Aktuális

A VIII. kerület nem tett semmit: hagyta az önkormányzat, hogy felzabálja a penész Tibor lakását

Bors

Létrehozva: 2021.06.21.

A penészedés miatt nem tud VIII. kerületi lakásában élni Windhardt Tibor.

Forrás: Máté Krisztián / Ripost

A Bókay János utcában levő 2. emeleti lakás állapota évről évre romlik, mert a társasház közös tulajdonú részei miatt folyamatosan ázik - de az önkormányzat nem tett semmit. A háztömbben a közös képviselő a kerületi önkormányzat cége, a lakások egy része is önkormányzati. Windhardt Tibor másfél évtizede már kivásárolta a sajátját – ám a többi lakás és a közös területek állapota miatt az ő lakása is lakhatatlanná vált, ki kellett költöznie, írja a Metropol

A nagyszüleim és a szüleim is ebben a házban éltek, sokat jelent nekem ez a ház, de sajnos olyan rossz állapotban van, hogy már veszélyes lenne az egészségemre

– mondja a Metropolnak Windhardt Tibor.

Minden vizes, dohos

Az udvarra lépve is látszanak a vizesedés nyomai: repedt a járda, a terasz. A lakásba lépve dohos szag csap meg minket.

– Mozog a járólap is a víz miatt, minden tönkrement – magyarázza, majd a plafonon levő nagy repedésekre mutat.

– Meg van csúszva a fal, ott ázik be.

A sarkakban penészfoltok árulkodnak arról, hogy épp hol vizes a fal. Körbevezeti a Metropol munkatársa a házon, mutatja a károkat.

Reped a plafon a tetőgerenda besüllyedése miatt

A lakás mennyezetének a repdéseit a felette levő tetőt tartó gerenda besüllyedése okozza. -  A külső tető sarkot tartó kötőgerendát a felújítás során szakszerűtlenül erősítették meg - írja a szakvéleményben egy bádogos mester. A Tibor kérésére készített felmérésből az is kiderül, hogy a függőfolyosó és annak a korlátja  a szintén kókány módon felszerelt ereszcsatorna miatt ázik.

Lakhatatlanná vált a lakás a szakvélemények szerint 

Szakemberek is többször megállapítoták az évek során, hogy annyira rosszak itt az állapotok, hogy nem lehet itt élni. Többször jeleztem a problémát az illetékeseknek, de nem történik soha semmi – sóhajt fel. 

Az önkormányzat cége a közös képviselő

A szakvéleményekből az is kiderült, hogy ezek a problémák miatt nem csak a lakás, hanem a társasház állapota is romlik. 

A társasház közös képviseletét egy józsefvárosi önkormányzat alá tartozó cég viszi – ám ők nem tesznek semmit, hagyják lerohadni az egész épületet, írja a Metropol.

A kormányhivatal hiába utasította a közös képviselő céget

Pedig Budapest kormányhivatala elrendelte “karbantartási kötelezettségi eljárásban” a közös tulajdonú közelkedők és szerkezetek javítását. Az ereszcsatornát és a homlokzatot veszélyesnek ítélték meg. A közegészségügyi vélemény szerint is a beázások miatt nem lehet életvitelszerűen használni a lakást.

perelhet kártérítésért, de a csekkeket fizetnie kell

– Amennyiben a Társasház közös tulajdonát képező épületszerkezetek okozzák a  lakás időnkénti beázását, követeléseinek polgári peres úton szerezhet érvényt- írja a fővárosi közegészségügyi osztály által készített vélemény.

A sok egybehangzó, egymástól független szakvélemény alátáasztja, hogy a vizesedést a lakás és a ház állapota, a szakszerűtlen javítások okozzák, de a kerületi önkormányzat nem tett semmit, írja a Metropol.

Windhardt Tibor így nem csak szomorú, hiszen családja sok-sok évtizedig lakott a szívének oly kedves házban, ő mégsem tudja használni az itt lévő lakását, amit így a gyerekeinek sem tud odaadni, ráadásul a lakás számláit is fizetnie kell...

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek