Aktuális

Csokiból lesz a kávéskanál, málna ízű a szívószál

Bors

2021. június 25. péntek 11:30

Ügyes magyar megoldások születtek, miután július 1-jétől betiltanak egyes műanyag tárgyakat. A fültisztító pálcikától a szívószálon és a műanyag tányéron át a vékony nejlonzacskóig megszűnik az egyszeri használatra készült műanyag termékek forgalmazása Magyarországon, ezek pótlására azonban vannak jó ötletek!

Jöhet az acél- és az ehető szívószál

* Nem csak dizájnos, de tartós is az acél szívószál, melyhez speciális tisztítókefét is mellékel a gyártó, hogy többször is elmoshassuk és újra használhassuk az eszközt.

* A múltat idézi a Szalmaszál, ami biológiailag lebomló termék, s jól illik az egzotikus hangulatú bárokba.

* A debreceni Felföldi József megoldása kifejezetten praktikus és környezetbarát: az édességgyáros ehető szívószállal rukkolt elő, melyet a tervek szerint különböző színekben és ízekben gyártanak.

Csokiból lesz a kávéskanál

Látványos, finom és nem utolsósorban környezetbarát a műanyag keverőpálcákat és kávéskanalakat kiváltó, csokoládéból készült kávékanál. Az édes evőeszköz a használat során szépen feloldódik a forró italban és megízesíti azt.

Megint kosárral, cekkerrel indulunk vásárolni

Jobban pakolható és az öltözék látványos kiegészítője lehet a színes fonott kosár, mellyel a könnyen szakadó és ezzel bosszúságot okozó, egyszer használatos nejlonokat válthatjuk ki. Az üzletekben pedig egyre több helyen kaphatók vászontáskák vagy egészen kicsire összehajtható, tartós anyagból készült szatyrok.

Praktikus a búzakorpatányér

A lengyel Biotrem egyszerre több problémát orvosol a búzakorpából előállított tányérjaival. A műanyagot kiváltó természetes anyagból készült eszköz mikrózható, sütőben és hűtőben is használható, majd komposztálható, esetleg állatetetésre is hasznosítható.

Betétdíjas pohár váltja a műanyagot

Több fesztiválon és meccsen sikerrel bizonyított már az úgynevezett repohár. A lényeg, hogy az ember betétdíjas, többször használható pohárba kapja az italát.

Évtizedekig velünk marad a műanyag szemét

A környezetszennyező műanyag betiltása indokolt: percenként egy teherautónyi szemét kerül a világ óceánjaiba, és a hazai vizekben is nagy számban találtak mikroműanyagot. Magyarországon évente mintegy 200 ezer tonna olyan műanyag csomagolás megy a szemétbe, amit mindössze átlag 12 percig használnak az emberek. A többség pillanatok alatt megszabadul a feleslegessé vált műanyagtól, ami aztán hosszú évtizedekig károsítja a környezetet. Amikor a Duna vízállása nagyon alacsony volt, 30 éves, szinte sértetlen tejeszacskók kerültek elő a medréből – mit sem ártott nekik az idő és a víz.

Július 1-jétől addig találkozhatunk még a betiltott műanyag tárgyakkal, amíg a készletek el nem fogynak, a kereskedelmi forgalmazásuk azonban attól fogva tilos.

Az alternatív eszközök drágábbak lehetnek

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a változás kapcsán a Borsnak kifejtette:

Egyelőre még nem lehet meghatározni, hogy mekkora mértékű drágulást tapasztalhatunk majd a boltokban, de biztosan számíthatunk áremelkedésekre, mivel a műanyag helyettesítő termékek előállítási költsége, így forgalmazási ára is magasabb – nyilatkozta a szakember, aki azt is elmondta: a kereskedők a magyar emberek árérzékenységét figyelemben tartva, biztosan megpróbálják minél kevesebb mértékben növelni áraikat. Most mindenki kalkulál, de sok változó tényező miatt leghamarabb július végére, augusztus, szeptember elején lehet megérezni a piaci árnövekedést.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ki az egyiptomi cápatámadás halálos áldozata

origo.hu

Magyar sztárok, akik szex közben is fotózták magukat - képek

borsonline.hu

Felismerhetetlen roncs maradt az 53-as úton történt halálos baleset után

mandiner.hu

Sebesült bajtársát mentette az ukrán katona, mind a ketten meghaltak (videó)

ripost.hu

Egyiptomi cápatámadás: ezek voltak az elhunyt asszony utolsó szavai

borsonline.hu

Megrázó részletek a diósjenői gyilkosság helyszínéről: a nagynéni végignézte, ahogy kihantolják a kislány csontjait

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. július 5.: a Bika szerencsés, az Oroszlán jó hírt kap

borsonline.hu

Váratlanul beindult a szülés a TV2-sztár feleségénél, duplán rátekeredett a köldökzsinór a baba nyakára

borsonline.hu

Tragédia történt az egyik plázában, többen meghaltak

borsonline.hu

Kettészakad az ország: ezekben a megyékben lecsaphat a zivatar

borsonline.hu

"Minden nap itt mentünk el a lányok mellett, ez nagyon durva" - megszólalt a Diósjenőn meggyilkolt lányok rokona

További cikkek

Baleset

Most jött: súlyos baleset Budapesten, feszítővágóval mentették az embereket

Tragédia

Újabb tragédia: három kisgyereket és édesanyjukat is holtan találták meg egy tóban