indul a szezon, de azon vagyunk, hogy behozza magát! – fogalmaz bizakodóan és sejtelmesen Hegyi Károly Ádám üzletvezető. Ádám éttermet vezet a siófoki Petőfi sétányon, ami nyáron talán az egyik legfrekventáltabb utca az egész országban. Ottjártunkkor mégis csak egy család étkezett, és a sétányon is csak lézengtek az emberek.

– Külföldiek még nincsenek, bár egy-két amerikaival már találkoztunk. Attól kicsit félünk, hogy a védettségi igazolvány miatt gyengébb lesz a nyár a tavalyihoz képest, ezért reméljük, hogy még sokan fognak oltatni – magyarázta az üzletvezető, aki munkaerőhiányt tapasztal.

– Egyszerűen nincsenek pincérek, szakácsok, de takarítószemélyzet sem, pedig nagyon várjuk, hogy jöjjenek dolgozni!

Fizetik a szállást is

A bárok és éttermek az újranyitást követően országszerte kihívásokkal néznek szembe, miután a pandémia kitörése óta elbocsátott szakképzett munkaerő egy része elhagyta a vendéglátói pályát, és más munka után nézett.

A vendéglátósok el­mondása szerint vannak, akik kivárnak, félnek feladni a biztos állásukat, mert nem tudják, lesz-e ősszel negyedik hullám. Pedig megérné a Balatonon dolgozni, erről számolt be egy pincér.

Havi egymilliót is meg lehet keresni, mondjuk, dolgozni is kell érte, de heti egy szabadnap fixen van. Mi Erdélyből jöttünk és mindig is szerettünk volna a Ba­­latonnál lak­­ni. Az étterem fizeti a szállást, és ét­kezési le­hetőséget is biztosít, de egyelőre nincs sok munka, mert kevesen vannak még – mesélte Félix és Zsuzsanna, akik pincérként dolgoznak az egyik tóparti étteremben.

350 forint a fagyi és a palacsinta

A vendéglátósok szerint itt-ott számolni kell áremelkedéssel, amit többek között a magas bérekkel és alapanyagárakkal, illetve a járvány miatti forgalomkieséssel magyaráznak.

– Ne felejtsük el, hogy a járványhelyzet miatt jó néhány vendéglátós be­zárt, vagy a túlélésért küzd. A Balatonon mindig drágább minden, mint máshol, hiszen szezonális helyről beszélünk, ahol a vendéglátósoknak nyáron kell megkeresniük a téli betevőt – mondta el egy balatonlellei étterem üzletvezetője.

Rövidke körútunk során betértünk lángososhoz, étterembe és gyrososhoz is. A sajtos-tejfölös lángosért például átlag 1000 forintot kértek el, de láttunk 4500 forintért bécsi szeletet, 1600 forintért gyros- tálat, főételeket 2000–2500 forintért, 350 forintból pedig kijön egy palacsinta vagy egy gombóc fagyi. Egy adag hasábkrumpli átlagára 500 forint.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Joe Biden egyre kínosabb állapotban, beszélni is alig tud - videó

origo.hu

Magyar sztárok, akik szex közben is fotózták magukat - képek

borsonline.hu

Családi tragédia Komárom megyében, megrázó részletek derültek ki

vg.hu

Megvan az első ország, amely vadászgépet adna Ukrajnának

ripost.hu

Már a magyaroktól venné el a gázt a pánikba esett Manfred Weber

vg.hu

Megint beszólt Joe Bidennek a világ második leggazdagabb embere

borsonline.hu

Megrázó részletek a diósjenői gyilkosság helyszínéről: a nagynéni végignézte, ahogy kihantolják a kislány csontjait

mindmegette.hu

Balaton fagyija 2022: ez a kreáció lett idén a győztes fagylalt!

borsonline.hu

Újabb tragédia: három kisgyereket és édesanyjukat is holtan találták meg egy tóban

borsonline.hu

Tragédia történt az egyik plázában, többen meghaltak

borsonline.hu

Mentőhelikoptert riasztottak, fiatal sportoló életéért küzdenek

További cikkek

Baleset

Most jött: súlyos baleset Budapesten, feszítővágóval mentették az embereket

Tragédia

Újabb tragédia: három kisgyereket és édesanyjukat is holtan találták meg egy tóban